In plin efort de reducere a cheltuielilor publice, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a decis sa organizeze o licitatie pentru inchirierea a 42 de autoturisme particulare cu sofer, destinate personalului cu functii de raspundere. Licitatia a fost anuntata cu 3 zile inainte de Revelion, iar ofertele vor fi deschise in 14 ianuarie 2011. Valoarea contractului este de 1,439,910 lei (circa 338.000 euro), iar potrivit unor calcule HotNews, SNLO va achita intre 1800 si 3500 de lei lunar pentru un asemenea sofer. Cele noua unitati subordonate vor avea la dispozitie in medie cate 7 masini cu sofer (din care 3 sau 4 de teren), iar managerul companiei are un buget pentru "taxiul personal" de peste 4900 de lei lunar. Cu banii alocati inchirierilor, pot fi cumparate tot atatea Loganuri care sa ramana in proprietatea SNLO, insa legea nu permite asemenea achizitii in aceasta perioada. Explicatiile SNLO sustin eficienta unui asemenea demers.

Surse din interiorul SNLO au declarat pentru HotNews ca inchirierea este mai eficienta. "Noi platim, asa cum ati spus in articol, intre 1800-3500 de lei pentru o asemenea masina. Asta include toate cheltuielile- cu salariul soferului, cu combustibilul, cu piesele de schimb si asa mai departe. Soferii nostri au un buget salarial de 2000 de lei brut. Ori, daca am folosi masini proprii, ne-ar mai ramane 1500 de lei pe luna in cel mai bun caz, pentru restul cheltuielilor cu benzina, reparatii, piese samd", au declarat sursele citate.

"Dupa parerea mea, nu era momentul sa faca acum aceste cheltuieli. Dar legea e de partea lor, intrucat nepermitand achizitiile dar lasand aceste inchirieri, din punct de vedere legal totul e ok", au declarat pentru HotNews, oficiali din cadrul Ministerului Economiei. In plus, au mai precizat acesta, e posibil ca in cazul in care contractul se face in leasing, la finalul acestuia autoturismele sa le ramana sau sa poata fi achizitionate la preturi mult mai mici.

Guvernul a alocat, la rectificarea bugetara din toamna trecuta, suma de 148,3 milioane lei pentru plata datoriilor centralelor electrice de termoficare catre SNLO. Cu acesti bani, SNLO a fost obligata sa-si achite propriile datorii la bugetul general consolidat, iar suma primita acopera, in totalitate, restantele societatii la bugetul de stat, in valoare de 135,6 milioane lei. Datoriile SNLO la bugetul de stat crescusera de la 31 martie, la 30 iunie, de la 89,9 milioane lei, la 135,6 milioane lei.

In prezent, conducerea SNLO are in analiza programului de eficientizare a societatii pentru 2011, declarase managerul SNLO in ziarul Bursa, explicand si de ce societatea continua sa aiba pierderi si sa cumuleze datorii la stat: "Din cauza blocajului financiar al unitatilor pentru care SNLO a livrat carbune energetic, incasarile contravalorii acestuia se fac cu mari intarzieri. Astfel, SNLO nu isi poate achita la termenele legale obligatiile de plata la Bugetul consolidat al statului. Din cauza acestei situatii, Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala - Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili calculeaza lunar dobanzi si penalitati de intarziere. Majorarile si penalitatile calculate pentru intarzierea la plata a obligatiilor bugetare la data de 30 noiembrie 2010 se ridica la suma de 77.220.230 lei", a explicat Burlan.

Reprezentantii SNLO sustin ca este mai eficient sa se inchirieze autoturismele decat sa se achizitioneze si sa se utilizeze ca si dotare proprie.

Punctul de vedere al SNLO:

Activitatea de extractie a lignitului in cadrul S.N.L.Oltenia S.A. Targu-Jiu se desfasoara pe teritoriul a trei judete (Gorj, Mehedinti si Valcea) in 11 perimetre miniere din care 9 cariere si 2 mine subterane grupate in 8 exploatari de productie, o baza de aprovizionare, o unitate de livrare a carbunelui pe CFU, o unitate valorificare a activelor si un centru de recuperare si perfectionare a fortei de munca, respectiv o reprezentanta a societatii la Bucuresti; pe o suprafata de cca. 100 km2.

Pentru asigurarea serviciului de transport in interesul serviciului a salariatilor cu functii din si de conducere din cadrul subunitatilor direct subordonate S.N.L.O ¬ cod CPV 60171000-7, aferent anului 2011, prevazut in Programul anual de Achizitii de produse, servicii si lucrari, societatea ca si autoritate contractanta a demarat la data de 22.12.2010 procedura de achizitie publica de licitatie deschisa, in conformitate cu OUG nr.34/2006 la nivelul sediului central, prin transmiterea catre SEAP a unui anunt de participare, care a fost publicat la data de 27.12.2010 sub nr. 113346.

Mentionam ca pentru aceasta procedura de achizitie s-a transmis catre Ministerului Finantelor Publice fisa de prezentare a achizitiei publice, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr.30 din 12.04.2006, privind functia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire.

Total surse alocate pentru anul 2011 , aferente procedurii mai sus mentionate = 1.439.910 lei, pentru un numar de 42 bucati. Se precizeaza ca suma medie alocata pentru un autoturism inchiriat este de 2.857 lei/luna, valoare ce include toate cheltuielile (salariu soferului, combustibil, piese de schimb,

amortisment, reparatii, taxe etc.)

Pentru aceleasi servicii in anii precedenti s-au decontat urmatoarele sume: 2008 ¬ 3.446.725 lei, 2009 ¬ 2.505.926 lei, iar in anul 2010 s-a contractat o valoare de 1.691.115,12 lei, rezultand o reducere a acestor servicii cu 15%, pentru anul 2011 fata de 2010.

Din analiza costurilor cu aceste servicii a rezultat ca este mai eficient sa se inchirieze autoturismele cu/fara sofer decat sa se achizitioneze si sa se utilizeze ca si dotare proprie.

Procedura este in desfasurare.