Citesc un studiu destept facut de Banca Elvetiei, legat de intrarile de imigranti si influenta cresterii preturilor la case. Ideea e ca fiecare punct procentual in plus in fluxul emigrantilor a urcat preturile la case cu circa 2,7%. Cercetarile s-au intins pe cinci ani, luand in calcul datele din toate cantoanele. O parte (infima, e drept) din aceasta crestere a preturilor, se datoreaza si fluxurilor de romani. In mai toate statele europene, romanii reprezentau procente consistente in totalul emigrantilor. OECD a publicat recent date legate de migratia internationala.

La noi n-o sa citim prea curand asemenea studii din simplul motiv ca nu avem date statistice riguroase legate

flux romani in Portugalia

flux romani in Portugalia

Foto: OECD

de plecarile in strainatate si nici de preturile reale ale locuintelor. Banca mondiala a publicat niste date care pe 2009 par ok, dar nu avem serii de date legate de cei plecati la munca in afara. In mod normal, in zonele din care se pleaca, preturile ar trebui sa coboare usor, dar asta numai de la un anumit nivel-prag al fluxului de plecari.

In SUA, acelasi indicator calculat de SNB (Suisse National Bank) difera cu foarte putin, asa incat datele Fed arata ca 1% in plus la fluxul de emigranti duce la o crestere cu 2% a preturilor la case. Spania e campioana elasticitatii acestui indicator, preturile locuintelor spaniolesti urcand in perioada boomului cu 17,5% pe an.

In Noua Zeelanda lucrurile stau putin mai diferit. Valul de emigranti intrati in tara nu a miscat preturile, insa localnicii plecati temporar la munca in strainatate si reintorsi, da.

  • Cazul romanesc. Gheorghe

Cum spuneam, lipsa datelor pentru Romania fac dificil un demers similar. Cu toate acestea, utilizand fundamentalele economiei si metoda simularii stohastice careia i-am aplicat un vector autoregresiv VAR, am putut determina o serie de determinanti ai influentei imigratiei asupra preturilor caselor. Astfel, am putut trage urmatoarele concluzii:

1. Plecarea lui Gheorghe in Spania, la cules de portocale, nu a miscat piata imobiliara locala. Gheorghe nu detinuse in viata lui nicio casa.

2. Prietenul lui Gheorghe a trait cu nevasta lui Gheorghe cata vreme el a fost plecat. La un moment dat, cei

flux romani in Franta

flux romani in Franta

Foto: OECD

doi s-au mutat in casa prietenei lui Gheorghe. Prietenul lui Gheorghe si-a dat casa in chirie, ceea ce a miscat piata chiriilor din sat.

3. Gheorghe si-a gasit in Spania o dansatoare de flamenco, la care s-a mutat si cu care se iubea saptamanal. Din banii castigati pe portocale, ii cumpara Lucindei cercei si bratari. Daca nu ar fi facut aceste cheltuieli, Gheorghe ar fi putut trimite banii in tara si influenta piata imobiliara, achizitionand terenuri, proprietati. Dar n-o face.

4. Romania are 2,5 milioane de Gheorghe.

  • Cazul romanesc. Gheorghe, vazut din alte state

Pentru mai multe informatii, avand ca sursa cele mai recente studii ale OECD (din 2010 dar cu date anterioare), aveti in text fluxurile de romani in mai multe tari.

Romanii care lucreaza in strainatate au trimis in tara, din 2005 pana in prezent, aproape 40 de miliarde de dolari. Asa cum era de asteptat, cel mai prost an a fost 2010, iar cei mai buni 2007 si 2008, dupa cum releva datele Bancii Mondiale (BM).

Numarul emigrantilor romani este de 2,769 milioane, in acest an, reprezentand 13,1% din totalul populatiei. Suma trimisa in tara, in 2009, de lucratorii plecati la munca in strainatate a reprezentat 4,4% din PIB.

flux romani in Belgia

flux romani in Belgia

Foto: OECD

Remiterile nu ne situeaza in top, Romania a fost depasita in ultimii doi ani de Ucraina, in privinta remiterilor, sumele trimise acasa de ucraineni depasind 5 miliarde de dolari, in fiecare an. Conform datelor BM, peste 6,5 milioane de ucraineni locuiesc in strainatate.

In ceea ce-i priveste pe polonezi, acestia au trimis acasa 53,817 miliarde de dolari in ultimii sase ani. Aproximativ 3,102 milioane de polonezi, respectiv 8,2% din populatie, locuiesc in afara tarii.

Ungaria a atras in ultimii sase ani remiteri de 11,67 miliarde de dolari, Bulgaria a obtinut 10,05 miliarde de dolari din aceasta sursa, iar Cehia 7,372 miliarde de dolari. Remiterile catre Slovacia au totalizat 8,812 miliarde de dolari in perioada 2005-2010, iar in Serbia au intrat 31,25 miliarde de dolari.

Republica Moldova a inregistrat intrari de peste 8 miliarde de dolari in perioada analizata, in conditiile in care, in 2010, 21,5% din populatie traieste in afara tarii, iar valoarea remiterilor din 2009 reprezinta 23,1% din PIB.

  • Cine sunt strainii care vin la munca in Romania?

Daca va intereseaza care sunt natiunile care vin sa lucreze in Romania, tot OECD ne spune. Oricum, numărul permiselor de muncă acordate cetăţenilor străini în 2011 va fi de 5.500, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Astfel, vor fi acordate 4.000 de autorizaţii de muncă pentru lucrători permanenţi, 600 pentru angajaţii detaşaţi şi 200 pentru muncitorii sezonieri. Autorităţile vor mai elibera 100 de autorizaţii de muncă nominale, 100 de autorizaţii pentru stagiari, 300 pentru sportivi şi 200 pentru lucrătorii transfrontalieri.

muncitori straini in romania

muncitori straini in romania

Foto: OECD

In 2010, numărul autorizaţiilor de muncă emise pentru cetăţenii străini pentru anul în curs a fost de 8.000. În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât cel aprobat, acesta poate fi suplimentat printr-o nouă hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în baza unui memoriu justificativ al ORI şi în concordanţă cu politica privind migraţia forţei de muncă şi luând în considerare evoluţia situaţiei pieţei forţei de muncă din România.

Cetatenii straini care vin in Romania nu se stie cu cat contribuie la inflatie. Daca discutam despre cei avand ca tara de origine Asia, ei probabil ca au o contributie redusa, consumul generat de acestia fiind in parametri redusi.

Una peste alta, INS tocmai a publicat inflatia pe 2010. Putin sub estimarile BNR (estimarile BNR erau de 8,2%, daca nu ma insel), adica "in graficul" bancherilor centrali.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa