Cu o intarziere care se incadra in sfertul academic, Presedintele Traian Basescu insotit de premierul Emil Boc a ajuns la sediul BNR in jurul orei 11,15 unde s-a desfasurat o intalnire de lucru cu participarea Guvernatorului Mugur Isarescu si a ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu. HotNews a relatat in premiera temele care urmau sa fie abordate (noul acord de finantare cu FMI si alte subiecte care tin de evolutiile economiei din 2011), informatia fiind confirmata dupa circa doua ore de BNR, care a transmis un comunicat.

Momentul sosirii la BNRFoto: Hotnews

Potrivit surselor participante la discutii, valoarea urmatorului acord va fi intre 3-5 miliarde de euro, o decizie finala urmand sa fie luata dupa negocierile de la sfarsitul lunii cu reprezentantii FMI. Banii vor ramane la dispozitia Romaniei, fara a intra in tara decat in caz ca e nevoie de acestia.

"În cursul întrevederii a fost analizat stadiul derulării acordurilor de finanţare externă încheiate cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Au fost, de asemenea, stabiliţi parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În acest context, a fost evidenţiat faptul că este esenţială continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale", se mai arata in textul comunicatului.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, "careul de asi" a mai discutat despre modalitatea de finantare a deficitului bugetar in 2011, o iesire a Romaniei pe pietele internationale prin emiterea unor eurobonduri, detalii tehnice legate de salarizarea pe baza de performante a unor categorii socio-profesionale si despre riscurile pe care BNR le vede in evolutia economiei Romaniei in acest an, in ipoteza stoparii procesului de reforme. De asemenea, circa 25 de minute s-a discutat despre cum sa fie flexibilizata modalitatea de absorbtie a banilor europeni- element esential in finantarea unor proiecte de anvergura.

In asteptarea presedintelui si a premierului (Ialomitianu sosise impreuna cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina inca din jurul orelor 9.30), ziaristilor li s-a oferit ceai din partea BNR. Nici la sosire si nici la plecare nu au fost facute declaratii de presa, singurul document oficial fiind comunicatul Bancii Centrale.

"Solicitarea a venit din partea Presedintelui, dar intalnirea s-a desfasurat la sediul Bancii Nationale pentru ca aici sunt toate datele legate de economie si e mai usor sa discutam in baza lor decat sa vina dansii incarcati cu dosare ori la Cotroceni, ori la noi, la Guvern", au mai explicat pentru HotNews, surse guvernamentale. Potrivit acestora, premierul a dorit sa afle si opinia Bancii Nationale cu privire la incheierea viitorului acord cu finantatorii mondiali, ca si scenariile pe care BNR le are in vedere pentru acest an.