Dupa mai bine de un an de discutii si initiative legislative fara finalitate se pare ca, din 2011, ANAF va incepe sa ii verifice pe cei care detin active si realizeaza cheltuieli a caror valoare este mult mai mare decat cea a veniturilor declarate.

Practic, daca intre suma cheltuita si cea declarata ca venit exista o diferenta mai mare de 10% sau 50.000 de lei esti invitat sa justifici diferenta. In caz ca nu poti, platesti 16% pe ce nu poti justifica. In acest sens se va infiinta un nou departament in cadrul ANAF, iar inspectorii vor fi consiliati de angajati ai fiscului din SUA si Franta.

Desi vine in cel de-al doisprezecelea ceas, aceasta initiativa este de salutat din moment ce multi romani au strans averi extrem de mari fara sa ii intrebe nimeni cum au reusit. Exista insa doua semne de intrebare:

1. De ce se impoziteaza diferenta cu doar 16%? Sa nu uitam ca, din momentul in care platesti cei 16% averea devine licita, iar provenienta ei nu mai poate fi pusa sub semnul intrebarii, in afara situatiei in care exista probe ca a fost dobandita ilicit.

Astfel, cei care s-au sustras ani de zile de la plata impozitelor vor deveni onorabili platind doar 16%, respectiv cota de impozit valabila pentru cei care au fost corecti. Unde este penalizarea pentru incorectitudine?

2. Din declaratiile sefului ANAF, intr-o prima faza vor fi verificate 200-300 de persoane. Inteleg ca se doreste maximizarea rezultatelor prin canalizarea eforturilor catre cei mai mari evazionisti, insa numarul mi se pare ridicol daca luam in considerare nivelul economiei subterane - in Romania se invart anual cel putin 20-30 de miliarde de euro pentru care nu se platesc niciun fel de taxe. In acest context, m-as fi asteptat ca numarul celor verificati sa fie de 10 ori mai mare.

Dupa cum spuneam, initiativa este de salutat. Sa vedem care vor fi rezultatele.

Citeste si comenteaza pe blogul Businessday.ro.