Romania a incheiat anul 2010 cu un deficit bugetar de 6,58% (in conditiile in care tinta convenita cu Fondul Monetar International era maximum 6,8%), iar tinta de arierate a fost de asemenea respectata, a anuntat, miercuri, presedintele Traian Basescu, la sedinta de Guvern la care seful statului participa.

Consiliul Director al FMI urmeaza sa discute vineri daca va acorda Romaniei cea de-a saptea transa prevazuta in acordul international de finantare, insa analistii consultati de HotNews.ro spun ca exista sanse mari ca Romania sa primeasca cei aproximativ 900 milioane de euro de la FMI, iar tara noastra nu are de ce sa isi faca griji, avand in vedere ca au fost indeplinite toate conditiile agreate cu institutia internationala.

Toti analistii chestionati de HotNews.ro au spus ca probabilitatea ca boardul FMI sa ia o decizie favorabila Romaniei in sedinta de vineri este foarte mare, in conditiile in care bugetul pe 2011, legea pensiilor si legea salarizarii unitare au fost adoptate si s-au inregistrat progrese in privinta arieratelor.

Ministrul Finantelor, Gheroghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca Guvernul si-a indeplinit pentru 2010 si conditia legata de stocul de arierate: "Conform celor convenite cu FMI in scrisoarea suplimentara, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca la sfarsitul lunii noiembrie 250 milioane de euro. Guvernul si-a indeplinit aceasta tinta pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI, deoarece la sfarsitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 milioane de euro".

Totodata, intr-o scrisoare transmisa Fondului Monetar International la inceputul acestei saptamani, Guvernul arata ca Romania si-a indeplinit toate conditionalitatile pentru a primi o noua transa din imprumut, inchizand anul 2010 cu un deficit de 6,6% din PIB, cu 1,27 milioane de bugetari si cu stocul de arierate sub limitele agreate.

"Deficitul bugetar preliminat pe intregul an 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI, si putea cobori la 6,4% daca nu erau achitate o parte dintre arierate", au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB in 2010 si sa-l reduca la 4,4% din PIB in acest an. De asemenea, conform intelegerilor cu FMI, la finele lui 2009 numarul angajatilor din sectorul bugetar trebuia sa coboare la 1,29 milioane de persoane.