Consiliul Director al Fondului Monetar International discuta, vineri, cel de-al saselea Raport privind indeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor stabilite in cadrul Acordului Stand-By. In cazul in care conducerea institutiei financiare internationale va aproba acest raport, Romania va primi cea de-a saptea transa, in valoare de 900 de milioane de euro. Intr-un interviu pentru TVR, presedintele Traian Basescu a declarat ca intre angajamentele care vor fi propuse pentru un nou acord cu FMI figureaza si modernizarea legislatiei muncii.

Potrivit Radio Romania Actualitati, va fi luata in discutie si solicitarea tarii noastre privind o noua derogare de la criteriile de performanta, legata de tinta privind arieratele statului.

De altfel, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu s-au intalnit, joi, pentru a stabili parametrii noului acord de finantare cu FMI si Comisia Europeana.

Seful statului declarase ca Romania trebuie sa continue relatia cu FMI printr-un acord de tip precautionary (preventiv), pentru stabilitate financiara. Presedintele Basescu a mai spus ca eventuale fonduri vor fi atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.

Delegatia FMI este asteptata la Bucuresti pe 25 ianuarie pentru evaluarea acordului in derulare si discutii cu autoritatile romane privind termenii unui nou aranjament.

Conform uzantelor FMI, aprobarea de catre Board a Raportului va permite eliberarea transei din imprumut in circa 48 de ore, aminteste Agerpres.

Tara noastra a incasat, pana in prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de mii de euro de la Banca Mondiala, dintr-un imprumut de un milion de euro.

Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantatori mondiali, se ridica, in total, la 20 de miliarde de euro.