
Florin D. este unul dintre capsunarii Romaniei. Locuieste intr-un sat maramuresean si pleaca in fiecare vara sa lucreze in Europa. A sapat santuri in Spania si Franta, a pus faianta in Italia si a cersit in Elvetia pentru ca nu si-a gasit nimic de lucru. Cu banii facuti in strainatate a renovat casa parinteasca, si-a luat masina, combina frigorifica, o plasma si un laptop de la care vorbea prin Skype cu parintii in fiecare saptamana. Acum, parintii lui- pensionari CAP- se cheama ca au o gospodarie cat de cat pusa la punct. La televizorul lor color cumparat in 1990 nu s-au mai uitat de vreo 5 ani. De cand baiatul lor le-a adus plasma.
- Localnic: Cum sa vina asistatu ala social sa-mi numere porcii din batatura? Ca io l-am crescut!
Partea proasta e ca tot din cauza plasmei, nu vor mai primi ajutorul social de la stat. “Aveti active prea scumpe”, le-a spus asistentul social din comuna, un baiat care a crescut in curtea lor. E drept, familia are cateva “iugare” de pamant, dar nu au bani sa le lucreze. De vandut, nici nu poate fi vorba. "De unde atatea milioane sa platim aratul, prasitul, semanatul, ierbicidele... ? Toate astea costa, iar din banii pe care-i scoatem pe lapte, nu ne descurcam. Gradina din spatele casei ne da de toate. Da` pamantul nu-l vand, sa stiu ca ma rastignesc pe cruce. Cat traiesc eu, ramane in familie!", zice ferm, batranul. Nici cu
asistatu` asta social nu te mai intelegi, adauga el referindu-se la asistentul social. “Ca pana o crescut, aci in curtea noastra se juca. Cand era sa ne deie foc la sura l-am batut de i-o sunat apa in cap”, mai zice batranul. “Pai si acuma vine el sa-mi numere vacile si cate oua am in frigider?”, se revolta capul familiei.
Familia D. din Ulmeni- jud. Maramures e revoltata. Are doua vaci, o plasma, un computer si un Audi vechi in curte, ceea ce ii face ne-eligibili pentru orice prestatie sociala din partea Statului. Audi-ul l-ar da, dar nu-i lasa baiatul, ca se foloseste de masina ca sa-si rezolve problemele. “Doar nu i-oi da calul sa se duca in Baia Mare calare sa vada cand si-a afla de munca in Spania”.
Sa-si vanda plasma sau sa renunte la Mandraia? Vaca le da lapte si balegar pentru gradina. Plasma nu le da nimic, da` cum s-o vanda in sat? Cine o cumpara? Mai au si un computer, pe care Primaria l-au evaluat la peste 3000 de lei. “Pai unul de nou il iei la jumatate de pret. Cine da pe unul vechi 3000 de lei ? Da` daca asta zic listele lor, sa mi-l vanda ei, ca bucuros il dau”, mai zice capul familiei.
Legea a clarificat totul. Un computer- 3300 de lei. O masina automata de spalat- intre 849 si 1600 de lei. Pana si terenul intravilan din Bucuresti e “pretuit” la 2,3 mil lei/ha.
- Oficialii ministerului sunt optimisti: Daca se constata ca exista 5 ovine, asistentul social ia lista numarul trei. Drujba -intre a fi si a nu fi
“Daca am acasa un frigider si mai am acasa un al doilea aparat, acesta e considerat ca potential aducator de venituri. Trebuie asadar sa valorific bunul respectiv sau sa fac ceva cu el pentru a-mi aduce un venit. Nu mai este nevoie ca eu, aflat in stare critica, sa ma adresez Statului pentru a iesi din aceasta situatie. Din acest motiv, al doilea obiect se gaseste in lista a treia, pe care o avem de la INS si pe care Consiliile Locale le actualizeaza permanent”, explica Lăcrămioara Corcheş, director general al Direcţiei de Asistenţă Socială din Ministerul Muncii. Lista produselor considerate a fi de stricta necesitate include de pilda 4 ovine, mai arata Corches. “Daca se constata ca exista 5 ovine, asistentul social ia lista numarul 3 si se uita la cat estimeaza Consiliul local ca poate aduce valorificarea acestei a cincea ovina”, explica directorul din minister.
“A existat o controversa legata de drujba. Noi am propus prin normele metodologice publicate sa scoatem drujba de pe lista. Ea figura pe lista bunurilor potentiale aducatoare de venituri. Vom vedea ce se va decide in final”, mai spune Corches
- "Da` de ce nu isi evalueaza ei sediul in care stau si sa se mute intr-o cocioaba, iar salariile sa le dea din ce economisesc?"
Florin, furnizorul de bunuri si de nelinisti al familiei, e mai transant. “Le ingrop in gradina. Pai decat sa le taie batranilor banii, mai bine le bag in pamant. Cand mi-oi face casa mea, le iau la mine. Da` nu le e rusine? Noi cresteam in fiecare an cate 3 porci, ca pe unul il dadeam matusi-mii care o ramas vaduva si o mai ajutam. Acuma, daca ai trei porci se cheama ca esti chiabur. Da` de ce nu isi evalueaza ei sediul in care stau si sa se mute intr-o cocioaba, iar salariile sa le dea din ce economisesc ei? Ca eu nu ma duc sa le numar lor candelabrele si sa-i pun sa si le vanda!”, mai zice Florin, revoltat.
ar trebui insa sa primeasca ajutoare/ subventii sau cum le-o fi spunand pentru a-si putea face agricultura profitabila. dar de asa ceva statul roman nu a auzit. ne vaicarim ca avem 4 milioane de angajati la o populatie de 20 milioane, dar ne bagam picioarele in agricultori, ne indemnam cetatenii sa faca vanzare hipermarketurilor si ne mandrim cu PIB-ul nostru obtinut dintr-o economie care nu produce efectiv mai nimic.
ne plangem ca "inapoiatii" de tarani lucreaza pamantul ca acum 200 de ani, dar nici morti n-am face legatura intre veniturile noastre exagerate si faptul ca din munca lor, mai utila, nu au posibilitatea sa-si cumpere nici un fel de utilaje. ca sa nu mai vorbim de taxele la care ar trebui sa faca fata daca ar vrea sa intre in "business" si sa-si faca vreo fabricuta de prelucrare a produselor.
Modelul comunist ar trebui sa se aplice la asistatii sociali ( va mai aminti CAP-ul comunist)...TOATA POPULATIA ARE DREPTUL LA AJUTOR SOCIAL IN VALOARE DE 500 LEI/LUNA. Pentru asta fiecare asistat social trebuie sa presteze diferite activitati comunitare necalificate...cum ar fi :
-10 ziel /luna -maturat strazi
-sau 7 zile/luna- executat santuri pentru irigatii,
-10 zile/luna muncit terenuri confiscate de stat de la oamenii care nu le muncesc.
Sa vedem cati oameni mai aplica pentru primirea ajutorului social.
Legea princ care opresti un drept dat de o lege functiede bunurile dobandite, mi se pare o aberati. Ar trebui sa vezi potentialul fortei de munca din om si nu din bunurile dobandite.
Inca ceva toti asitatii sociali nu vor avea drept de vot. Adica eliminam targuila politician-cetatean pentru obtinerea votului ( galeti, tzuica, zahar, ulei inainte de alegeri).
paraca ar arata altfel Romania.
Ideeal ar fi sa nu aiba drept de vot asistatii sociali cu putere de munca, sunt si oameni care ar munci dar nu pot pentru ca sunt bolnavi.
da, pe termen scurt ar fi eficient ce spuneti.
dar la sate oricum se munceste, cu sau fara ajutor social. problema e ca se munceste pentru o existenta destul de parlita, si cu eficienta foarte redusa.
nu trebuie sa elimini taranii din schema ca sa nu mai ai coruptie, ci trebuie sa elimini mecanismul care-i indeamna la a fi coruptibili.
pe la inceputul sec XX, in contextul aparitiei stiintei agronomice, agronomii vestici defineau regiunile agricole drept "regiuni in care toti taranii fac aceleasi greseli".
lipsa de eficienta a agricultorilor nostri si rodul slab al muncii lor se datoreaza in buna parte nestiintei - nestiinta in diverse domenii, de la agro-zoo-horti etc, la nestiinte de ordin tehno-mecanic (taranii nostri nu stiu repara utilajul x) si la nestiinte la nivel managerial (nu stiu face un plan de actiune, nu stiu cauta informatii, nu stiu face demersuri pt obtinerea finantarilor, etc).
in ultimii 20 de ani s-au acordat mereu subventii agricultorilor, dar toti acei bani s-au scurs ca apa-n nisip datorita slabei pregatiri a taranilor nostri. omul primea banii de la stat, i se parea lui ca va face un car de bani daca cultiva sfecla, baga toti banii in cultura de sfecla (fara a tine seama de proprietatile terenului, previziuni meteo, cerinta pietei, distributie etc), iar la sfârsitul anului cel mai adesea se alegea cu nimic, drept care se punea pe injurat guvernul.
este nevoie si de bani, si de educatie, si de suport legislativ etc.
ca sa nu mai vorbim de piata pentru desfacerea produselor care, cum am spus, se limiteaza la semi-oficialele "piete agroalimentare".
Care se duc pe apa sambetei, in majoritate, din motivele aratate mai sus de diddlyjo.
Pai asta deja e casa asezata nu gluma.
De acord ca iti vin idei, daca atatia ani ai primit bani de la stat, cauti sa mai primesti si de acum incolo.
Dar totusi cazul descris n-are nimic de-a face cu cazurile de asistati social.
pentru ca dumneavoastra primiti bani nemeritati pentru munca pe care o faceti, daca e s-o comparam cu munca lor si utilitatea acesteia.
e simplu.
ce e penal aici e ca singura solutie imaginata de altfel ingeniosul stat roman este "ajutorul social" =))
hai sa "asistam social" un individ ca sa-si ia utilaje sa lucreze pamantul pentru ca Romania sa nu mai fie doar piata de desfacere.
cred ca in momentul in care in domeniul public din Romania se va gasi nitica minte, aceea va trebui inramata.
da' tu de unde stii ce munca face el?
"pentru ca lucrarea pamantului nu e rentabila"
pentru ca pamantul e faramitat. toti au juma de ha ici, jumate colo. si situatia e asa tocmai pt ca "eu nu dau pamantul asta pana mor". 'telegi?
ne afecteaza ca nu exista agricultura in Romania? - da.
e evident ca oamenii respectivi nu au mijloace pentru a-si cumpara utilaje si nici cunostinte necesare pentru a se asocia, a-si organiza activitatea si - asta e - pentru a eluda legile fioroase ca sa-si poata dezvolta o afacere? - da, e evident.
cine a distrus cooperativele si IAS-urile dupa 1990? - statul roman "revoltat", cu iliescu si care-or mai fi fost.
care-i politica statului romani ASTAZI? la 20 de ani dupa? - sa-i declare "asistati social" =))
"Media subvenţiilor la nivel european este de 270-300 de euro la hectar . În România, fermierii primesc doar 82 de euro"
"Exploataţiile de subzistenţă diminuează performanţa sectorului agricol în general. (...) În plus, exploataţiilor de subzistenţă le lipsesc capitalul şi o pregătire profesională corespunzătoare a fermierilor, aspect care are drept rezultat venituri foarte mici în urma activităţii depuse. În consecinţă, agricultorii din fermele de subzistenţă nu au, practic, nici motivaţia, nici capacitatea de a respecta standardele europene inclusiv pe cele referitoare la calitatea mediului, bunăstarea animalelor şi siguranţa alimentară. (...) În prezent (iulie 2010) aproximativ 3,5 milioane de ferme au terenuri de mai puţin de un hectar, fapt care le împiedică să acceseze fonduri UE"
oare de ce singura salvare ar reprezenta-o "fondurile UE"? de ce a mai bengoasa solutie a statului roman e la nivelul genunchiului broastei? de ce "incurajam agricultura" prin ajutoare sociale?
da, merge prost pt ca terenurile au fost faramitate aiurea. atunci de ce nu-i inveti sa se asocieze? - pt ca interesul tau este "sa vanda"? :D
ce munca faceti dvs, atunci? cat e de "utila"? cati bani primiti pe ea?
in momentul in care ai un salariu "decent" sau "bunisor" in servicii, vanzari, finante, si iti permiti ca din acel salariu sa cumperi macar jumatate din productia pe un an a unui agricultor, nu pentru ca mancarea ar fi ieftina in Ro, ci pentru ca lui i se ofera preturi mizerabile - in aceste conditii, cam care este valoarea muncii dvs? care este utilitatea ei? da de mancare cuiva?
nici munca mea nu da de mancare nimanui, ba chiar tinde sa devina complet inutila pt ca noua lege a invatamantului va pastra intacte tarele sistemului, iar invatamantul se va degrada in continuare. la capitolul venituri nu am remuscari pentru simplul fapt ca munca mea oricum nu-i platita.
dar mi se pare o lipsa enorma de respect sa ne tratam putinii oameni care efectiv produc ceva de "cersetori".
p.s. da, exista si oameni care muncesc in domenii importante in Romania - dar sunt putini, iar cei care cu adevarat muncesc de le sar capacele sunt extrem de putini. asta este.
cat despre datul peste nas cu argumente de genul "nu esti taran, nu ai dreptul la pareri pentru ca tu nu produci rosii", asta suna mai mult a ura de clasa (e echivalentu cu "esti chiabur; nu produci nimic si consumi mult").
mie personal mi se pare mai important ceea ce face un profesor, de exemplu, chiar daca el nu produce (direct) rosii.
si in ultimul rand: nu sunt bugetar, sunt platit in functie de cat vinde firma din bunul pe care eu il produc. atata timp cand bunul pe care il produc are cerere. se numeste economie de piata. in caz ca nu sunteti profesor de educatie fizica, ar trebui sa aveti minime cunostinte despre asta.
noi "contribuim" la stat, noi suntem "muncitori", in timp ce ei, iata, par niste terchea berchea pt simplul motiv ca politicile statului in acest sens lipsesc aproape cu desavarsire.
hai sa cautam joburi utile, productive in Romania. sunt mult mai putine decat in alte parti.
munca unui profesor ar putea fi extrem de utila intr-o tara normala. munca unui profesor in Romania este in mare parte zadarnicita de cadrele in care este fortata sa se desfasoare: lipsa de libertate asupra calitatii elevilor, asupra disciplinei in scoala, asupra examinarii lor, asupra materiei ce trebuie predata, asupra obiectivelor invatamantului etc. sunt niste tare catastrofale, ce au fost impuse prin legile de pana astazi si vor fi continuate de legea noua.
in conditiile astea, consider ca muncii mele de profesor ii ramane foarte putina utilitate. este ca in povestea cu castelul construit ziua ce se darama noaptea.
si da, daca as avea suficient curaj si spirit intreprinzator m-as duce undeva la tara si mi-as face o fabricuta de facut conserve, de pilda. din pacate, cunosc deja cativa oameni care s-au apucat de asemenea lucruri, si afacerea a mers taras grapis cativa ani si au trebuit sa renunte din cauza taxelor, a preturilor mizere etc.
in timpul asta, ce face invatamantul nostru util? instruieste viitorii proprietari ai terenurilor agricole sa ramana sa le lucreze? - nu. ii trimite in masa, cu nivele din ce in ce mai slabe, la facultati fara nici o deschidere pe piata muncii.
Fraza asta sintetizeaza in intregime caracterul nostru; intelegem ca nu facem bine, dar nu incetam sa cautam scuze.
Schimbare, dle, e nevoie de schimbare, dar eu sa fiu ultimul care trebuie sa o faca.
Imi pare rau, dar asta nu e caz social. Astia sunt niste oameni care vor sa traiasca cat mai bine pe banii statului (adica din buzunarul nostru) fara sa modifice ceva in viata lor.
Sa revenim la oile noastre!
Eu muncesc 10 ore pe zi si platesc impozit si asigurari sociale pentru ca lenesii aia sa primeasca ajutor social. Cand muncesti si vezi cum munca ta e folosita pentru a proteja lenea unor oameni ce nu ar trebui sa existe, incepi sa ai pareri pertinente. Inca cinci ani din astia cu nedreptati sociale si toti oamenii capabili emigreaza. Ramaneti voi lenesii in tara si uitati-va la pamantul parloaga si savurati OTV la tv-uri de 1 metru, dar sa nu va speriati ca se va stinge lumina la un moment dat.
Hai, sictir! cu mana-ntinsa la banii de la stat!
Ca sa fie platite acele ajutoare se strang greu impozite (rata de colectare - 30 % ) , de ce sa le risipim ? Nici mie , platitor de impozite nu-mi convine sa stiu ca se duc pe benzina pentru Mertan sau Audi .
Educatia financiara este acel echilibru , acea cumpatare care duce la o stratificare a societatii - la un anumit venit pot sa-mi permit o anumita masina si o anumita vacanta . Acum vedem cum toti vor vacante scumpe, masini scumpe , dar la venituri daca-i cauti dau un tun si dupa se imprumuta pina la urmatorul... In afara (vrem o tara ca afara ?! ) acolo aceste lucruri sunt tare bine structurate si nu sunt salturi rapide decat bazate pe munca , idei, implicare , efort - la noi salturile sunt pe furt, politica , santaj , compromis , acoperirea ilegalitatilor , prostitutie , contrabanda . De aceea nu progresam ca societate - cata vreme caile ilegale sunt tolerate , de ce sa mai muncesti si sa produci plus valoare ?
Dar daca el imi cere, de-a moaca, mi se pare normal sa ii pun conditii. Daca nu mi-ar cere, nu m-ar interesa nici-un candelabru!
Situatiile nu sunt deloc echivalente!
Deci NU are dreptate!
cand dai 90% din pret intermediarului si 10% producatorului nu-ti pui problema ca esti fraier?
cand cumperi produse straine si te minunezi ca economia merge prost nu-ti faci probleme despre corectitudinea situatiei?
cand vezi o Romanie paralela - una care inainte de '90 era macar inregimentata in niste cooperative, IAS-uri si alte asemenea "orori" - nu-ti pui intrebari de ce nu exista nici o legatura comerciala/ financiara intre statul dumitale si ea?
uite ca te simti amenintat "la buzunar" dar nici macar acum n-ai observa ca, anyway, orice surplus de monetar merge in ALTE buzunare, iar precaritatea o imparti cu aia pe care-i consideri "smecheri", in timp ce in ochii lor probabil ca dumneata esti "smecheri". probabil ca Smecherul cel mare mustaceste intre timp.
si nici nu muncesc, si nici nu vand... am mai vazut atitudinea asta la "propitarii" de apartamente din Bucuresti: scumpe, nu le vand si nici nu le inchiriaza (macar cu camera). in schimb, cer ajutor pentru intretinere si subventii la gigacalorie. sa nu mai zbiere de frig, in iad va fi caldura multa...
Suntem o tara de "asistati sociali". Pana nu incetam cu a lua bani de la aia care muncesc si a-i da celor care nu o fac nu ajungem nicaieri.
nu e nimeni acolo care sa "stea degeaba". oamenii au gospodarii, pamanturi, animale. le muncesc si o duc destul de bine. si, iata, fac copii care aduc venituri in Romania muncind pe post de capsunari.
evident ca nu de ajutoare sociale ar avea nevoie. dar ar fi minunat ca agricultura sa fie incurajata ACOLO, nu in Spania...
acolo si aiurea in Romania. ar fi minunat ca ceea ce se intampla in agricultura sa fie subventionat, taxat, incurajat, sustinut, dezvoltat - nu IGNORAT.
de cand s-au desfiintat cooperativele, taranul lucreaza pentru el, in gospodaria lui, pierderile sunt ale lui, subzistenta tot a lui, in rarele cazuri unde exista profit, profitul e tot al lui.
nicaieri in toata ecuatia asta nu apare statul.
la limita, mai exista pensii de CAP-isti (din cate stiu eu, la ordinul a catorva zeci de lei pe luna), exista "scoli" pentru copiii de la sate, exista comercializarea produselor in piete agro-alimentare, cu chiria de rigoare si eventual ceva taxe platite municipalitatii, si, rareori, exista oameni care au reusit sa-si eticheteze produsele, si aceia platesc probabil ceva impozit, dar sunt cazuri izolate.
a cui e vina ca se da "ajutor social" in loc sa se faca investitii? - a statului.
si pe cine injura suflarea vesela la acest articol? - pe cersetorii de "asistati social" :D
in Ro legea insasi functioneaza ca o "mica intelegere".
cum spunea d-l Mircea Miclea - legea invatamantului va fi rezolvata (nici nu s-a nascut bine saraca) prin "metodologiile de aplicare" - pentru ca, evident, legea e foarte proasta, dar o s-o dregem noi cumva...
"Copilu" acela minunat, care "aduce venituri in Romania muncind pe post de capsunar" plateste, cumva, vreun impozit catre Statul roman?
Te rog sa-mi dai voie sa-ti raspund: atat timp cat vom fi condusi de fosti comunisti sau urmasii lor PSD-isti vom fi o tara de asistati sociali. Principiul de baza al social-democratiei este sa ia de la cei ce muncesc si sa dea la cei care nu muncesc. De ce SUA este cel mai dezvoltat stat?
Pentru ca acolo nu exista partid social-democrat!
Legea venitului minim garantat a fost introdusa de PSD iar liderii acestuia si acum o prezinta ca o mare realizare.
PSD-ul a furat incredibil in anii cat a fost la putere. PSD-ul a inceput prin dezmembrarea si distrugerea fabricilor din fiecare orasel din Romania (iar "oamenii de afaceri" nascuti de aceste jafuri sunt astazi politicieni in TOATE partidele politice romanesti) si prin lasarea a milioane de someri.
criticati ideile socialiste raportandu-va la suedia sau la franta daca doriti. nu la Romania. sa vorbesti despre stanga sau dreapta in Romania este culmea penibilului.
Daca tot stii sa citesti, ba chiar stii sa si scrii, documenteaza-te inainte de a debita tampenii pe aici.
Eu chiar nu vreau sa platesc asistenta sociala pentru tot felul de oameni care s-ar putea ajuta singuri daca ar iesi din batatura. Aici includem familia din Maramures. Sau clasa politica romaneasca insa hai sa ramanem la topicul initial. Fireste e usor sa te uiti toata ziua la OTV la plasma adusa de fiul ratacitor in loc sa pui osul la munca insa daca alegi asta nu ar trebui sa pupi ajutor social. In loc sa iti cumperi diverse prin casa cu banii adusi de pe plantatia de capsuni mai bine ii investesti in agricultura sau in ce ti se pare ca te pricepi. Si daca onor statul iti mai da si un banut ca faci chestia asta s-ar putea sa iti castigi singur banii de plasma. Uite la unguri ca se descurca desi nici lor nu le pica din cer nimic.
Asa ca invit familia aia sa crape de foame cu plasma in brate. Eu unul nu platesc impozite pentru ei. Sau pentru altii ca ei.
Eu nu am Audi, am Opel Astra.
Nu am pamant, am un rahat de apartament cu 2 camere. Daca cumva imi trece prin cap sa ma gandesc la o casa cu 300 mp de teren in jur, trebuie sa ma fac sclav pe viata.
Se cheama ca ar trebui sa fiu asistat social?
Multumim din adancul sufletului tovarasului Iliescu, care si-a servit tara cu netarmuit devotament si a avut grija sa fragmenteze orice suprafata agricola si mai ales sa improprietareasca oameni de varsta a doua spre a treia, sa ajungem sa avem tarani batrani care au un petec de pamant dar nu il lucreaza, "ca e scump", de asemenea nu-l vand, "nici daca ma rastignesc" si care nu-l dau nici macar in arenda, "ca-i fura arendasul". Asa ca stau acum si asteapta "ajutorul social".
Sincer, guvernul actual e zabauc, dar pentru mine faptul ca au inceput sa apara asemenea situatii inseamna un pas spre normalitate. O bila alba de la mine.
Imi pare rau de baiatul capsunar, dar asta e, toti muncim sa reparam greselile parintilor.
De CE crezi ca se inghesuie astia, din partidul care e acum la guvernare, sa toooot dea bani la primarii "lor"? Ca sa aiba de unde plati shpagi electorale... vine 2012, alegerile locale... :D
Ai fost vreodata la vreo sedinta a PD, sa vezi ce instructiuni le dau, cum sa dea spagile? Daca ai sa incerci sa mergi, ai sa te tavalesti pe jos de ras. Organizati, oamenii, ce sa zic... :D
Sa vezi cum se echilibreaza bugetul dupa asta.
Inteleg ca sunt unii pe-aici care n-au auzit vorba aia ”capră râioasă și cu coada-n sus”
1. ce vina au batranii din Maramures ca munca lor nu valoreaza nici o ceapa degerata pe piata actuala? Faptul ca au un porc, o gaina in aratura nu inseamna ca pot trai din asta- o farfurie, o lingura nu o cumperi contra lapte ca nu mai suntem in evul mediu si exemplele pot continua.
2. de ce luati in considerare veniturile fiului in averea parintilor? El nu trebuie sa-si faca un rost in viata, nu-i trebuie o familie? Cititi articolul cu atentie: plasam si Audi-ul nu sunt ale parintilor, de ce ii bagati pe ei in ecuatia asta?
dar, la nivel macro, mentalitatea mie sa-mi fie bine si celalalt poa' sa crape este paguboasa: daca agricultorii crapa, economia tarii se duce de rapa, daca numarul tampitilor creste, infractionalitatea va creste si ea etc.
din pacate, prea putini se gandesc asa "departe".
Pana nu se vor schimba mentalitatile celora care lucreaza in agricultura si/sau a celora care detin pamant, slaba speranta... Sant unii care fac ceva (Porumboiu, de ex, si altii, se mai vad la o emisiune pentru sate), dar cu o floare...
Poate ca solutia va fi o impozitare drastica a pamanturilor care nu produc sau produc sub posibilitati.
Statul ar putea sa faca un lucru bun: sa asigure colectarea si depozitarea marfii produse de tarani, pentru comercializare.
e cersetorie sa primesti ajutor de somaj pentru a putea supravietui in timp ce-ti cauti de lucru?
e cersetorie sa fii ajutat de stat intr-o perioada de incapacitate fizica?
ce spuneti dvs tine de doctrina neoliberala. am spus: exista state foarte ordonate care functioneaza dupa principii socialiste, de stanga, la fel cum exista si state care merg dezastruos cu ideologii de dreapta.
dar sa faci apologia neoliberalismului in Romania, in care nici una dintre asignarile "de dreapta" / "de stanga" nu mai are sens de foarte mult timp este extrem de riscant.
cum am spus: iata cum se spune - dati in cap agricultorilor pt ca sunt asistati social. cand, de fapt, logica cea mai elementara iti spune ca Romania merge prost pt ca nu produce, doar importa. daca si in agricultura importam mult mai mult decat exportam, imaginati-va ca in alte domenii productia e aproape de 0.
ce inseamna "asistat social"? pe de o parte portita prin care statul si-a permis sa decada, pe de alta portita prin care acum isi permite sa introduca in forta o ideologie neoliberala unui popor de inconstienti.
DA - e cersetorie sa primesti ajutor de somaj pentru a putea supravietui in timp ce-ti cauti de lucru si nu ai economii.
DA - e cersetorie sa fii ajutat de stat intr-o perioada de incapacitate fizica daca nu ai economii.
Cersetoria nu e o insulta.
E o categorie sociala.
Daca stii sa faci economii s-ar putea sa nu ajungi niciodata acolo. Dar sa traiesti din banii altora si sa mai fii si fudul - asta nu e acceptabil. Eu unul cred ca e foarte important ca cei care traiesc din banii altora sa stie ca sunt la coada societatii. Sa nu stii asta se cheama inconstienta. Inconstienta asta naste multe rele in societatea noastra.
parerea mea e ca neoliberalismul este o propunere extrem de periculoasa.
in rest, sta in puterea fiecarui stat sa faca in asa fel incat asistenta sociala sa nu produca trantori.
"din banii altora" ajungem toti sa traim o data. din banii altora mergem la scoala, din banii altora beneficiem de asistenta medicala, din banii altora primim pensie.
si, ca sa fim la subiect, din truda altora mancam. daca am avea, ca in fizica, ecuatii intre diferitele marimi si unitati de masura, nu stiu daca munca unui salariat oarecare, de 8 ore pe zi ar reusi sa echivaleze munca pentru obtinerea hranei si a restului de obiecte/ materii necesare intretinerii acelui individ. ma indoiesc serios.
nu e o insulta, dar folositi un termen cu valoare depreciativa...
hai sa fim seriosi. da, suna frumos sa spui - "ma descurc singur". problema e ca nu ai cum. chiar daca ai bani (in urma unei "inginerii" la nivelul evaluarii muncii - in realitate, "piata" nu decide niciodata tot, este doar o iluzie ce tine de tehnicile de promovare a ideologiei neoliberaliste), nu ai loc. in momentul in care nu mai esti un caz individual langa alte cazuri individuale, ci traiesti in societate, iar toate problemele societatii sunt fenomene de masa, atunci "cersetorii" te mananca de viu sau iti dau in cap. si in acest caz, degeaba mai e "vina lor" ca au ajuns asa, pentru ca urmarile negative le vei simti tu.
Deci, NU! NU e "cersetorie" - este "recuperarea unor bani pe care i-ai investit"!
I-ai "investit" fortzat, de altfel (ca platesti amenzi daca nu-i dai) - si, oricum, mai mult decat face!
La fel pentru somaj si pentru incapacitate fizica, ai asigurari in cazul in care ai muncit si lpatit contributii dar cand preferi intinsul mainii in loc de munca este clar cersetorie.
Se pare ca nu aveti cunostinta de existenta contributiilor ceea ce ma duce cu gandul ca nu ati platit vreodata.
uitati-va la ce spune comentatorul "Mircea":
"DA - e cersetorie sa fii asistat medical si social cand ai avut un accident de munca si nu ai economii." etc.
pensionarii, elevii, bolnavii, somerii sunt asistati social.
din pacate, tot asistati social sunt si cei ce nu au muncit vreodata si nici nu au de gand sa faca lucrul asta - cunoastem cu totii anumite categorii sociale care fac lucrul asta.
pe de alta parte "asistati" la nivel national sunt si politicienii sau "oamenii de afaceri", dar ei intra la alta rubrica :D
si, la urma, incidental mai sunt "asistati social" si agricultorii, care au muncit toata viata dar nu intr-un sistem care sa fie luat in seama de catre stat, iar munca lor, desi ar putea, nu ajuta nicicum statul roman.
in rest, cautati repede o forma de asistenta in domeniul comunicarii, intelegerii, rationarii, deductiei logice - pentru ca se pare ca aveti nevoie urgenta de asa ceva.
Capul familiei, om cu studii superioare facute cand inca se mai invata in Romania, nu a acceptat de la statul roman nici un sfant, nu vrea nici alocatii, nimic.
Familia are un teren la o margine de sat, muncesc cu totii, chiar si copiii de 13 ani, la vaci, oi, porci. Au si albine. Vind primavara cas, miei, iarna carne de porc si vara miere de albine. Si se descurca. N-au plasma, n-au masina dar baietii sunt voinici si bine hraniti. Cu multa munca se poate.
acolo iti muncesti pamantul, iti cresti animalele, si poti trai si daca nu mai ai slujba platita.
dar tocmai asta este problema - sunt oameni care traiesc oarecum in afara statului. sunt romani doar cu numele. primesc de la stat o prizarita "educatie" pentru copiii lor si niste preturi de mizerie pentru produsele lor.
oamenii din povestea de fata nu au de ce sa primeasca ajutor social. dar ar avea de ce sa fie ajutati sa faca agricultura performanta.
Pamantul nici nu-l muceste da' nici nu-l vinde, plasma ar da-o si nu prea, masina la fel. Si fraierii de contribuabili tre sa plateasca taxe mari ca sa aiba statul de unde asista social specimene dintr-astea.
nu ma pot abtine sa nu remarc dragostea batranilor fata de pamantul mostenit, specifica romanilor de altfel.
dar pe de alta parte as observa ca in loc sa bage banii in plasma, combine frigorifice si alte electrocasnice, s-ar fi putut multumi cu un frigider mai mic si mai simplu, cu un tv mai vechi si cu tub, dar in schimb cu banii ramasi ar fi putut sa isi plateasca lucrarile pentru pamant, care le-ar fi asigurat hrana animalelor si poate si un oarecare venit.
Totul s-ar rezolva printr-un impozit adecvat pe acele bunuri (pamantul, masina). Dupa aia sa le dea statul si ajutor social, oricum le da ca-i cam greu de stabilit daca bunurile-s ale lor sau ale copilului, pe care sa-l ia inapoi ca impozit pe aceste bunuri.
Puteti spune ca sunt destule impozite si taxe (pe care cei din speta oricum nu le platesc) dar cel pe pamant e mic atata vreme ce-ti permiti sa-l pastrezi fara sa faci nimic cu el.