Pentru sistemul bancar local, 2010 a fost un an mai dificil decat cel anterior. Pe fondul contractiei economice, rentabilitatea businessului bancar nu avea cum sa creasca. De la finantarea companiilor si a populatiei, bancile s-au re-orientat spre Stat, plasandu-si banii in titluri. Clientii le-au sarit la beregata, Guvernatorul le urecheaza atat in intalnirile formale cat si in cele informale, chiar daca mai mult nu indrazneste sa faca. Oamenii de afaceri le acuza de lacomie, in vreme ce ANPC si Consiliul Concurentei le aplica amenzi peste amenzi. Singura victorie a bancilor este cea legata de Ordonanta 50/2010, care a fost pana la urma votata in forma preferata de bancheri.

Tot ca element important din zona bancara a fost vizita presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, la Bucuresti. Venita intr-un moment in care Guvernul le taiase ilegal salariile angajatilor BNR, Trichet nu a dat mesaje consistente cu ocazia vizitei sale. 2010 a insemnat si acuzatii de manipulare a pietei bursiere aduse sefului Bancii Transilvania, Horia Ciorcila sau descoperirea unui numar record (al ultimilor 5 ani) de functionari bancari care furau banii clientilor. Oficialii BNR si cei ai bancilor comerciale au continuat sa se lamenteze cu privire la repornirea creditarii, aducand argumente care sa motiveze starea de neincredere in economie.

De la estimari de crestere economica de 1,5% ori declaratii riscante potrivit carora in primul trimestru din 2010 ar fi urmat sa intram pe crestere si pana la acceptarea realitatii unei contractii economice, starile emotionale ale guvernatilor cu privire la evolutia economica au trecut prin toate registrele.

Vezi in continuare cele mai importante evenimente si declaratii din 2010, legate de economie si banci.

Ianuarie

• Fondul Monetar International, ale carui previziuni sunt de obicei printre cele mai pesimiste, estimeaza o crestere cu 1,3% a economiei romanesti in 2010, mult peste peste estimarea anterioara, de 0,5%. Si estimarea Guvernului indica o crestere cu 1,3% a economiei, in timp ce BNR vede o crestere de 1,5%. Doar Banca Mondiala anunta ca mai mult de 0,5% nu avem cum creste.

• Alpha Bank si Volksbank – anunta ca isi vor majora capitalul cu 100, respectiv 200 milioane de euro.

• BRD Groupe Societe Generale (BRD), primeste aprobarea Bancii Nationale pentru numirea in functia de presedinte a lui Guy Poupet. Acesta preia conducerea BRD dupa retragerea lui Patrick Gelin, care a condus BRD timp de opt ani.

Vezi in atasament principalele evenimente din ianuarie

Februarie

• Reluarea creditarii se va instala treptat si nu va fi generalizata la nivelul tuturor bancilor, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Pobabil unele vor ramane sa faca cu preponderenta operatiuni pe pietele financiare", a spus Isarescu. "Procesul de creditare va fi reluat. Nu credem ca va fi brusc, rapid. Procesul se va relua treptat, si nu va fi generalizat. Deja se vede o departajare intre banci", a precizat guvernatorul.

• Bancherii cer majorarea plafonului de garantare in cadrul programului "Prima casa" la 80.000 de euro, de la 60.000 de euro, cat este in prezent, in cadrul unei intalniri cu ministrul finantelor, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

• Viceguvernatorul Cristian Popa crede ca am putea avea crestere economica chiar din primul trimestru.

• Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Pogea e numit in Consiliul de Administratie al CEC Bank

Vezi in atasament principalele evenimente din februarie

Martie

• Vizita sefului FMI, Dominique Strauss Kahn in Romania, care avertizeaza ca somajul va creste iar adoptarea euro ar putea fi amanata. In plus, “daca veti impinge deficitul, inseamna ca azi consumati pe banii de maine si impingeti plata catre copiii vostri”.

• Sistemul bancar a inregistrat la sfarsitul lunii februarie un profit de 261 mil. lei, potrivit datelor prezentate de Ion Dragulin, directorul directiei Stabilitate Financiara din BNR.

• Raiffeisen Bank, confirma ca a vandut anul trecut credite in valoare de 77 mil. euro catre doua vehicule special infiintate in cadrul grupului Raiffeisen si inregistrate in Olanda. Circa 64% din suma reprezinta credite pentru companii, care au fost transferate catre RI Eastern Europe Finance, iar restul au fost credite de retail (27 mil. euro) care au ajuns in bilantul ROOF Consumer Romania.

Vezi in atasament principalele evenimente din martie

Aprilie

• Cheltuielile de personal ar trebui reduse in 2010 cu echivalentul a 100.000 de posturi, dar disponibilizarile de o asemenea anvergura necesita o mare vointa politica, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, care nu exclude ca si in acest an sa se apeleze la concedii fara plata.

• Premierul Emil Boc anunta ca Executivul va adopta proiectul de act normativ privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara.

• Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a primit "un prim semnal pozitiv" privind legea falimentului personal. Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare din Camera Deputatilor a respins proiectul.

• Prima ancheta derulata de Consiliul Concurentei in sectorul bancar, declansata pe fondul suspiciunilor privind o posibila tentativa de manipulare a dobanzilor pe piata monetara in timpul turbulentelor din octombrie 2008, a adus deja doua amenzi mari pentru BRD si Raiffeisen.

• Apare primul default la Prima Casa .

Vezi in atasament principalele evenimente din aprilie

Mai

• Romania trebuie sa isi corecteze deficitul bugetar si sa mearga mai departe cu reformele pentru a avea o economie mai flexibila, care sa atraga investitorii straini, daca vrea sa iasa cu bine din criza globala, spune Nouriel Roubini, prezent la Bucuresti.

• Clientii care vor sa retraga de la banca mai mult de 10.000 de euro trebuie sa anunte acest lucru cu cel putin o zi inainte, in unele cazuri fiind necesar chiar ca acestia sa se deplaseze la banca pentru a depune o cerere in scris. Unele banci trebuie anuntate chiar si pentru retrageri de numai 3.000 de euro sau 10.000 de lei. Bancherii sustin ca impunerea acestor limite tine de securitate.

• Judecatoria sectorului 2 al Capitalei a declarat abuzive unele clauze din contractele bancare elaborate de Volksbank Romania prin care banca a putut majora dobanzile, dar si pe cele referitoare la aplicarea comisionului de risc, dand castig de cauza ANPC, care a reprezentant 19 clienti ai bancii. Volksbank e institutia de credit care a suferit cel mai mult la capitolul imagine in acest an.

Vezi in atasament principalele evenimente din mai

Iunie

• PIB-ul a scazut in primul trimestru cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, scaderea economiei a fost de 0,3%, potrivit datelor preliminare.

• BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25%. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) decide menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%. Totodată, banca centrală a reafirmat angajamentul de gestionare fermă a lichidităţii din sistemul bancar. Banca centrală "monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi externe ale mediului economic", se arată în comunicatul BNR.

• Institutul Naţional de Statistică a prezentat primele informaţii referitoare la evoluţia preţurilor la locuinţe, iar în primul trimestru al acestui an scăderea a fost de doar 3,9% faţă de anul 2009, anul de începere a anchetei bazate pe datele comunicate de către notarii publici. Preţurile apartamentelor din Bucureştri au scăzut cu 5,7%, în timp ce casele individuale din oraşe s-au depreciat cu 4,3%.

• O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) isi anunta vizita la Bucureşti pentru a evalua criteriile îndeplinite de autorităţile române în primul semestru al anului. O parte dintre criterii au fost indeplinite. O alta parte insa....

Vezi in atasament principalele evenimente din iunie

Iulie

• “Este o ruşine teribilă că România nu este capabilă să atraga cele 35 de miliarde de euro care zac la Bruxelles, iar guvernul nu face nimic pentru a scoate economia din criză”, afirmă Andreas Treichl- CEO Erste Bank.

• Prognoza FMI privind amplitudinea recesiunii din acest an este în curs de revizuire, dar scenariul unei contracţii de 3% precum cel avansat de BERD este prea pesimist în viziunea instituţiei financiare internaţionale, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România. "Aş spune că prognoza BERD este foarte pesimistă. Eu nu aş fi atât de pesimist ca BERD", a declarat Franks, fără a preciza care ar fi noile estimări ale Fondului. Surse oficiale afirmă că este avută în vedere o scădere a PIB cu 1,5-1,8%.

• Dupa mai bine de un an în care au stat cu ochii pe expunerile principalelor nouă bănci străine în România, FMI, Comisia Europeană şi Banca Naţională au acceptat o reducere cu 5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lunii martie 2009. Parte din "târgul" cu băncile străine era ca BNR să le elibereze bani din rezervele minime obligatorii, iar statul să ofere instrumente de plasament, de preferinţă pe termen scurt, pentru ca banii să nu iasă din ţară atât timp cât cererea pentru creditul privat a scăzut puternic.

Vezi in atasament principalele evenimente din iulie

August

• Băncile vor scumpi considerabil creditele noi dacă vor fi obligate să micşoreze semnificativ costurile pentru clienţii care au împrumuturi în derulare, în urma aplicării Ordonanţei numărul 50/2010 în forma actuală, atenţionează Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedinte al CEC Bank.

• Guvernul a decis prin Ordonanţă de Urgenţă, ca salariile angajaţilor BNR să rămână în continuare diminuate cu 25%, însă sumele rezultate în urma reducerii acestor salarii să fie exceptate de la virarea integrală la bugetul de stat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. Decizia vine după ce Banca Centrală Europeană a solicitat Guvernului să returneze sumele obţinute din reducerea cu 25% a salariilor în BNR.

• Strategia bancherilor pentru a se proteja de criză a fost să majoreze costul împrumuturilor pentru clienţii buni-platnici şi să reducă dobânzile acordate deponenţilor pentru a putea să digere pierderile pe care le au din creditele pe care nu le mai recuperează, este concluzia la care a ajuns Banca Naţională în Raportul asupra stabilităţii financiare - ediţia 2010.

• Guvernul nu intenţionează să aducă modificări Ordonanţei de Urgenţă nr. 50/2010 privind creditul pentru consumatori, spun surse citate de Mediafax, deşi bancherii şi chiar BNR atenţionează că aplicarea noilor prevederi pentru creditele aflate în derulare ar putea destabiliza sistemul bancar. "Angajamentul de a nu fi aplicate retroactiv prevederile din OUG 50 privind creditele consumatorilor a fost păstrat în scrisoarea de intenţie negociată cu FMI, dar Guvernul nu are niciun motiv să modifice legislaţia, pentru că nu este vorba de retroactivitate.

Vezi in atasament principalele evenimente din august

Septembrie

• Câteva sute de clienţi ai Volksbank s-au reunit pentru a demara un proces colectiv împotriva băncii, prin care cer eliminarea unor comisioane şi clauze din contract considerate abuzive. Şi clienţii nemulţumiţi ai BCR si Raiffeisen pregătesc întâlniri pentru a discuta căi de atac împotriva băncilor.

• Clienţii care intră în conflict cu băncile de la care au luat credite pentru a obţine reduceri ale ratelor ar trebui să ţină seama că pe viitor au şanse foarte puţine să mai primească ajutor - sub forma facilităţilor de restructurare - dacă vor avea nevoie, afirma seful BancPost, Mihai Bogza.

• Mai multe bănci se pregătesc să ceară în instanţă despăgubiri din partea statului pentru pierderile provocate de aplicarea Ordonanţei 50 (care stabileşte noi reglementări pentru creditele de retail), inclusiv în cazul contractelor aflate în derulare, spune Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR. Banca Naţională a finalizat un studiu de impact din care a rezultat că băncile vor contabiliza pierderi de circa 600 de milioane de euro în cazul în care ordonanţa se va aplica aşa cum cer clienţii, respectiv băncile vor fi nevoite să renunţe la unele comisioane şi să reducă dobânzile.

Vezi in atasament principalele evenimente din septembrie

Octombrie

• Profesorul Muhammad Yunus, născut în 1940, în Chittagong, Bangladesh, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost prezent la Bucureşti pe 29 octombrie, în cadrul Social Business Tour 2010, o iniţiativă care promovează antreprenoriatul social în şase ţări din Europa Centrală şi de Est.

• Laszlo Diosi, şeful OTP Bank, este primul bancher care spune ca economia incepe sa se miste.

• Are loc reuniunea ramurii europene a Comisiei Trilaterale. Ca ţară gazdă, România a fost subiectul câtorva prezentări informative, care nu au suscitat însă dezbateri. Una dintre întrebările adresate unui oficial român a vizat motivul pentru care România a recurs în 2009 la acordul cu FMI şi UE de 20 mld. euro, explicaţiile fiind cele deja clasice legate de efectul de "ancoră" de credibilitate şi stimul pentru reforme, precum şi de costul mai scăzut al finanţării.

• Băncile trebuie să reia urgent creditarea pentru susţinerea economiei, iar stoparea pierderilor din sectorul bancar nu se poate face prin falimentarea clienţilor, consideră Nicolae Dănilă, membru în CA al BNR şi fostul preşedinte al BCR.

Vezi in atasament principalele evenimente din octombrie

Noiembrie

• Banca Transilvania (TLV) a amânat pentru anul viitor planurile de a vinde titluri pe bursa de la Viena, din cauza contestării acestora în justiţie de către acţionarul SIF Banat - Crişana (SIF1), a declarat directorul general al băncii, Robert Rekkers, într-un interviu acordat Bloomberg.

• Guvernatorul Mugur Isărescu admite că datoria privată enormă a fost cea care a determinat statul să apeleze la sprijinul UE şi al FMI, dar consideră că decizia de îndatorare a fost "democratică", în spatele ei aflându-se peste 4 milioane de români. În acest angrenaj, băncile au avut doar rol de intermediar, aducând banii din străinătate.

Vezi in atasament principalele evenimente din noiembrie

Decembrie

• Banca Naţională a Romaniei este scena unei anchete penale fără precedent. Nu mai puţin de 11 angajaţi sunt cercetaţi în legătură cu o fraudă de 200.000 de lei. În centrul atenţiei se află o funcţionară de la Serviciul Transporturi care a fost deja concediată, iar anchetatorii aşteaptă finalizarea unei expertize financiar - contabile. Posibila fraudă a fost descoperită chiar de auditul intern al Băncii Naţionale.

• Partidele din coaliţie au renunţat la amendamentul votat de Comisia de buget, finanţe şi bănci care obliga băncile să refinanţeze fără costuri, în condiţiile ofertei curente de creditare, împrumuturile în derulare, prevedere aplicabilă pentru maxim 4,5 milioane persoane, potrivit unor surse guvernamentale. "Ministrul finanţelor a arătat, pe scurt, în Guvern, în contextul prezentării scrisorii suplimentare cu FMI, evoluţia discuţiilor şi forma amendamentelor convenite la OUG 50, precizând că decizia este de a nu aplica prevederile şi pentru creditele vechi.

Vezi in atasament principalele evenimente din decembrie