Salariul brut din noiembrie: 1900 lei. In sectorul bugetar, salariile au scazut fata de iunie 2010 cu 17,4%

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 11 ianuarie 2011, 11:06 Economie | Finanţe & Bănci


În luna noiembrie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1900 lei, cu aproape 3% mai mare decât luna precedentă, arata datele remise marti HotNews.ro de catre Institutul National de Statistica. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1377 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 37 lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3380 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (804 lei).
 • Salariu vs inflatie
Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,3%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 114,6%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2010.
 • Noiembrie 2010 comparativ cu octombrie 2010
În luna noiembrie 2010, în majoritatea activităţilor din sectorul economic (cu exceptia activităţilor din administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială) nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna octombrie 2010, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici, după cum urmează: cu 12,3% în alte activităţi extractive; între 6% şi 10% în fabricarea echipamentelor  electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, silvicultură; între 4% şi 6% în depozitare şi transport, fabricarea de mobilă, fabricarea de maşini, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier s.a.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna octombrie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, din sectorul economic,  s-au înregistrat după cum urmează: cu 16,2% în extracţia minereurilor metalifere; între 4% şi 5% în industria metalurgică, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, după cum urmează: învăţământ (5,2%)  - ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste normă), pentru cumulul de funcţii al acestora, respectiv a plăţii sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare; administraţie publică (2,4%) - ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici; sănătate şi asistenţă socială (1,2%) - ca urmare a acordării de prime ocazionale, respectiv plăţii drepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din unele unităţi (în special din domeniul asistenţei sociale) care, în lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultăţi financiare.

Faţă de luna iunie 2010 (lună ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010 ), câştigul salarial mediu net din luna noiembrie a scăzut în sectorul bugetar cu 17,4% în sănătate şi asistenţă socială, cu 17,1% în administraţia publică, respectiv cu 16,5% în învăţământ. Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,8%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 93,6%.
 • Cateva precizari metodologice
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariaţi sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă a INS. Începând cu luna ianuarie 2010 eşantionul cuprinde 25000 unităţi economico-sociale. Unităţile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcând unităţile administraţiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (cca. 770 de unităţi). Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu 4 salariaţi şi peste, care reprezintă 92,73% din numărul total al salariaţilor din acest sector.

Informaţiile referitoare la „sectorul bugetar” trebuie utilizate cu atenţie, deoarece datele se referă la statisticile din activităţile economice (agregate după activitatea omogenă) conform CAEN Rev.2. de administraţie publică, învăţământ şi sănătate şi asistenţă socială (inclusiv sector privat pentru învăţământ - cca.3%, respectiv sănătate şi asistenţă socială - cca. 5%), exclusiv forţele armate şi personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).
Aceste statistici nu ţin cont de forma de finanţare, scopul lor fiind cel de furnizare de informaţii pe activităţi economice conform CAEN Rev.2.

Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru  munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masă).

Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Câştigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaţilor de către agenţii economici în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin şi numărul mediu de salariaţi. Numărul mediu al salariaţilor reprezintă o medie aritmetică simplă calculată pe baza efectivelor zilnice ale salariaţilor din luna respectivă.

Salariaţii care nu sunt angajaţi cu normă întreagă se includ în numărul mediu proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă. În efectivul de salariaţi luat în calcul se includ numai persoanele care au fost plătite pentru luna respectivă. Nu se iau în considerare: salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate şi cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat.

Indicele câştigului salarial nominal brut se calculează ca raport între câştigul salarial mediu nominal brut din luna curentă şi cel din luna de comparaţie, exprimat procentual. Indicele câştigului salarial nominal net se calculează ca raport între câştigul salarial mediu nominal net din luna curentă şi cel din luna de comparaţie, exprimat procentual. Indicele câştigului salarial real se calculează ca raport între indicele câştigului salarial nominal mediu net şi indicele general al preţurilor de consum al populaţiei, exprimat procentual.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1939 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  hmmm (Marţi, 11 ianuarie 2011, 11:19)

  me [anonim]

  la bugetari a scazut cu 17.4%?!?!?!?
  pai nu era 25% + inca o scadere pentru ca sporurile puteau fi maxim 30% => o scadere cu ~30-35 chiar 40%...
  intrebare de unde numai 17%?!?!?!?
  asta inseamna ori ca sunt foarte multi!!! cu salariu minim, sau apropiat de salariu minim, ori ca nu s-a scazut de la toti..
  eitherway tot ce minte baselu, sustinatorii lui si majoritatea de la privat nu e adevarat: anume ca bugetarii o duc mult mai bine decat particularii si/sau faptul ca scaderile/concedierile au fost facute obiectiv, ignorand maturile,verii,nasii etc....

  PS: da sunt bugetar, da ma enerveaa cum se distorsoneaza adevarul, numai ca sa fie pacaliti prostii (si prin prosti ma refer la poporul roman)
  • +1 (5 voturi)    
   Ai meritat (Marţi, 11 ianuarie 2011, 11:44)

   eugen [anonim] i-a raspuns lui me

   Prin comentariul asta ai dovedit ca ai meritat sa-ti fie scazut salariul.

   Bugetarii sunt angajatii platitorilor de taxe. Cand noi o ducem prost, va scadem voua salariile.
  • +1 (1 vot)    
   si eu sunt surprins (Marţi, 11 ianuarie 2011, 11:49)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui me

   ins a luat in calcul si salariile alora de la companiile de stat? care-si dau tot profitul pe salarii? de parca ar fi firma lor? de fapt, nici macar (daca ar fi firma lor si-ar da profitul sub forma de dividende, nu sub forma de salarii pentru ca taxele ar fi mai mici si ar da mai bine si in situatia economica a firmei).
   pe langa explicatia de mai sus (ca sunt multi tineri in sanatate si invatamant, de la care nu prea au avut ce sa taie) trebuie tinut cont ca n-a fost luata in calcul lipsa celui de-al 13-lea salariu
  • 0 (4 voturi)    
   ha (Marţi, 11 ianuarie 2011, 11:52)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui me

   pune mana si munceste. sau deja ti s-a terminat programul pe ziua de astazi?
   • +1 (3 voturi)    
    privatii stau pe net (Marţi, 11 ianuarie 2011, 12:00)

    andi [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    vad ca multi ii injura pe bugetari pe aici!!! se pare ca au timp sa stea pe net, de vreme ce pierd vremea cu brio.
    • -1 (3 voturi)    
     ... (Marţi, 11 ianuarie 2011, 13:13)

     C.T.C [utilizator] i-a raspuns lui andi

     Privatii au dreptul sa stea ca stau pe banii lor, produsi de ei, voi bugetarii stati pe net pe banii platiti de privati voua prin tot felul de taxe.
    • +1 (1 vot)    
     nu neaparat (Marţi, 11 ianuarie 2011, 16:06)

     Ghita [anonim] i-a raspuns lui andi

     cei ce muncesc la privat stiu sa deschida calculatorul
 • +1 (3 voturi)    
  doar atat? (Marţi, 11 ianuarie 2011, 11:31)

  airamerica [utilizator]

  Doar 17%? E putin, dar e un inceput bun! Si concedierile cand vin?
 • +1 (1 vot)    
  mincinosi ! (Marţi, 11 ianuarie 2011, 13:13)

  pepe [anonim]

  adaugare tichete in salariul brut ? pai astfel scade punctul de pensie ! furati baieti furati ! Boc o sa va rasplateasca !
 • 0 (2 voturi)    
  scaderea e mai mare (Marţi, 11 ianuarie 2011, 13:24)

  groovycheat [anonim]

  Eu, de la 1412 lei am ajuns la 721 de lei, fara sa am sporuri sau ore suplimentare ( sunt in invatamant ), sau mai stiu eu ce alte suplimente.
  Deci cat e procentul ? Ca eu nu stiu sa calculez, ca sunt in invatamant si nu prea le am.
 • -1 (1 vot)    
  pentru @groovycheat (Marţi, 11 ianuarie 2011, 14:22)

  victor L [anonim]

  @ groovycheat ,
  tare mi-e teama ca minti (scuze, nu am gasit alta rima).
  Mergi mai des la scoala.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by