Catalin Pauna este senior economist al biroului de la Bucuresti al Bancii Mondiale. Marti, a acordat un interviu HotNews.ro, in care a vorbit despre sansele de a avea crestere economica in acest an, riscurile care vin din zona euro, dar si propriile vulnerabilitati ale economiei romanesti. De asemenea, un alt subiect abordat a fost auditul facut unor institutii publice, in premiera pentru Romania. Despre estimari privind somajul, cati romani vor mai prefera sa plece sa munceasca in strainatate sau care ar putea fi motoarele cresterii economiei romanesti, in randurile de mai jos.

Catalin PaunaFoto: Hotnews

Rep:Cum se vede economia Romaniei in 2011 dinspre Banca Mondiala?

Catalin Pauna, senior economist Banca Mondiala: Ne mentinem opinia ca Romania va avea o crestere economica in 2011, valoarea asteptata de noi fiind de 1,5%. Probabil ca in prima parte a anului vom avea chiar o contractie, dar ulterior se va intra pe crestere si in trimestrul al treilea cel tarziu sa iesim din recesiune. Motoarele cresterii vor fi exporturile – cred ca vom avea un record al exporturilor in acest an, chiar daca numai exporturile nu pot genera singure cresterea economica. Au totusi o pondere redusa in PIB. De asemenea, ma astept ca un alt motor important de crestere sa fie cererea agregata interna, inclusiv consumul privat datorita cresterilor salariale din sectorul public

Rep:Dar ele vin pe un fond de scadere anterioara....

C.P: Evident, dar va fi fara discutie un efect de baza. Sunt cresteri importante- 15% in termeni nominali, mai ales ca daca stiu bine, nu s-a platit inca al 13-lea salariu pe 2009. La nivelul veniturilor disponibile cred ca se va reflecta acest lucru...Ma mai astept si la o crestere substantiala a ratei de absorbtie a fondurilor europene

Rep:Dar pana acum aceasta rata era scazuta. Ce s-a schimbat atat de mult incat...?

C.P: Pai pana acum nu existau proiecte. S-a schimbat radical in anul trecut nivelul de angajari si nivelul de contractari. Cred ca buna parte din aceste proiecte vor imbunatati rata de absorbtie.

Rep:In privinta somajului ?

C.P: Pe masura ce economia reporneste si somajul va scadea. Ajustarile principale au fost in sectorul privat in ultimii doi ani. Ei au suportat ajustarile si s-a ajuns la limita de jos. Activitatea economica isi va reveni si se va reflecta si in acest plan, al somajului. In Romania, somajul nu e totusi, o problema majora.

Rep:Suntem departe de Spania...

C.P: Nu numai de Spania, dar suntem si sub media europeana.

Rep: Circa 13,2% dintre romani au plecat la munca in strainatate. Va scadea acest nivel, vor emigra mai multi..?

C.P: Polii cresterii economice sunt marile aglomerari urbane. Bucurestiul si celelalte zone vor coagula forta de munca disponibila. Depinde si de costul de oportunitate al individului, de apetitul acestuia de a parasi zonele monoindustriale catre strainatate sau catre Bucuresti. Costurile vietii in Capitala sunt la fel de mari ca in alte capitale, in timp ce salariile sunt mai mici. Pe de alta parte, si conditiile de munca din strainatate sunt mai dificile acum. Fluxul va continua, dar la nivel mai redus. Asta pe termen scurt. Pe termen mediu, daca trecem la convergenta cu economiile din Vest, fluxurile se vor diminua si mai mult.

Rep: A propos de criza din zona euro, ne va ajuta sau va frana cresterea economica?

C.P: Problemele fiscale pe care anumite tari le au probabil ca se vor accentua. Unele state vor trebui sa continue ajustarile si acest lucru nu e usor de facut. Daca vom avea crize la nivelul acestor tari. Ma refer la Portugalia, Spania, Italia, Franta, care au dezechilibre greu de corectat si decizii dureroase pentru cetateni. Europa cred ca va reusi sa isi gestioneze greutatile....

Rep: Deci nu se va destrama...

C.P: Nu are nimeni interesul. Am vazut economisti care spun de pilda ca ar fi mai bine sa iasa Grecia din Eurozona. Dar ganditi-va la ce s-ar intampla cu datoriile lor, denominate acum in euro. Daca ar iesi, vor avea o depreciere importanta a monedei si care va urca substantial volumul datoriei publice si private, greu de rambursat chiar si la actualul nivel. Uitati-va la Argentina, in timpul crizei. Le-a crescut datoria de la 50% la 90% dupa ce si-au denominat-o in dolari.

Rep: Acest 1,5% crestere economica ne indeparteaza sau ne apropie de convergenta reala?

C.P: Cred ca ne tine cam pe-acolo pe unde suntem. Nu ne apropie, din pacate. Cam tot atat va fi si cresterea economica in Europa de Vest. Din 2012 ma astept ca procesul de convergenta sa se reia.

Rep: Care e potentialul de crestere al Romaniei?

C.P: Daca ma intrebati pe mine, va raspund ca 4-5% Dar e foarte greu de calculat. Unele dintre motoarele cresterii din perioada de criza nu vor mai fi acolo. Accesul facil la capital de pilda. Dar unele motoare vor fi complementate de reformele interne pe care le ai de facut. Trebuie sa vezi care au fost factorii de obstructie a cresterii. Probabil ca sensibilitatea pietei muncii, resursele publice au fost asemenea factori. Sau parafiscalitatea excesiva...Daca indepartezi aceste piedici - si unele sunt usor de redus- poti obtine efecte pozitive. Pe asta ar trebui sa ne concentram acum: pe reformele interne.

Rep: Stiu ca ati facut studii privind eficienta unor institutii publice. Care e concluzia generica a acestora?

C.P: Au fost studii facute impreuna cu Guvernul roman. Partea plina a paharului e ca situatia nu este atat de grava ca acum 15 ani de exemplu. S-au facut reforme, dar mai raman multe lucruri de facut. Aceste studii prezinta o potentiala agenda clara, structurata pe termen scurt, mediu si lung a masurilor pe care poti sa le iei in institutiile pe care le-am evaluat. Daca am avea curajul de a implementa acele masuri cred ca vom sta mai bine si vor genera resurse care pot fi utilizate pentru imbunatatirea sistemului public. E un diagnostic care nu s-a mai facut in Romania.