SUA s-ar putea confrunta cu o criza a datoriilor in urmatorii doi ani, daca politicienii nu iau rapid masuri pentru reducerea gradului de indatorare a tarii, apreciaza Alan Greenspan, fost presedinte al bancii centrale americane.

"Probabilitatea ca SUA sa nu intampine in urmatorii doi sau trei ani probleme pe piata obligatiunilor sau legate de inflatie se situeaza peste pragul de 50%, dar nu cu mult", a afirmat Greenspan intr-un interviu acordat Wall Street Journal, citat de AFP.

El a condus Rezerva Federala (Fed) aproape 20 de ani, pana in 2006.

Greenspan considera ca SUA vor adopta un buget care va lua in considerare o mare parte din propunerile prezentate in decembrie 2010 de o comisie parlamentara, constituita la cererea Casei Albe.

Comisia nationala pentru reforma bugetara este formata din membri ai Camerei Reprezentantilor si ai Senatului si din economisti. Aceasta a recomandat masuri foarte controversate, precum reduceri in bugetul de securitate sociala sau desfiintarea a 200.000 de locuri de munca din sectorul public.

Comisia recomanda de asemenea ocrestere cu 15centia taxei pe benzina. Se propuneeliminareafacilitatilor fiscale pentruintreprinderisiimpunereaunui plafonpentrucheltuielilemilitare,masuricare ar puteairitadreapta.

Comisia vizeaza atingerea unui deficitde 2,3%dinPIBin2015fata de8,9%pentruanul fiscal 2010.