Anul trecut a fost un an complicat din punct de vedere economic. La noi subiectul e patetic, a fost un dezastru. Cel mai important eveniment economic, in viziunea mea, a fost razboiul valutelor. Si asta pentru ca afecteaza pe toata lumea. Cine crede ca noi nu suntem partasi se inseala profund, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Noi nu avem un curs liber, BNR tine cursul fix in raport cu Euro si alege o paritate care-i pare convenabila pentru economie. Pentru a mai tempera inflatia umbla la dobanda de referinta iar in rest ne spune Vasilescu tot felul de aiureli. Sa revenim la subiect. Euro participa la razboi si noi odata cu Euro.

Elicopterul Bernake a coborat dobanda de referinta la zero si s-a apucat de generat dolari din mouse, pe vremuri faceau efortul si dadeau drumul la tiparnita.

Banii respectivi se duc in intreg sistemul si conduc la cresterea in primul rand a preturilor materiilor prime, hranei si a aurului, adica genereaza inflatie in intreaga lume.

Cum trebuie sa alegem o valoare de referinta o sa alegem aurul, exista o crestere a cererii dar asta are acelasi efect in toate monedele, diferentele ne spun cine si-a devalorizat cel mai mult moneda.

Aurul a crescut in 2010 cu:

13,63% in Dolari australieni,

22,87% in Dolaru canadieni,

16,92% in Franci elvetieni,

38,95% in Euro,

34,25% in Lire Sterline,

12,99% in Yeni japonezi,

29,76% in Dolari americani,

25,17% in Yuani chinezesti.

Japonezii sunt referinta, au injectat si ei bani in sistem dar mai cu mila, asa ca putem spune ca aurul a crescut cu in jur de 13 procente din cauza cresterii cererii, la fiecare moneda se mai adauga inflatia locala, restul a fost razboi.

Daca ar fi sa luam de bune rezultatele statistice in US avem o inflatie de vreo 2 procente (mint cu nerusinare pentru ca nu pun la cheltuieli hrana si energia, adica nevoile de baza, exista voci care spun 8 procente), iar in zona Euro variaza de la deflatie in Irlanda la 5 procente in Grecia.

De departe vedem ca zona Euro a fost cea mai agresiva in devalorizare, a avut doua scopuri, salvarea PIGS si cresterea exporturilor. Germania, care suporta datoriile PIGS si este exportatorul Europei, este capul rautatilor desi toata lumea il injura pe Bernake. Diferenta este ca Europa strange cureaua iar US, nu. Vedem pana la sfarsit cine e mai destept.

Europenii s-au strecurat pana acum, razboiul cel greu se da intre US si China. Acestea sunt intr-un cerc vicios, chinezii nu-si pot permite sa tempereze inflatia crescand prea mult dobanda de referinta pentru ca s-ar intari Yuan-ul si exporturile in US ar scadea, iar asta poate conduce la prabusire economica si revolte sociale. De asemenea cresterea pretului materiilor prime, exprimate in dolari, are efect direct de scadere a veniturilor Chinei. De asta China face parteneiate pentru a cumpara materii prime in alte monede (Indonezia, Turcia, Rusia si altii).

Pe de alta parte US devalorizandu-si moneda scad implicit rezervele chinezesti si impun pentru pastrarea paritatii o devalorizare a Yuan-ului si o crestere a inflatiei. China deja se confrunta cu o bula imobiliara. Asa ca nici aici lucrurile nu sunt prea clare.

Datoriile suverane, ale statelor, sunt enorme atat in US cat si in UE. Fara crestere economica nu o sa reuseasca sa plateasca dobanzile. US pot sa tipareasca pana o sa enerveze pe toata lumea dar nu se poate iesi repede din situatia dolarului ca moneda de rezerva. UE nu-si permite si trebuie sa stranga cureaua. Noi suntem langa Euro.

Ce o sa se petreaca? Americanii o sa tipareasca bani si o sa exporte inflatie care se va duce in preturile la materii prime, hrana si aur. Tot mai multe din acestea se vor tranzactiona in alte monede. Aurul nu este inca o bula. Razboiul continua, China nu se sinte bine. Americanii mai rezista si 2011. Inflatia o sa creasca peste tot.

PS Aurul a ajuns la un nou maxim.

Comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.