Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii noiembrie, restantele la banci totalizau 16,35 miliarde lei (3,8 mld. euro), cu 452 milioane lei mai mult decat la sfarsitul lunii octombrie, si cu 8,3 miliarde lei peste nivelul inregistrat in urma cu un an. Ponderea restantelor in totalul soldului de credite a ajuns la 7,81%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Vezi aici graficul pentru detalii.

In ce priveste restantele la creditele in lei, acestea totalizeaza 7,7 mld lei sau 10% din totalul soldului de credite acordate in moneda nationala, iar restantele la creditele in valuta totalizeaza echivalentul a 8,7 miliarde lei, sau 6,55% din totalul soldului de credite acordate in valuta.

Pe judete, cea mai mare pondere a creditelor restante se inregistreaza in Galati (13,4%) si Ialomita (13,38%), iar cea mai mica pondere o gasim in Gorj (4,5%) si Valcea (5,2%). In Bucuresti, ponderea creditelor restante a ajuns la 7,22%, in Timis la 7,87%, iar in Cluj la 7,32%.

In primele 11 luni din 2010 restantele au crescut cu 8,5 miliarde lei, iar in primele 11 luni din 2009 au crescut cu “doar” 5,1 miliarde lei.

In graficul de aici se poate observa evolutia lunara a soldului de credite – in octombrie si noiembrie cifrele sunt vizibil mai mici decat in lunile anterioare.

O sa vedem in primele luni ale anului viitor daca bancile incearca doar sa “coafeze” situatiile financiare acum, la sfarsit de an, sau chiar are loc o incetinire a ritmului de crestere a creditelor restante.

Citeste si comenteaza pe blogul Businessday.ro.