BNR a decis sa mentina marti nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime obligatorii, in linie cu asteptarile exprimate de jucatorii din piata financiara. Bancherii spun ca reducerea RMO este asteptata la sfarsitul acestui semestru, masura fiind de natura a sprijini marile proiecte de infrastructura. “Nivelul dobanzii cheie era de asteptat sa fie mentinut. Probabil ca la finele acestui semestru vom vedea si o scadere in privinta nivelului RMO”, a declarat pentru HotNews economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Mugur IsarescuFoto: AGERPRES

"Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an; gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar si menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. BNR va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare" se arata in comunicatul BNR remis marti, presei.

"În luna noiembrie 2010 rata anuală a inflaţiei a coborât marginal la nivelul de 7,73 la sută. Analiza evoluţiilor recente ale indicatorilor macroeconomici indică plasarea acesteia la finele anului 2010 în jurul nivelului de 8 la sută, în linie cu prognozele băncii centrale. Pe măsură ce efectele de runda întâi ale majorării TVA se estompează, se anticipează o reducere graduală a ratei anuale a inflaţiei în acest an, aceasta fiind prognozată să ajungă la nivelul de 3,4 la sută. Pentru a preveni eventualele efecte de runda a doua, conduita politicii monetare vizează ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste", se arata in comunicatul detaliat al BNR.

"Se constată prelungirea dinamicii anuale reale negative a creditului acordat sectorului privat, în pofida îmbunătăţirii persistente a situaţiei lichidităţii din sistemul bancar şi în condiţiile în care se menţine un ecart semnificativ între nivelurile ratelor dobânzilor interbancare şi ale celor pentru împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei, inclusiv pe fondul incertitudinilor referitoare la cadrul juridic ce au vizat activitatea bancară.

Aceste evoluţii şi incertitudini, precum şi riscurile legate de manifestarea unor efecte de runda a doua ale majorării TVA, efecte ce pot fi potenţate de dezbaterile publice referitoare la creşterea sezonieră a preţurilor alimentare, rămân preocupante", se mai spune in document.

"Din această perspectivă este necesară menţinerea unui caracter prudent al politicii monetare în vederea conservării perspectivelor de revenire a ratei anuale a inflaţiei în apropierea ţintelor stabilite pe termen mediu.

În aceste condiţii, pentru ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. Totodată, CA al BNR a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", explica oficialii Bancii Nationale

"În acest sens, în vederea asigurării unui proces de convergenţă nominală şi reală sustenabil, este esenţială implementarea obiectivelor din cadrul acordurilor financiare internaţionale, în special a celor legate de continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, obiective de natură să contribuie la consolidarea credibilităţii în contextul în care ajustările întreprinse până în prezent au contribuit la corectarea dezechilibrelor macroeconomice, în principal a deficitului extern. CA al BNR reiterează că BNR monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi cele ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", conchid bancherii centrali romani.

Impactul mentinerii dobanzii cheie asupra costului creditelor si respectiv al depozitelor va fi minor, mai spun specialistii. HotNews a analizat impactul reducerilor dobanzii cheie a BNR asupra dobanzilor la creditele noi acordate companiilor, confirmand aceasta ipoteza. Rezultatele arata ca reducerea dobanzii cheie a BNR este acompaniata uneori de cresterea dobanzilor la creditele noi, alteori de o reducere minora.

  • Semnalele BNR ajung usor  la banci, dar mai greu in dobanda creditelor noi

Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara ale BNR isi produc efectele asupra economiei in mod indirect, prin intermediul bancilor. La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc in mod imperfect efecte si abia dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.

Mai trebuie spus ca nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica, marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire.

In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii, in timp ce dobanzi mai ridicate stimuleaza economisirea, inhiband pe termen scurt consumul si investitiile.

  • Dobanzi cheie in regiune

Ungaria a urcat dobanda cheie la 5,75%, dupa ce perspectivele inflatiei s-au inrautatit. Inflatia in decembrie a urcat la 4,9%, ceea ce ar putea face ca in urmatoarele luni, dobanda cheie a vecinilor din Vest sa urce la 6%. Relaţiile Băncii Centrale din Ungaria cu Guvernul Orban sunt tensionate, premierul criticând deseori politica monetară a băncii. Orban nu exclude chiar sa modifice procedura de numire a membrilor Consiliului monetar (care decid fixarea ratei dobânzilor) şi chiar să reducă puterile guvernatorului Băncii Centrale, Andras Simon.

In Bulgaria, Banca Naţionlă a coborât dobânda de politică monetară pentru luna august cu 0,01 puncte procentuale, la 0,17%, nivel minim record înregistrat şi în aprilie. Scăderea dobânzii face parte dintr-un trend de reducere a ratei cheie pornit la începutul anului trecut, când aceasta se situa la 5,17%. Seria de reduceri consecutive a fost întreruptă în mai, pentru două luni, însă a fost reluată în iulie. Banca Bulgariei a înregistrat în decembrie 2008 cea mai ridicată dobândă de politică monetară începând cu 2005, respectiv 5,77%.