Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri solicita suplimentarea bugetului cu 30,6 milioane de lei, din Fondul de Rezerva al Guvernului, pentru plata unor arierate, potrivit unui proiect de act normativ supus dezbaterii publice pe site-ul institutiei. Aceasta solicitare vine la o luna dupa rectificarea bugetara in urma careia bugetul ministerului a pierdut 75 de milioane de lei.

"Acordul Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International impune Romaniei atingerea anumitor tinte referitoare la pierderile operationale si arieratele care reprezinta o conditionalitate pentru eliberarea transelor aferente imprumutului contractat. Totodata, cresterea cuantumului arieratelor si a pierderilor operationale determina marirea deficitului bugetului general consolidat ceea ce conduce la nerespectarea tintei cuprinse in strategia fiscal bugetara 2011-2014", se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.

Potrivit acestuia, Ministerul Economiei nu are asigurate fondurile necesare pentru asigurarea productiei de apa grea in vederea punerii in functiune si completarii necesarului tehnologic pe durata de viata a unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda, in conformitate cu prevederile OUG nr. 80/2006.

"Neasigurarea finantarii productiei de apa grea ar avea implicatii negative majore in sensul ca pentru desfasurarea etapelor de oprire in conditii de siguranta ar fi necesar un efort financiar de peste 220 milioane lei", se mai arata in nota de fundamentare.