Tragand linie, in primele 11 luni din 2010 fata de aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 5,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,8%.
- Noiembrie 2010 comparativ cu octombrie 2010
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (+3,8%), industria energetică (+3,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,0%) şi industria bunurilor de capital (+1,8%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 0,3%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,6%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+2,1%) şi a industriei extractive (+1,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,8%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+3,1%) şi industria bunurilor de capital (+1,7%). Industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel, în timp ce industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria energetică au scăzut cu 2,0%, respectiv cu 1,9%.
- Noiembrie 2010 comparativ cu noiembrie 2009
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18,9%), în industria bunurilor intermediare (+12,2%), în industria bunurilor de capital (+9,5%), în industria bunurilor de uz curent (+3,3%) şi în industria energetică (+0,7%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 4,0%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+4,6%) şi de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,9%). Industria extractivă a scăzut cu 3,9%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,0%), în industria bunurilor intermediare (+9,7%) şi în industria bunurilor de capital (+3,1%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 2,1% şi industria energetică cu 0,1%.
- Perioada 1.I- 30.XI.2010 comparativ cu perioada 1.I- 30.XI.2009
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+9,8%), în industria bunurilor de capital (+8,2%), în industria energetică (+3,2%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,4%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 3,7%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-30.XI.2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, a crescut cu 3,8%, datorită creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,9%) şi de industria prelucrătoare (+4,6%). Industria extractivă a scăzut cu 7,7%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+9,1%), în industria bunurilor de capital (+7,5%) şi în industria energetică (+3,1%). Industria bunurilor de uz curent şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată au scăzut cu 4,4%, respectiv cu 0,2%.
Insa trebuie stimulat consumul intern si incurajata productia interna destinata pietei romanesti. Pt ca asta contribuie si la reducerea importurilor si scaderea deficitului de cont curent.
Pt consumul privat intern e nevoie de conditii mai facile pt creditarea in afaceri si constructii de locuinte, in nici un caz de credite cu buletinul pt frigidere.
Iar statul sa devina obsedat de investitii, in infrastructura, in cercetare, in companiile de stat ce pot aduce profit, in energie, etc.
Evident, fara o reforma puternica in administratie, totul va fi in zadar, birocratia si coruptia pot anihila bunele intentii.
Mai putini bugetari, mai multe controale, legea aplicata mai strict.
iar " trebuie stimulat consumul intern si incurajata productia interna destinata pietei romanesti' suna foarte bine in teorie, dar in realitate CE mari producatori interni mai exista?
Decat un numar mic de mari producatori, cu inertie mari si adaptabilitate scazuta, si care ar avea repercusuni grave economica in caz de inchidere/delocare chiar si a unui singur, mai degraba multi producatori mici si mijlocii, care se pot adapta mult mai rapid cerintelor pietii.
referitor la ADAPTABILITATE, asa este, Pepi are perfecta dreptate -am colaborat si am fost angajat la o asemnea firma mica, pina in 2001 (firma exista si acum, si ramas tot ...mica). Patronul spunea ca, fiind o firma privata, de mici dimnensiuni, se poate titdeauna adapta rapid la necesitati - a avut dreptate! Dar nici nu se poate spune ca ar contribui semnificativ la exportul Romaniei, doar ca da de lucru la 5-10-15 persoane ...
daca scoatem din caulcule Dacia mult injurata de romani.... exporturile si productia industriala nu mai au cifre asa imbucuratoare...