În luna noiembrie 2010 producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 1,8% (serie brută) şi cu 1,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS). Faţă de noiembrie 2009, acelasi indicator a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%, respectiv cu 4,0%.

Tragand linie, in primele 11 luni din 2010 fata de aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 5,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,8%.

  • Noiembrie 2010 comparativ cu octombrie 2010

În luna noiembrie 2010, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 1,8%. Au crescut toate sectoarele industriale (mai putin industria bunurilor intermediare) ; industria extractivă a crescut cu 3,8%, industria prelucrătoare cu 1,9% iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (+3,8%), industria energetică (+3,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,0%) şi industria bunurilor de capital (+1,8%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 0,3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,6%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+2,1%) şi a industriei extractive (+1,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+3,1%) şi industria bunurilor de capital (+1,7%). Industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel, în timp ce industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria energetică au scăzut cu 2,0%, respectiv cu 1,9%.

  • Noiembrie 2010 comparativ cu noiembrie 2009

În luna noiembrie 2010, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 7,9%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+9,3%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,4%). Industria extractivă a scăzut cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18,9%), în industria bunurilor intermediare (+12,2%), în industria bunurilor de capital (+9,5%), în industria bunurilor de uz curent (+3,3%) şi în industria energetică (+0,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 4,0%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+4,6%) şi de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,9%). Industria extractivă a scăzut cu 3,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,0%), în industria bunurilor intermediare (+9,7%) şi în industria bunurilor de capital (+3,1%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 2,1% şi industria energetică cu 0,1%.

  • Perioada 1.I- 30.XI.2010 comparativ cu perioada 1.I- 30.XI.2009

În perioada 1.I-30.XI.2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 5,1%, datorită creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,5%) şi de industria prelucrătoare (+5,5%). Industria extractivă a scăzut cu 7,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+9,8%), în industria bunurilor de capital (+8,2%), în industria energetică (+3,2%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,4%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 3,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-30.XI.2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, a crescut cu 3,8%, datorită creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,9%) şi de industria prelucrătoare (+4,6%). Industria extractivă a scăzut cu 7,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+9,1%), în industria bunurilor de capital (+7,5%) şi în industria energetică (+3,1%). Industria bunurilor de uz curent şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată au scăzut cu 4,4%, respectiv cu 0,2%.