Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul Economiei cere suplimentarea bugetului cu 30,6 milioane lei pentru plata arieratelor

Ministerul Economiei solicita suplimentarea bugetului cu 30,6 milioane de lei, din Fondul de Rezerva al Guvernului, pentru plata unor arierate. Aceasta solicitare vine la o luna dupa rectificarea bugetara in urma careia bugetul ministerului a pierdut 75 de milioane de lei. Ministerul Economiei nu dispune de fondurile necesare pentru asigurarea productiei de apa grea in vederea punerii in functiune si completarii necesarului tehnologic pe durata de viata a unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda.

BNR va preschimba din 3 ianuarie bancnote si monede din vechea emisiune monetara

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va preschimba, incepand din 3 ianuarie, pe termen nelimitat, bancnotele imprimate pe suport de polimer si monedele metalice din vechea emisiune monetara.

Banii vor putea fi preschimbati, fara taxe si comisioane, doar la sucursalele BNR din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentare la ghiseu sau remitere prin posta.

Pana pe 31 decembrie, bancnotele si monedele mai pot fi preschimbate, fara taxe si comisioane, si la unitatile BRD-Groupe Societe Generale, prin prezentare la ghiseu.

Premierul chinez Wen Jiabao: Beijingul poate controla inflatia

Guvernul de la Beijing dispune de mijloacele necesare pentru a controla inflatia, a declarat premierul Wen Jiabao. Eforturile din ultimele luni, precum inasprirea politicii monetare si controlul strict al preturilor, pentru a limita speculatiile, produc deja rezultate, a spus seful guvernului chinez, intr-un discurs radiodifuzat.

Pentru a combate inflatia, Banca Populara a Chinei va creste dobanda de imprumut de la 5,56% pana la 5,81%, iar pe cea de depozite de la 2,50% pana la 2,75%, pentru a doua oara in mai putin de zece luni. Inflatia in China a atins un maxim al utimelor 28 de luni de 5,1% in noiembrie.

Beijingul va lua noi masuri pentru a evita o bula imobiliara, prevestita de cresterea preturilor locuintelor si terenurilor. Wen a anuntat constructia a zece milioane de imobile cu chirii medii in 2011, fata de obiectivul initial de 5,8 milioane in 2010.

Volvo prevede inaugurarea uzinei din China in urmatorii doi ani

Constructorul auto Volvo, detinut din luna august de grupul chinez Geely, doreste sa inaugureze in doi ani noua sa uzina din China, a declarat directorul general al grupului, Stefan Jacoby.

Li Shufu, patronul Geely si noul presedinte al consiliului de administratie Volvo, a anuntat in septembrie intentia grupului de a deschide trei uzine de asamblare in China, avand ca obiectiv vanzarea a 300.000 de vehicule in China, prima piata auto a lumii.

Conform directorului Volvo, obiectivul este de a atinge rapid vanzari anuale de 100.000 unitati in China, fata de 30.000 la ora actuala.

Grupul suedez construieste la ora actuala 15.000 unitati pe an in China, printr-un parteneriat cu fostul sau proprietar american Ford, si grupul chinez Changan. Dupa ce si-a redus efectivele la 19.650 de angajati in 2009, fata de aproape 28.000 cu un an mai devreme, Volvo a anuntat ca anul viitor va mai angaja 500 de persoane in Suedia, datorita cresterii vanzarilor.