De regula, stirea in presa apare asa: Banca X a adus la carma operatiunilor de retail pe Cutarescu, acesta preluand portofoliul de nu-mai-stiu-cate milioane de euro al institutiei de credit. Cutarescu a declarat pentru noi ca intentioneaza sa dezvolte, sa faca si sa dreaga. In spatele unor asemenea stiri, de multe ori stau rapoarte interne de audit in urma carora unii dintre sefi sunt zburati din post din varii motive, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Seful supravegherii bancare din BNR, Nicu Cinteza stie mai bine care “promovare” are in spate mizerii ascunse sub pres. Un raport intern si confidential de audit facut la o banca locala a constatat o serie de asemenea lucruri numai bune de bagat sub pres. Printre constatarile facute cu rosu:

mostra raport

mostra raport

Foto: Hotnews

-Incalcarea legilor sau a altor prevederi legale (inclusiv cele singulare), indiferent daca a fost cauzata intentionat sau din neglijenta.

-Incalcarea politicilor companiei sau de grup (inclusiv cele singulare), indiferent daca a fost cauzata intentionat sau din neglijenta.

-Deficienta repetata cu posibil impact semnificativ.

In raportul confidential de audit, astea sunt trecute cu rosu, la capitolul pericole grave. O sa vedeti mai jos in document, masurile notate cu galben si recomandarile facute.

In finalul concluziilor facute de seful auditului intern se spune asa: Practicile utilizate in cadrul sucursalei… nu sunt conforme cu managementul riscului, putand genera riscuri operationale si reputationale.

O sa se gaseasca probabil si acum unii care o sa vrea numele bancii sau care o sa spuna ca fara nume, se cheama ca nu am facut nimic. Acestora le transmit amical si calduros (ba chiar le urez la multi ani!, daca ii cheama Ioan/Ioana sau derivatele) ca nu se poate asa ceva. Ceea ce am vrut sa spun e doar ca in spatele unor numiri de sefi intr-o banca se pot afla povesti mult mai complicate decat simpla "avansare" a unora. Foarte pe scurt, cand cineva ocupa o functie inalta, altcineva pleaca din functia inalta. Iar uneori, plecarea se datoreaza unor cauze mai putin placute pentru banca. Si acesta este doar unul din dosarele interne. E drept, e cel mai scurt si mi-a fost mai usor sa scot datele de identificare. O zi frumoasa in continuare si la multi ani inca o data, celor care isi serbeaza onomastica!

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa