Fitch a retrogradat rating-ul Ungariei cu o treapta, la BBB-, cea mai scazuta treapta din categoria investment grade, din cauza inrautatirii situatiei fiscale a tarii, arata AFP.

Agentia de evaluare financiara a retrogradat ratingul Ungariei pentru datoriile pe termen lung in valuta la "BBB -", cu perspectiva negativa, iar ratingul pentru datoriile pe termen lung in moneda locala a fost coborat la "BBB" de la "BBB plus".

"Retrogradarea ratingurilor Ungariei reflecta o inrautatire semnificativa a situatiei bugetare pe termen mediu, in vreme ce nivelul relativ ridicat al datoriei publice, datoriei externe si datoriile bancilor lasa tara vulnerabila la socurile negative", a declarat Ed Parker, analist Fitch.

Analistii Fitch arata ca Ungaria a suferit o ajustare semnificativa in ultimii ani, fiind realizate progrese semnificative in reechilibrarea economiei. Cu toate acestea, ei considera ca planurile fiscale ale guvernului se indreapta in directia contrara unei viitoare consolidari fiscale. Agentia de rating avertizeaza ca aceste planuri ar putea inrautati deficitul bugetar cu patru puncte procentuale in perioada 2011-2012, desi bugetul pe anul viitor mizeaza pe reducerea deficitului pana la 2,9%.

Fitch avertizeaza ca un esec in implementarea unor masuri credibile de consolidare fiscala pe termen mediu destinate repunerii finantelor publice pe o traiectorie sustenabila ar putea conduce la o noua retrogradare a ratingului. Pe de alta parte, o revenire la un ritm sustinut de crestere economica si implementarea unor masuri de consolidare fiscala care sa repuna finantele publice pe un curs stabil ar putea duce la o actiune pozitiva din partea agentiei de rating.