Pentru depunerea declaratiei unice 112, incepand din februarie 2011, "platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica", se arata Hotararea Guvernului nr.1397/2010, publicata in data de 31 decembrie.
Conform indicatiilor publicate pe site-ul ANAF, in Romania sunt numai trei furnizori de certificate calificate (certificatul pentru semnatura electronica): CertSign, DigiSign si Trans Sped.
Intrebat de ce atat de putine firme ofera acest tip de produse, expertul in legislatia internetului Bogdan Manolea a explicat pentru HotNews.ro ca acest domeniu nu este o afacere si nici nu crede ca va fi, in viitor. "Certificatul pentru semnatura electronica extinsa nu este necesar pentru foarte multe activitati pe care firmele le fac online. In plus, daca ai nevoie de semnatura electronica in anumite situatii punctuale, precum licitatiile electronice sau serviciile de internet banking, autoritatile publice si, respectiv, bancile, iti acorda acel certificat pentru a semna online, dar este valabil numai pentru serviciul respectiv.
Asadar, rolul cel mai important al certificatului calificat este pe relatia firmei cu statul, deoarece trebuie sa certifice autenticitatea documentelor remise.
Costul de achizitie: in medie, 50 euro
La unul din cei 3 furnizori de astfel de certificate, CertSign, "costul certificatului digital şi al dispozitivului securizat pentru crearea semnăturii este de 47 de Euro, fără TVA. Certificatul digital este valabil un an. Pentru a putea semna electronic documente şi în anul următor clienţii certSIGN beneficiază de un preţ mai mic: 30 de Euro fără TVA", se arata pe site-ul companiei.
Informatiile publicate pe website-ul altui furnizor, Transsped, arata ca:
- pretul unui certificat calificat este de 40 EURO (fara TVA), pret care nu include pretul dispozitivului pe care acesta va fi stocat sau alte servicii suplimentare fata de cele prevazute în legea semnaturii electronice. Orice alte prevederi contractuale între furnizor si beneficiar prevaleaza celor mentionate aici.
- Pretul unui pachet (care contine certificatul calificat, dispozitivul pe care acesta este stocat si aplicatia de semnare EasySign Light) este de 54 EURO (fara TVA). Orice alte prevederi contractuale între furnizor si beneficiar prevaleaza celor mentionate aici.
- Pretul unui certificat calificat reînnoit / reemis este de 30 EURO (fara TVA), pret care nu include pretul dispozitivului pe care acesta va fi stocat sau alte servicii suplimentare fata de cele prevazute în legea semnaturii electronice.
Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice, a declarat luni, 10 ianuarie, citat de Evenimentul Zilei, ca preţul obţinerii unui certificat digital calificat, necesar firmelor pentru a depune declaraţiile online, va scădea în următorii ani până la 30 de euro.
Pe de alta parte, tot pe site-ul ANAF se arata: "cu un singur certificat digital calificat puteţi depune declaraţii electronice pentru un numar nelimitat de CUI-uri", adica pentru un numar nelimitat de firme. Asadar, o companie nu trebuie in mod necesar sa achizitioneze acest certificat, daca investitia nu o avantajeaza, fiind suficient daca il detine, spre exemplu, firma de contabilitate cu care colaboreaza.
Potrivit lui Bogdan Manolea, in Romania numai cateva mii de firme detin in prezent semnatura electronica.
1, 8 mil firme x 40 euro = 72 mil euro
un banut in plus pentru agonia unui minister.
Felicitari si datii inainte ca nu mai avem cuvinte
O EXPLODA ODATA TOATA MIZERIA ASTA
Sau o fi unul de-ala care isi va pierde locul de munca.
in cazul asta sti ce fac eu? merg la negru si tu nu capeti nimic pentru ca esti excroc.
3.75 euro / luna pt a putea face orice operatiune online e o suma simbolica.
Daca mai pui ca un contabil tine mai multe firme atunci costul pt fiecare firma e de .. nici un bon de masa.
eu chiar nu am chef sa mai calc nici pe la ITM, nici pe la admisitratia financiara, nici la casa de pensii, etc. De ce sa pierd o gramada de vreme pe drum si pe la cozi?
Si doi: ce sunt frate calculele alea? De unde 1,8 milioane de firme?? Sunt de 3 ori mai putine in romania. Si eu nici nu o sa cumpar asa ceva, o sa cumpere contabilul meu. Si in cazul firmelor mici o sa fie la fel. Cate firme mici isi fac singure contabilitatea? Foarte putine.
Iar banii aia se duc la firmele private CertSign, DigiSign sau Trans Sped, nu la minister.
Matale ai inteles cam ca in bancurile cu radio Erevan: ne era ablastru, era galben, nu era Mercedes, era bicicleta si nu i s-a dat, ci i s-a luat.
La Verisign, un cerificat digital recunoscut international costa incepand de la 19.95 dolari: http://www.verisign.com/authentication/digital-id/index.html - era greu sa se recurga la furnizori si solutii acceptate international, trebuie sa avem furnizori locali care au monopol, pret mare si nici nu pot, probabil, asigura securitatea necesara.
Sau tu vrei sa te plimbi cu discheta ? Si sa te plangi dupa aia ca ti-au sparlit altii certificatul si au facut plati in numele tau ?
Certificatul este echivalent cu stampila firmei. Cand iti faci o stampila si platesti 25 de euro, te plangi ?!?
A, tu nu stii d-astea, nu stii domle. Lasa ca la aia in america e mai ieftin...
Lasa basmul cu comparatia cu stampila, problema consta in faptul ca statul da monopoluri pe mana unor firme fara sa negocieze in interesul "clientului".
Apropo, presupun ca site-ul si programele alea de contabilitate ar trebui sa iti perminta sa trimiti declaratii bulk, toate odata. Presupun ca folosesti si template-uri pt fiecare firma, deci completarea ar trebui sa ia putin. Sunt curios si eu.
Ai pus la socoteala cat iti ia sa te deplasezi pana la Finante? Apoi poate nu ai loc de parcare prin zona, ce te faci? Ai pus costul cu transportul pana acolo? Si timpul de revenire la birou? Nu e mai bine sa astepti langa o ceasca de cafea?
Va place inghesuiala? Umblatul in frig/arsita? Riscul de a va imbolnavi stand la cozi interminabile cu zeci/sute de persoane?
Vai, si mai trebuie sa si platesti 50 de euro. O fi o suma poate mare, dar daca o imparti la N firme la care le tii conta nu cred ca iese mare lucru. Imputa 4-5 euro la fiecare firma, nu cred ca nu o sa primesti.
Trebuie indeplinite standarde de securitate, platite garantii de 500.000 de euro, etc. Pentru fiecare semnatura firma asta garanteaza.
te bagi ?
e suficient ca pe site-ul unde se depun si se platesc taxele la bugetul de stat ca aiba EL certificat pentru criptare a datelor, de ce sa aiba cel care face plata!? este total pe dos.
in UK asa functioneaza. sigur ca cel care se inregistreaza pe site trece printr-o verificare, adica i se trimite un cod de activare a contului prin posta la adresa sediului social.
in italia mai exista un sistem de posta certificata, adica toate e-mail-urile trimise de la acea adresa au valoare juridica.
nu inteleg de ce in romania cineva trebuie sa aiba un astfel de semnatura pentru a comunica cu autoritatea respectiva!?
vad ca multi spun ca 50 de euro nu e mult, sunt de acord cu asta, dar miticii nu inteleg ca se cer 50 de euro pe ceva INUTIL.
puteau cel mult implementa in sistem ca la online banking, la o banca di romania un dispotiziv costa 20 euro, eu il folosesc de vreo 3 ani deja, 20 euro pe trei ani si o sa mai functioneze inca pe atat cred.
in UK sunt banci care ofera acel dispozitiv gratis.
Semnatura digitala e garantia ca cel care depune actele isi asuma legal si ce scrie in ele. Se face confuzie intre plati de taxe si declaratii fiscale.
Cat despre suma de 50 de euro nu pot decat sa spun ca e un pret mai mult decat decent.
Pentru ca : scutesti tonner la imprimanta, scutesti CD-uri sau dischete, nu mai platesti combustibul pana la organele ficale si inapoi de cate ori ai treaba acolo, nu platesti parcarea, nu pierzi ore intregi prin trafic etc.
Un mare avantaj e arhivarea digitala. Se evita pierderea actelor sau deterioarea documentelor.
Exista administratii financiare in Buftea sau Bragadiru, adica la 30-50 de km de centru orasului.
In fapt aproape nimeni nu e afectat de cei 50 de euro pentru ca declaratii fiscale si documente legale depun in 99% contabilii care tin contabilitatea la 1-2-3 sau 100 de firme.
E o masura extraordinar de buna.Va spune cineva care o foloseste de cca 8 luni.
Dat fiind ca nu exista nici un pret de productie, tarile civilizate dau ele certificatele digitale, gratuit, oricarui contribuabil.
Normal ar fi sa poata fi folosite si la noi acelea, conform aquisului comunitar
Exemplu spaniol:
You can use the Fábrica Nacional de Moneda y Timbre certificate, that it is free, or electronic DNI certificate.
The first certificate you can get here, and electronic DNI it is issued in policies station, replacing tradicional DNI.
ai timp sã te relaxezi si nu vezi vremea cum trece
In ce masura/conditii semnatura electronica este ...multiplicabila?
Eu tot semnez de zor curierilor pe masinutzele lor cu ecran si ma intrebam daca nu cumva un curier istetz n-ar putea sa-si "livreze" siesi, dupa ce a facut o comanda falsa, la o adresa fictiva, niscai bijuterii/bani si sa foloseasca numele, seria CI si semnatura mea electronica (oferite cu mare generozitate de mine) pt o receptie la fel de fictiva si la sfarsitul aventurii politia sa ma caute pe mine :D. Hmm, ce ziceti? :) Cat de "reproductibila", "copy-paste-abila" este aceasta semnatura electronica?
- Obligativitatea trecerii la transmitere electronica + semnatura electronica are iz de... abuz; normal ar fi ca deponentii sa poata opta (le duc fizic la ghiseu / le trimit electronic) – in felul asta, cine vrea sa fie sigur de protectia datelor: le duce personal la ghiseu. Pe de alta parte, semnatura electronica nu aduce un plus de autentificare a documentelor – caci ele oricum erau semnate si stampilate si aveau toate elementele de identificare a firmei à deci, semnatura electronica nu aduce nimic in plus – ci doar e prezentata ca o „solutie”... unica (si obligatorie!) de rezolvare a problemelor astora (protectie & autentificare).
--> Nici protectia datelor si nici autentificarea lor nu reprezinta o... justificare solida a obligativitatii!
- Incarcarea costurilor pe firme are iz de... un abuz. Daca cu 1 pachet (soft, dispozitiv stocare...) se pot semna un nr. nelimitat de CUI-uri, firesc ar fi sa cumpere Min. Fin. / ANAF... 1 singur astfel de pachet si sa genereze semnaturi pt toate firmele din Ro!
--> Admitand ca ar exista... justificari solide, exista si solutia in care sa nu se ia bani de la firme!
Pare ca smecherii din... ceafa tarii vor doar sa mai mulga niste bani! (daca se poate, de la toate firmele – daca nu, macar de la... toate firmele contabile).
Ei stiu ca... inghitim orice! Si ne platim anticipat faina, sandalele si mobilele pe care o sa ni le dea in... campanie!
Cum era de asteptat, Romania a ales pentru aceasta solutie i cea mai profitabila metoda pentru firmele clientelare.
Nu exista justificare tehnica pentru costurile fantasmagorice asociate.
Sigur, 50 de euro nu vor falimenta pe nimeni, dar "pe partea cealalta" se intrevad profituri de zeci, chiar sute de milioane. Investitia ? lobby, spaga, parandarat, iar rezultatul concret este vanzarea unor dongle-uri cu un algoritm elementar pentru profituri de 5-6000%, precum si aceasta "taxa anuala" care nu implica absolut nici un fel de efort din partea firmei incasatoare de banet.
Tranzactia electronica este strict intre cele doua parti, in cel mai bun caz firma de trimite cativa biti de validare ai cheii.
Ca volum de trafic de date, "efortul" firmelor incasatoare de milioane de euro va fi similar unui site web, asta pentru totalul national al tranzactiilor. Atentie, asta la incasari de zeci, poate sute de milioane de euro / an.
De ce acest serviciu trebuie sa coste la smenarii de servici mai mult decat cer bancile pentru solutii asemanatoare nu e greu de ghicit. Criza, alegeri, BMW-uri, Hawai, si alte elemente ale vietii grele "de criza" ale unor smecheri.
9 "fani" ( vezi like-urile de pe FB, transformati in votari pentru posturi) sunt suficienti pentru a transforma scepticismul unora intr-un mare entuziasm popular.
Nu incepeti dragi fani ai spagii de partid si de stat cu texte de genul " eu dau pentru ca m-am saturat sa merg sa depun, e o solutie moderna, minunata , fabulosa...etc", pentru ca nu de necesitatea si confortul masurii ne indoim, ci de metoda gretoasa si tipic romaneasco-pdl-ista prin care se legifereaza.
P.S. Plopule...te conformasi mah ? Ai platit ? LRF :))