Portugalia sustine ca nu este presata de Franta si Germania sa ceara sprijinul financiar al Uniunii Europene si Fondului Monetar International, pentru a tempera temerile legate de datoriile statului, asa cum au facut anterior Grecia si Irlanda, potrivit unui purtator de cuvant al Guvernului de la Lisabona, citat de Reuters. Acesta a precizat ca Portugalia isi concentreaza acum toate eforturile pentru sprijinirea cresterii economice.

Reactia vine la o zi dupa ce AFP a scris, citand editia ce urmeaza sa apara luni pe piata a saptamanalului Der Spiegel, ca Guvernele de la Berlin si Paris ar incearca sa constranga Portugalia sa grabeasca solicitarea unui ajutor financiar extern, in cadrul unui plan de salvare european. Potrivit jurnalistilor germani, expertii sustin ca Portugalia ar trebui sa ceara rapid asistenta financiara europeana pentru a evita o eventuala contagiune a Spaniei si apoi a Belgiei.

Der Spiegel a mai adaugat ca ministrii Finantelor din Germania si Franta se asteapta ca Portugalia sa fie dificil de convins sa solicite ajutor financiar extern, mai ales ca are doi oameni in posturi-cheie: Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Victor Constancio, vice-presedintele Bancii Centrale Europene.

"Aceasta poveste (publicata de Der Spiegel - n. red.) nu are niciun fel de fundament, este falsa", spune purtatorul de cuvant al Executivului portughez.

La randul sau, un purtator de cuvant al Ministerului de Finante de la Berlin sustine ca "Germania nu face presiuni asupra nimanui sa accepte ajutor extern".

Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia este considerata urmatoarea tara care va avea nevoie de ajutor extern, in ciuda faptului ca oficialii de la Lisabona au sustinut adesea contrariu si au adoptat un plan sever de austeritate, menit sa duca deficitul public. Portugalia a adoptat un buget de austeritate fara precedent pentru 2011, care include cresteri de taxe si taierea cu 5% a salariilor bugetarilor, masuri menite sa reduca deficitul bugetar de la 7,3 la 4,6%.