Cresterea economica a Germaniei a atins 3,6% in 2010, un nivel record de la reunificarea tarii, pe fondul exporturilor viguroase si a relansarii consumului intern, a anuntat miercuri institutul pentru statistica Destatis, citat de AFP.

Deficitul public s-a adancit la 3,5% din produsul intern brut in 2010, potrivit Destatis. Ritmul de crestere va continua si in 2011, insa cu viteza mai redusa, afirma analistii.

Dupa ce a fost puternic afectat de criza, cu un recul de 4,7% in 2009, PIB-ul celei mai puternice economii europene a recuperat mult mai rapid decat celelalte tari europene si economii dezvoltate.

Primul exportator european, Germania a profitat de apetitul extern pentru autovehiculele sale, produsele chimice si masinile industriale, care s-au tradus printr-o crestere a exporturilor de 14,2%.

Germanii pare ca au regasit gustul pentru cumparaturi, iar consumul gospodariilor, traditional anemic, a crescut cu 0,5%.

Germania nu a mai cunoscut o astfel de crestere de la calcularea statisticilor comune, in 1991, pentru intreg teritoriul tarii, dupa reunificare.

Precedentul record data din 2006, cand s-a inregistrat o crestere de 3,4%.