Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la finele lunii decembrie la nivelul de 32,43 miliarde de euro, cu 368 milioane de euro mai putin decat la finele lunii noiembrie, potrivit datelor BNR.

In cursul lunii decembrie, operatiunile financiare la capitolul intrari au fost de 821 milioane de euro reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale.

Totodata, au fost consemnate iesiri de aproape 1,19 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, precum si deprecierea dolarului american si lirei sterline fata de euro cu impact asupra diminuarii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,51 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, erau la sfarsitul lunii decembrie de 35,95 miliarde de euro, fata de 36,32 miliarde de euro la 30 noiembrie 2010.

Platile scadente in luna ianuarie 2011 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 139,8 milioane de euro.