Florin D. este unul dintre capsunarii Romaniei. Locuieste intr-un sat maramuresean si pleaca in fiecare vara sa lucreze in Europa. A sapat santuri in Spania si Franta, a pus faianta in Italia si a cersit in Elvetia pentru ca nu si-a gasit nimic de lucru. Cu banii facuti in strainatate a renovat casa parinteasca, si-a luat masina, combina frigorifica, o plasma si un laptop de la care vorbea prin Skype cu parintii in fiecare saptamana. Acum, parintii lui- pensionari CAP- se cheama ca au o gospodarie cat de cat pusa la punct. La televizorul lor color cumparat in 1990 nu s-au mai uitat de vreo 5 ani. De cand baiatul lor le-a adus plasma.

  • Localnic: Cum sa vina asistatu ala social sa-mi numere porcii din batatura? Ca io l-am crescut!

Partea proasta e ca tot din cauza plasmei, nu vor mai primi ajutorul social de la stat. “Aveti active prea scumpe”, le-a spus asistentul social din comuna, un baiat care a crescut in curtea lor. E drept, familia are cateva “iugare” de pamant, dar nu au bani sa le lucreze. De vandut, nici nu poate fi vorba. "De unde atatea milioane sa platim aratul, prasitul, semanatul, ierbicidele... ? Toate astea costa, iar din banii pe care-i scoatem pe lapte, nu ne descurcam. Gradina din spatele casei ne da de toate. Da` pamantul nu-l vand, sa stiu ca ma rastignesc pe cruce. Cat traiesc eu, ramane in familie!", zice ferm, batranul. Nici cu asistatu` asta social nu te mai intelegi, adauga el referindu-se la asistentul social. “Ca pana o crescut, aci in curtea noastra se juca. Cand era sa ne deie foc la sura l-am batut de i-o sunat apa in cap”, mai zice batranul. “Pai si acuma vine el sa-mi numere vacile si cate oua am in frigider?”, se revolta capul familiei.

Familia D. din Ulmeni- jud. Maramures e revoltata. Are doua vaci, o plasma, un computer si un Audi vechi in curte, ceea ce ii face ne-eligibili pentru orice prestatie sociala din partea Statului. Audi-ul l-ar da, dar nu-i lasa baiatul, ca se foloseste de masina ca sa-si rezolve problemele. “Doar nu i-oi da calul sa se duca in Baia Mare calare sa vada cand si-a afla de munca in Spania”.

Sa-si vanda plasma sau sa renunte la Mandraia? Vaca le da lapte si balegar pentru gradina. Plasma nu le da nimic, da` cum s-o vanda in sat? Cine o cumpara? Mai au si un computer, pe care Primaria l-au evaluat la peste 3000 de lei. “Pai unul de nou il iei la jumatate de pret. Cine da pe unul vechi 3000 de lei ? Da` daca asta zic listele lor, sa mi-l vanda ei, ca bucuros il dau”, mai zice capul familiei.

Legea a clarificat totul. Un computer- 3300 de lei. O masina automata de spalat- intre 849 si 1600 de lei. Pana si terenul intravilan din Bucuresti e “pretuit” la 2,3 mil lei/ha.

  • Oficialii ministerului sunt optimisti: Daca se constata ca exista 5 ovine, asistentul social ia lista numarul trei. Drujba -intre a fi si a nu fi

“Daca am acasa un frigider si mai am acasa un al doilea aparat, acesta e considerat ca potential aducator de venituri. Trebuie asadar sa valorific bunul respectiv sau sa fac ceva cu el pentru a-mi aduce un venit. Nu mai este nevoie ca eu, aflat in stare critica, sa ma adresez Statului pentru a iesi din aceasta situatie. Din acest motiv, al doilea obiect se gaseste in lista a treia, pe care o avem de la INS si pe care Consiliile Locale le actualizeaza permanent”, explica Lăcrămioara Corcheş, director general al Direcţiei de Asistenţă Socială din Ministerul Muncii. Lista produselor considerate a fi de stricta necesitate include de pilda 4 ovine, mai arata Corches. “Daca se constata ca exista 5 ovine, asistentul social ia lista numarul 3 si se uita la cat estimeaza Consiliul local ca poate aduce valorificarea acestei a cincea ovina”, explica directorul din minister.

“A existat o controversa legata de drujba. Noi am propus prin normele metodologice publicate sa scoatem drujba de pe lista. Ea figura pe lista bunurilor potentiale aducatoare de venituri. Vom vedea ce se va decide in final”, mai spune Corches

  • "Da` de ce nu isi evalueaza ei sediul in care stau si sa se mute intr-o cocioaba, iar salariile sa le dea din ce economisesc?"

Florin, furnizorul de bunuri si de nelinisti al familiei, e mai transant. “Le ingrop in gradina. Pai decat sa le taie batranilor banii, mai bine le bag in pamant. Cand mi-oi face casa mea, le iau la mine. Da` nu le e rusine? Noi cresteam in fiecare an cate 3 porci, ca pe unul il dadeam matusi-mii care o ramas vaduva si o mai ajutam. Acuma, daca ai trei porci se cheama ca esti chiabur. Da` de ce nu isi evalueaza ei sediul in care stau si sa se mute intr-o cocioaba, iar salariile sa le dea din ce economisesc ei? Ca eu nu ma duc sa le numar lor candelabrele si sa-i pun sa si le vanda!”, mai zice Florin, revoltat.