Vicepremierul chinez Li Keqiang a spus ca Beijingul este dispus sa cumpere obligatiuni spaniole in valoare de aproximativ sase miliarde de euro, potrivit unor surse guvernamentale citate de El Pais, transmite AFP. Sursele citate arata ca vicepremierul chinez Li Keqiang a declarat in timpul unei intalniri cu premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero ca tara sa este dispusa ca cumpere obligatiuni spaniole de o valoare similara cu cele ale Greciei si Portugaliei pe care le detine, la un loc.

Autoritatile de la Madrid nu au putut fi contactate pentru a comenta pe marginea acestui subiect. La inceputul vizitei de trei zile pe care o efectueaza in Spania, Li Keqiang a declarat ca este increzator ca Spania isi va reveni din criza, iar China va continua sa cumpere obligatiuni emise de guvernul spaniol, fara a preciza insa o suma. Totodata, el a dat asigurari ca statul chinez este un investitor pe termen lung in piata financiara europeana si in special in cea spaniola.

Spania este in atentia investitorilor in ultima perioada, existand temeri ca autoritatile nu vor putea refinanta datoriile scadente in acest an si va avea nevoie de asistenta financiara de urgenta. Potrivit Moody's, guvernul spaniol trebuie sa stranga in acest an aproximativ 170 miliarde de euro, pe langa cele 30 miliarde de euro pe care trebui sa le stranga guvernele regionale.

Un eventual ajutor acordat Spaniei ar fi mult mai mare decat oricare altul acordat pana in prezent in Europa, in conditiile in care economia spaniola este de doua ori mai mare decat cea a Greciei, Irlandei si Portugaliei luate impreuna.

China are cea mai mare rezerva valutara din lume, de 2.648 miliarde de dolari, din care aproape 907 miliarde de dolari sunt bonduri emise de Trezoreria SUA, insa in ultima perioada investeste din ce in ce mai mult in active denominate in euro.