Presedintele a dat si citeva exemple despre locurile unde se pot face concedieri: "Avem segmente excesiv incarcate la nivel local si central. Privatizarea prestatiei medicale, ca sa nu mai facem din doctori niste cersetori si sa dam demnitate acestei categorii. Introducerea informatizarii trebuie sa elibereze personal bugetar".
Declaratiile presedintelui pe tema disponibilizarilor
- In urmatorii 2-3 ani trebuie sa ajungem la circa 900 000 angajati in sectorul public. Cred ca este o evaluare corecta daca avem in vedere ca pe de-o parte inca avem segmente din aparatul bugetar si la nivel local si central care sunt execesiv incarcate. Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere privatizarea prestatiei medicicilor in spitale pentru a nu mai face din ei cersetori care stau pe un salariu de 2 milione de lei.
- Nu vizez numai disponibilizati, dar nu exclud disponibilizarile. Cred ca trebuie sa le continuam pentru a ajunge la un stat fexibil.
Tocmai am vazut ce s-a intamplat la legea ce prevedea taierii salariilor bugetarilor cu 25% cand unii primari au crescut in loc sa scada salariile cu 25%. Daca guvernul ii taie fondurile la un primar, atunci primarul se imprumuta la banci. FMI-ul vine si obliga la plata datoriilor administratiei publice, si banca isi primeste banii sau executa primaria.
Sa traiti bine!
Este evident ca trebuie implementata autonomia locala reala. Cati bani ai, atatia angajezi si atata salar dai. Pana nu raspund in fata comunitatii locale ci se ascund dupa bugetul mare, vor ramane nesimtirile.
Si treaba asta cu standardele de cost ar putea functiona, dar mult mai logica este autonomia locala
Peste catvia ani, domnule presedinte, lucrurile se vor rezolva de la sine: toti medicii vor emigra, iar profesorii vor iesi la pensie. Stati linistit, Romania se depopuleaza, veti ramane dvs. si votantii dvs. fanatici.
O intrebare, domnule presedinte: de ce guvernul dvs. a primit bugetari in sistem atatia ani, ca sa ii disponibilizeze acum? E prostie sau cinism ce ati facut?
sau astora de pe site li s-a injectat prea multa propaganda portocalie ca sa-si dea seama ca de cand e base preedinte sistemu de sanatate e mai prost decat inainte...
facultatile de medicina au 2 tipuri de elevi: cei slabi si cei ce invata o limba straina...
meseria de profesor a devenit o meserie de back-up: nu iti gasesti altceva, te faci prof...
Totusi .. cu referendumul cum ramine ?
Din moment ce ai astfel de intrebari, nu ar trebui sa mai fii atat de sigur pe cine vei vota. Si eu l-am votat atunci pe Basescu... M-am prins insa la timp (sau poate prea tarziu...) si a fost ultima oara.
deci de unde restul de 776.555?
Ps: 900.000 de salariati bugetari erau inainte de '89 la o populatie de aproximativ 23.000.000 locuitori...
Acum ca am remas vreo 18.000.000, avem nevoie de mai multi? Basca ca pe vremuri nu se foloseau computerele...
Pai inainte de 89 toti salariatii erau bugetari...ca lucrau la stat.
NU 13.000.000 -> 900.000
CI 800.000 -> 900.000
Ma intreb ce au de facut in plus cei 100.000 fata de cati erau inainte atat timp cat
1. progresele in informatica pot injumatati numarul necesar de bugetari si
2. numarul locuitorilor a ramas acelasi, chiar a scazut un pic.
Cum zicea cineva, "daca un hot te fura iar tu iei inapoi ce ti-a furat, asta te face hot?"
Indiferent de nivelul de birocratie, informatica poate rezolva problema, tinand seama ca procesele de natura contabiliceasca trebuie sa fie prin definitie mecanice, nu interpretabile, pentru a necesita interventie umana (decat de interventie manuala in caz de eroare in sistem).
Cat despre semnaturi si stampile: exista semnaturi digitale, infinit mai sigure ca cele de mana.
Doar cu un calculator nu poti sa faci invatamant... motivul pt care am ajuns asa de dobitoci este datorat in primul rand, calitatii proate a invatamantului.... dar pt a avea calitate iti treuie bani alocati invatamantului pt a aduce in sistem un numar suficient (momentan este prea mic) de cadre didactice bine pregatite.... Evident acest lucru este indezirabil... 1) Este mai usor sa investesti in sali de sport si drumuri fictive decat in invataman.... 2) Nimeni nu are interes sa investeasca in "oameni", investitia in invatamant ar avea ca rezultat, oameni mai bine pregatiti/informati si mai greu de manipulat.... Nimeni nu vrea asta... :P
3) Ati fost recent in vre-un spitat, eu am fost cu putin inainte de Craciun in salonul de ortopedie si ce am vazut m-a speriat... O singura doctorita la circa 40 de bolnavi, conditiile erau cel putin insalubre, tipa (o adevarata eroina) opera pe banda rulanta (2 - 3 operatii pe zi) si culmea chiar ii ieseau operatiile si chiar si mai culmea nu cerea nimic (cine voia sa ii dea, ii dadea cine nu, nu)... Sunt convins ca nu e la fel peste tot... dar ce facea tipa asta, pe mine ma marcat si inainte de a judeca un medic despre care auda ca "face si drege" ma gandesc la ea...
oameni buni, daca vreti sa-l slaviti pe preamaritul imparat, macar veniti cu argumente nu cu critici aiurea si nu cu acuze ca "ailalti erau mai rai" (nefiind in perioada asta la ptuere nu aveti de unde sa stiti ca erau mai rai sau nu)!
Sclavule la privat, ce-mi esti!
P.S. Asta t-i spune unul care nj-are treaba cu "privatii" sau "bugetarii", avand propria lui afacere...
2. Daca economia incepe sa se miste in cativa ani mediul privat va putea sa absoarba mare parte din acestia
3. Uita-te la Germania care are doar vreo 800.000 de bugetari si populatia de 3-4 ori mai mare decat a Romaniei...acolo cum se poate? Se poate ptr ca se vrea.
4. Cat sa mai suporte mediul privat si statul atat de multi bugetari, care multi au ajuns pe pile acolo si care nu stiu ce este aia performanta?
Nu le convine locul de munca, salariile.....sa isi caute domne in mediul privat si , daca sunt COMPETENTI, vor gasi un job mai bun.
5. Tu stii ce inseamna performanta, eficienta, profit, randament, competenta, valoare adaugata? Probabil nu ai cuvintele astea in vocabular si esti unul dinala care asteapta cu mana intinsa sa-i dea statul - probabil votant PSD.
Asa ca...sa vedem cate minusuri iti iei.
Aici nu sunt trecuti bugetari ca pompieri, crucea rosie, etc.
Aici aceste servicii sunt pe baza de voluntariat lucru imposibil in Romania ma indoiesc ca vei dori sa mergi doua zile pe luna sa muncesti pe gratis privatule.
Am fost bugetar in Romania si am plecat de scirba voastra privatilor si vreau sa spun ca nu ma descurc deloc rau aici si nu sunt numit incompetent, timpit prost crescut.
Apropo in Germania cind vorbesti cu un functionar public din absolut orice domeniu te adresezi cu pronume de politete altfel se considera ultraj, si nici un privat asa cum il denumiti voi nu se crede buricul pamintului ci stie ca acelasi drepturi si respect trebuie sa il acorde oricarui cetatean chiar daca acesta lucreaza la stat.
In Romania ar trebui ca in momentul cind o persoana are o problema cei ce lucreaza la stat sa lase absolut orice de o parte si sa se ocupe de acesta sa munceasca 16 ore daca se poate neplatiti, fara asigurari, fara minimul de dotari hirtie, pixuri, copiator etc.
Cind ma gindesc ce animaleala este in Romania ma apuca plinsul atit din partea functionarilor cit si din partea asa numitilor patroni (mare parte fara cei 7 a ni de acasa)
Toti marii patroni din Romania cind vin in Germania sunt extrem de politicosi si bine crescuti cind au nevoie de un functionar, cum pleaca de aici cum parca sunt niste zmei.
Eh da... acestia sunt acei bugetari despre care vorbeste basecu. Nu cei din administratia centrala, primarii, parlament, guvern, secretariate etc... Aia pot sa stea linistiti, nu li se intampla mare lucru
2 - d c nu informatizati si o sa mearga lucrurile mutl mai bine cu mult mai putini oameni
3 - d c 900k d c nu 1 mil, d c nu 800k?
4 - aici intra si armata? vor pleca si din armata?
5 - care va fi castigul la stat (real)? sa nu uitam ca somaju se plateste + ajutoare sociale etc...
6 - cine va fi concediat? 5 din aia 10 sefi sau 1 din aia 2 subalterni? (e o intrebare retorica... raspunsul e clar din pacate...)
7 - d c ati mintiti si at spus ca veti scadea salariile si nu veti concedia? (nu ma priveste, nu-s bugetar, dar minciuna ramane minciuna!)
1 - de unde stii ca nu sunt necesare? sa-ti dau un exemplu: la maternitatea din giulesti cand au ars copii aia era o singura asistenta de garda... vrei sa spui ca era suficient? cazurile pot continua la nesfarsit, dar asta e mai sunoscut
2 - sper sa ai dreptate, si sa nu se faca cu niste firme care fac softu in 5 ani si il stabilizeaza in 10... pe milioane de euro evident...
3 - poate asa o fi, dar trebuie facuta o balanta intre cheltuieli si necesitate ca asa ar fi simplu sa renunti la spitale si politie ca sa te incadrezi in cheltuieli...
4 - sunt bugetari cu statut special (a se citi "unele animale sunt mai egale decat celelalte"), dar tot bugetari raman
5 - nu asta era ideea, poate nu m-am exprimat eu bine: ideea e ca tu dai afara oameni, dar pentru cei concediati se mai platesc niste lucruri (somaf eventual ajutoare sociale). s-a calculat si asta cand au vazut ce "profit" au de pe urma concdierilor?
6 - chiar sper sa ai dreptate, desi eu imi pastrez indoielile mele
7 - si guvernul a spus asta din cate stiu
PS: felicitari ca mi-ai raspuns la ce am zis cu contraargumente valide nu cu tot felu de injuraturi si acze :)
"nu ma intereseaza de cailalti", "hai sa moara si capra vecinului". bugetarii sunt ofcitati ca cei de la particular castiga mai mult (nu ma refer la sefi si la pile), cei de la particular sunt ofticati ca bugetarii (desi nu toti) au o viata usoara si tot asa...
si guvernul aplica o tactica veche de mii de ani: "divide et impera"
P.Sper sa sa desfiinteze si lacasurile de cult (mde tot bugetari) si sa iti putrezeasca hoitul langa tomberonul privatizatilor.
Daca te-a afectat, imi cer scuze! Asta mi-ar mai trebui, sa fiu linsat si de bugetari, nu-mi ajunge la cat de mult si-a batut joc de mine Basescu.
Cat despre bugetari, posibil sa ramana doar basel si udrea si ceva guvern cu parlament de criza! Restul, sclavi, ce atata invarteli
1. Fiindca milioane de oamenilor nu si-ar plati nici o asigurare. In cazul unui necaz, nici nu ar avea cu ce sa isi plateasca tratamentul/interventia medicala. Si nu poti lasa oamenii sa moara in strada...
2. Fiindca oamenii au pretentia ca tratamentul medical sa fie gratuit (ma refer la cei care nu cotizeaza in nici un fel la asigurarile de sanatate, care sunt majoritatea), ca pe vremea comunismului. Atunci era prost, dar gratuit. Acum este mult mai bun, dar lumea il vrea mai bun (ceea ce e de inteles), dar tot gratuit (ceea ce nu se poate).
Incet, incet (mult prea incet) se va schimba si mentalitatea oamenilor, si sistemul de sanatate. Cel putin, asa speram...
SA TRAITI BINE !
Cine nu are bani la munca ca nimeni nu sta degeaba.
Ce ne invirtim in jurul cozii, BASESCU PRIVATIZEAZA TOTUL DE LA SPITALE LA CENTRALA NUCLEARA SI DESFIINTEAZA SI DNA PARCHETUL SI JUDECATORIA SAU MAI BINE PRIVATIZEAZA-LE.
Ca nu l-am ales ca sa ne trimita in somaj!!