​Vesti bune de la Statistica: productia din zona industriala creste

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 12 ianuarie 2011, 10:28 Economie | Finanţe & Bănci


În luna noiembrie 2010 producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă  cu 1,8% (serie brută) şi cu 1,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS). Faţă de noiembrie 2009, acelasi indicator a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%, respectiv cu 4,0%.
Tragand linie, in primele 11 luni din 2010 fata de aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 5,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,8%.
 • Noiembrie 2010 comparativ cu octombrie 2010
În luna noiembrie 2010, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 1,8%. Au crescut toate sectoarele industriale (mai putin industria bunurilor intermediare) ; industria extractivă a crescut cu 3,8%, industria prelucrătoare cu 1,9% iar  producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (+3,8%), industria energetică (+3,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,0%) şi industria bunurilor de capital (+1,8%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 0,3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,6%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+2,1%) şi a industriei extractive (+1,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+3,1%) şi industria bunurilor de capital (+1,7%). Industria bunurilor de uz curent  a rămas la acelaşi nivel, în timp ce industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria energetică au scăzut cu 2,0%, respectiv cu 1,9%.
 • Noiembrie 2010 comparativ cu noiembrie 2009
În luna noiembrie 2010, producţia industrială (serie brută) a crescut  faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 7,9%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+9,3%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,4%). Industria extractivă  a scăzut cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18,9%), în industria bunurilor intermediare (+12,2%), în industria bunurilor de capital (+9,5%), în  industria bunurilor de uz curent (+3,3%) şi în industria energetică  (+0,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 4,0%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+4,6%) şi de producţia şi furnizarea  de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,9%). Industria extractivă  a scăzut cu 3,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,0%), în industria bunurilor intermediare (+9,7%) şi în industria bunurilor de capital (+3,1%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 2,1% şi industria energetică cu 0,1%.
 • Perioada 1.I- 30.XI.2010 comparativ cu perioada 1.I- 30.XI.2009
În perioada 1.I-30.XI.2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 5,1%, datorită creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea  de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,5%) şi de industria prelucrătoare (+5,5%). Industria extractivă a scăzut cu 7,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+9,8%), în industria bunurilor de capital (+8,2%), în industria energetică (+3,2%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,4%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 3,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în                    perioada 1.I-30.XI.2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, a crescut cu 3,8%, datorită creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea  de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,9%) şi de industria prelucrătoare (+4,6%). Industria extractivă a scăzut cu 7,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+9,1%), în industria bunurilor de capital (+7,5%) şi în industria energetică (+3,1%). Industria bunurilor de uz curent şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată au scăzut cu 4,4%, respectiv cu 0,2%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1131 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  E o veste foarte buna, economia redemareaza (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 11:40)

  2011 va fi cu crestere economica [anonim]

  Cresterea exporturilor, care au ajuns la cel mai inalt nivel din istoria comertului romanesc, si cresterea industriala sunt doua elemente foarte importante care arata ca se va obtine o crestere economica modesta dar solida, durabila, si nu una consumerista.

  Insa trebuie stimulat consumul intern si incurajata productia interna destinata pietei romanesti. Pt ca asta contribuie si la reducerea importurilor si scaderea deficitului de cont curent.

  Pt consumul privat intern e nevoie de conditii mai facile pt creditarea in afaceri si constructii de locuinte, in nici un caz de credite cu buletinul pt frigidere.

  Iar statul sa devina obsedat de investitii, in infrastructura, in cercetare, in companiile de stat ce pot aduce profit, in energie, etc.

  Evident, fara o reforma puternica in administratie, totul va fi in zadar, birocratia si coruptia pot anihila bunele intentii.

  Mai putini bugetari, mai multe controale, legea aplicata mai strict.
  • 0 (0 voturi)    
   poftim?! (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 12:53)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui 2011 va fi cu crestere economica

   "mai multe controale, legea aplicata mai strict" - pai shpagutza? de unde mai ies banii, in cazul asta?

   iar " trebuie stimulat consumul intern si incurajata productia interna destinata pietei romanesti' suna foarte bine in teorie, dar in realitate CE mari producatori interni mai exista?
   • 0 (0 voturi)    
    Priducatorii mari sunt cu doua taisuri (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 14:28)

    Pepi [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

    "Ce mari producatori interni mai exista? "

    Decat un numar mic de mari producatori, cu inertie mari si adaptabilitate scazuta, si care ar avea repercusuni grave economica in caz de inchidere/delocare chiar si a unui singur, mai degraba multi producatori mici si mijlocii, care se pot adapta mult mai rapid cerintelor pietii.
    • 0 (0 voturi)    
     partial adevarat (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 19:34)

     Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Pepi

     Care sunt acei producatori mici si milocii? nu numainal, desigur, dar care sunt DOMENIILE unde activeaza autohtonii?

     referitor la ADAPTABILITATE, asa este, Pepi are perfecta dreptate -am colaborat si am fost angajat la o asemnea firma mica, pina in 2001 (firma exista si acum, si ramas tot ...mica). Patronul spunea ca, fiind o firma privata, de mici dimnensiuni, se poate titdeauna adapta rapid la necesitati - a avut dreptate! Dar nici nu se poate spune ca ar contribui semnificativ la exportul Romaniei, doar ca da de lucru la 5-10-15 persoane ...
 • 0 (0 voturi)    
  noroc cu Dacia (Joi, 13 ianuarie 2011, 2:52)

  dan [anonim]

  noroc cu Dacia...
  daca scoatem din caulcule Dacia mult injurata de romani.... exporturile si productia industriala nu mai au cifre asa imbucuratoare...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by