Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul de la Lisabona: Portugalia nu este presata de Germania si Franta sa ceara ajutor financiar extern

Portugalia nu este presata de Germania si Franta sa ceara sprijin financiar din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, asa cum au facut Grecia si Irlanda, pentru a tempera temerile legate de datoriile statului, a declarat un purtator de cuvant al guvernului de la Lisabona.

Publicatia germana Der Spiegel a indicat ca Berlinul si Parsiul preseaza Portugalia sa accepte asistenta financiara internationala cat mai curand posibil pentru a preveni propagarea crizei datoriilor, potrivit Reuters.

"Povestea nu are niciun fundament, este falsa", a afirmat purtatorul de cuvant. El a adaugat ca Portugalia se concentreaza pe sprijinirea cresterii economice.

De asemenea, in Germania, un purtator de cuvant al Ministerului de Finante a declarat ca Berlinul nu face presiuni asupra nimanui pentru a accepta ajutor.

Investitorii sunt tot mai ingrijorati ca Portugalia nu va mai putea sa acceseze finantare de pe piete. Intr-un sondaj realizat saptamana trecuta de Reuters, majoritatea economistilor chestionati au afirmat ca se asteapta ca Lisabona sa se regaseasca in situatia de a avea nevoie de ajutor.

Alan Greenspan: SUA s-ar putea confrunta cu o criza a datoriilor in urmatorii doi ani

SUA s-ar putea confrunta cu o criza a datoriilor in urmatorii doi ani, daca politicienii nu iau rapid masuri pentru reducerea gradului de indatorare a tarii, apreciaza Alan Greenspan, fost presedinte al bancii centrale americane.

El a condus Rezerva Federala (Fed) aproape 20 de ani, pana in 2006.

Greenspan considera ca SUA va adopta un buget care va lua in considerare o mare parte din propunerile prezentate in decembrie 2010 de o comisie parlamentara la cererea Casei Albe.

Comisia nationala pentru reforma bugetara este formata din membri ai Camerei Reprezentantilor si ai Senatului si din economisti. Aceasta a recomandat masuri foarte controversate, precum reduceri in bugetul de securitate sociala sau desfiintarea a 200.000 de locuri de munca din sectorul public.

Comisiei planul a recomandat o crestere de 15 centi per galon (3.78 litri), un impozit pe benzina. El propune eliminarea facilitatii fiscale pentru intreprinderi si sa impuna un plafon pentru cheltuielile militare, masuri care ar putea irita dreapta.

In total, Comitetul va atinge un deficit de 2,3% din PIB in 2015 fata de 8,9% pentru anul fiscal 2010 care s-a incheiat la sfarsitul lunii septembrie. Se crede ca aceste propuneri ar putea reduce datoria SUA la 40% PIB pana in 2035, fata de aproximativ 90% cat este in prezent.