Decizia Guvernului de a inlocui contractele de munca in format fizic cu cele electronice le da batai de cap bancherilor, care trebuie acum sa gaseasca solutii pentru a modifica normele in privinta dosarului de creditare. Se stie ca pana acum era nevoie de copii ale respectivelor contracte de munca, stampilate, semnate si avizate de ITM. “Ne-a luat putin prin surprindere. In primele zile din 2011 vor avea loc intalniri la nivelul conducerii pentru a vedea cum ne adaptam normele, noilor conditii. Mai mult ca sigur ca se va gasi o formula prin care prevederea actuala sa fie inlocuita. Exista mai multe variante, dar ele vor fi facute publice la jumatatea lunii ianuarie”, au declarat pentru HotNews.ro surse din piata bancara.

Reprezentantii altor banci spun ca auzisera de acest proiect si ca deja se lucreaza la noile prevederi. “Avem in vedere mai multe solutii, ele au fost deja inaintate comitetului de directie pentru a fi validate, dar acest lucru se va intampla abia la inceputul anului 2011”, au confirmat si alte surse bancare. Potrivit acestora, una dintre solutii este ca doritorul de credite sa obtina un certificat autentificat care sa confirme datele privind venitul, o alta varianta fiind aceea ca dialogul sa se poarte, cu acceptul clientului, direct intre banca si ITM. “Scenarii de lucru sunt destule, trebuie sa vedem ce e mai avantajos pentru client”, au mai spus sursele citate.

Reamintim ca, incepand de anul viitor, angajatorii nu vor mai putea depune statele de plata si contractele de munca la inspectiile muncii pe format de hartie. Practic, de la inceputul lui 2011, statele de plata si contractele de munca vor fi depuse in format electronic, a anuntat ministrul muncii, Ioan Botis. In acest sens, Guvernul a adoptat, marti, un proiect de Ordonanta de Urgenta care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Ministrul a mai spus ca au fost eliminate si comisioanele de 0,75% pentru carnetele de munca tinute la inspectiile muncii.

Botis a explicat ca angajatorii vor mai putea depune pe format de hartie statele de plata si contractele de munca doar pentru luna decembrie, iar acest lucru poate fi facut pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011. Pentru urmatoarele luni, toate aceste date nu vor putea fi depuse decat in format electronic.