Semnatura electronica, obligatorie incepand cu 1 iulie: cost mediu de 50 euro (in primul an); numai 3 furnizori autorizati/ Expert in domeniu: "Nu este o afacere; nu este necesara pentru foarte multe activitati ale firmelor"

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Miercuri, 12 ianuarie 2011, 15:49 Economie | Finanţe & Bănci


Declaratia unica privind datoriile catre bugetul de stat, pe care o vor depune persoanele fizice si juridice incepand cu luna februarie a readus in discutie problema semnaturii electronice. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a declarat recent ca in anii urmatori costul va scadea pana la 30 de euro. Expertul in legislatia IT Bogdan Manolea atrage atentia ca, in primul rand, certificatul pentru semnatura electronica nu trebuie neaparat achizitionat de fiecare firma, fiind suficient daca il detin contabilii.

Pentru depunerea declaratiei unice 112, incepand din februarie 2011, "platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica", se arata Hotararea Guvernului nr.1397/2010, publicata in data de 31 decembrie.

Conform indicatiilor publicate pe site-ul ANAF, in Romania sunt numai trei furnizori de certificate calificate (certificatul pentru semnatura electronica): CertSign, DigiSign si Trans Sped.

Intrebat de ce atat de putine firme ofera acest tip de produse, expertul in legislatia internetului Bogdan Manolea a explicat pentru HotNews.ro ca acest domeniu nu este o afacere si nici nu crede ca va fi, in viitor. "Certificatul pentru semnatura electronica extinsa nu este necesar pentru foarte multe activitati pe care firmele le fac online. In plus, daca ai nevoie de semnatura electronica in anumite situatii punctuale, precum licitatiile electronice sau serviciile de internet banking, autoritatile publice si, respectiv, bancile, iti acorda acel certificat pentru a semna online, dar este valabil numai pentru serviciul respectiv.

Asadar, rolul cel mai important al certificatului calificat este pe relatia firmei cu statul, deoarece trebuie sa certifice autenticitatea documentelor remise.

Costul de achizitie: in medie, 50 euro

La unul din cei 3 furnizori de astfel de certificate, CertSign, "costul certificatului digital şi al dispozitivului securizat pentru crearea semnăturii este de 47 de Euro, fără TVA. Certificatul digital este valabil un an. Pentru a putea semna electronic documente şi în anul următor clienţii certSIGN beneficiază de un preţ mai mic: 30 de Euro fără TVA", se arata pe site-ul companiei.

Informatiile publicate pe website-ul altui furnizor, Transsped, arata ca:

 • pretul unui certificat calificat  este de 40 EURO (fara TVA), pret care nu include pretul dispozitivului pe care acesta va fi stocat sau alte servicii suplimentare fata de cele prevazute în legea semnaturii electronice. Orice alte prevederi contractuale între furnizor si beneficiar prevaleaza celor mentionate aici.
 • Pretul unui pachet (care contine certificatul calificat, dispozitivul pe care acesta este stocat si aplicatia de semnare EasySign Light) este de 54 EURO (fara TVA). Orice alte prevederi contractuale între furnizor si beneficiar prevaleaza celor mentionate aici.
 • Pretul unui certificat calificat reînnoit / reemis este de 30 EURO (fara TVA), pret care nu include pretul dispozitivului pe care acesta va fi stocat sau alte servicii suplimentare fata de cele prevazute în legea semnaturii electronice.

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice, a declarat luni, 10 ianuarie, citat de Evenimentul Zilei, ca preţul obţinerii unui certificat digital calificat, necesar firmelor pentru a depune declaraţiile online, va scădea în următorii ani până la 30 de euro.

Pe de alta parte, tot pe site-ul ANAF se arata: "cu un singur certificat digital calificat puteţi depune declaraţii electronice pentru un numar nelimitat de CUI-uri", adica pentru un numar nelimitat de firme. Asadar, o companie nu trebuie in mod necesar sa achizitioneze acest certificat, daca investitia nu o avantajeaza, fiind suficient daca il detine, spre exemplu, firma de contabilitate cu care colaboreaza.

Potrivit lui Bogdan Manolea, in Romania numai cateva mii de firme detin in prezent semnatura electronica.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

50227 vizualizari

 • -7 (9 voturi)    
  VREMEA CRIZEI (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:04)

  DORIN C [anonim]

  La vreme de criza avem reprezentanti in criza de bani, taxe, ......si multe altele.
  1, 8 mil firme x 40 euro = 72 mil euro
  un banut in plus pentru agonia unui minister.
  Felicitari si datii inainte ca nu mai avem cuvinte
  O EXPLODA ODATA TOATA MIZERIA ASTA
  • +7 (11 voturi)    
   ptr Dorin C (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:12)

   Cristina Barbu [anonim] i-a raspuns lui DORIN C

   Ce vorbesti omule?! Punte de-a curmezisul dezvoltarii!! Pretul este rezonabil si te scapa de multe drumuri si timp pierdut, timp in care poti lucra si face bani. Dar noi vedem numai negru in fata ochilor, la tot ce s intampla. O fi o depresie colectiva cumva? Eu personal ma bucur pentru facilitatea asta .. numai sa functioneze perfect
   • 0 (6 voturi)    
    Lasa-l (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:56)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Cristina Barbu

    Ori e un Gica Contra, ori ii place sa stea la cozi.
    Sau o fi unul de-ala care isi va pierde locul de munca.
   • +1 (1 vot)    
    Rezonabil? (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 22:43)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui Cristina Barbu

    Intr-adevar era vremea sa putem si noi folosi semantura electronica, ne scuteste de multe cheltuieli, dar mi se pare exagerat de scump 50 de euro. Din banii care-i economiseste statul putea sa ofere certificate digitale gratuite, mai ales ca costurile de productie, gestiune, securizare si distributie sunt foarte mici.
   • 0 (0 voturi)    
    pai stai nenea (Miercuri, 2 februarie 2011, 23:40)

    unu [anonim] i-a raspuns lui Cristina Barbu

    tu vii la mine ca sa iti dau bani da? si ca sa iti dau io bani tie ma pui sa mai dau 50 de euro ca sa pot sa iti platesc tie?

    in cazul asta sti ce fac eu? merg la negru si tu nu capeti nimic pentru ca esti excroc.
   • 0 (0 voturi)    
    medicii de ce sunt obligati sa prezinte raportul c (Duminică, 22 mai 2011, 1:13)

    d.s. [anonim] i-a raspuns lui Cristina Barbu

    medicii de familie s.a. sunt obligati sa prezinte raportul medical catre CAS cu semnatura electronica? nu pot ei sa-l prezinte si cu documentatia care oricum trebuie pusa in evidenta? nu ne place sa avem personal care sa preia evidentele? nu mai trebuie sa socializam? credeti ca cineva poate fi tras la raspundere cand i se sparge rapid codul si vine 112?
  • +6 (8 voturi)    
   _ (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:15)

   v [anonim] i-a raspuns lui DORIN C

   Simplule, in formula ta magica ai uitat sa folosesti si variabila "economii".

   3.75 euro / luna pt a putea face orice operatiune online e o suma simbolica.

   Daca mai pui ca un contabil tine mai multe firme atunci costul pt fiecare firma e de .. nici un bon de masa.
  • +4 (6 voturi)    
   Ca la radio Erevan (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:35)

   ion [anonim] i-a raspuns lui DORIN C

   aoleu, frate, nici chiar masurile e bune nu vrem sa le apreciem. Deja nu mai cugetam deloc.

   eu chiar nu am chef sa mai calc nici pe la ITM, nici pe la admisitratia financiara, nici la casa de pensii, etc. De ce sa pierd o gramada de vreme pe drum si pe la cozi?

   Si doi: ce sunt frate calculele alea? De unde 1,8 milioane de firme?? Sunt de 3 ori mai putine in romania. Si eu nici nu o sa cumpar asa ceva, o sa cumpere contabilul meu. Si in cazul firmelor mici o sa fie la fel. Cate firme mici isi fac singure contabilitatea? Foarte putine.

   Iar banii aia se duc la firmele private CertSign, DigiSign sau Trans Sped, nu la minister.

   Matale ai inteles cam ca in bancurile cu radio Erevan: ne era ablastru, era galben, nu era Mercedes, era bicicleta si nu i s-a dat, ci i s-a luat.
  • +2 (2 voturi)    
   Daca ai si intelege ce ar fi mare lucru ! (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:22)

   John [anonim] i-a raspuns lui DORIN C

   Daca citeai bine vedeai ca, cu un certificat digital poti depune declaratii pentru un numar nelimitat de cui-uri. De exemplu poti depune pentru toate cele 1,8 milioane de firme. Ideea este ca firma de contabilitate sa cumpere un astfel de certificat si apoi sa depuna declaratiile, daca o firma are 50 de societati atunci revine 1 euro/an/firma ceea ce este cat o sticla de Cola. Daca nu iti permiti atata insemna ca atunci ce firma mai esti !
   • 0 (0 voturi)    
    priveste tot! (Duminică, 22 mai 2011, 20:37)

    Alin [anonim] i-a raspuns lui John

    da, poti semna nelimitat; dar pt fiecare marcare temporala, platesti!
 • +6 (6 voturi)    
  In Romania cerificatele... (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:05)

  Matache M. [anonim]

  ...digitale sunt mai cu mot.
  La Verisign, un cerificat digital recunoscut international costa incepand de la 19.95 dolari: http://www.verisign.com/authentication/digital-id/index.html - era greu sa se recurga la furnizori si solutii acceptate international, trebuie sa avem furnizori locali care au monopol, pret mare si nici nu pot, probabil, asigura securitatea necesara.
  • -1 (3 voturi)    
   Si unde il tii, in buzunar ? (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:11)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Matache M.

   Pe langa certificat iti trebuie si un dispozitiv criptografic pe care sa-l instalezi.

   Sau tu vrei sa te plimbi cu discheta ? Si sa te plangi dupa aia ca ti-au sparlit altii certificatul si au facut plati in numele tau ?

   Certificatul este echivalent cu stampila firmei. Cand iti faci o stampila si platesti 25 de euro, te plangi ?!?

   A, tu nu stii d-astea, nu stii domle. Lasa ca la aia in america e mai ieftin...
   • +2 (2 voturi)    
    Daca citesti articolul... (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:40)

    Matache M, [anonim] i-a raspuns lui anonim

    ...mai atent, o sa vezi ca pretul exclude dispozitivului de stocare in cazul certificatului mai ieftin... Evident, matale te pricepi bine, eu doar am vazut in alte locuri ca se poate si altfel :). Iar cu reinventatul rotii suntem mesteri mari.
    Lasa basmul cu comparatia cu stampila, problema consta in faptul ca statul da monopoluri pe mana unor firme fara sa negocieze in interesul "clientului".
 • -2 (4 voturi)    
  online (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:16)

  eduard [anonim]

  in principiu e o chestie normala si tine de evolutie. cred ca o discutie pe tema asta nu trebuie axata in jurul tarifului pentru semnatura electronica, este totusi vorba de societati comerciale, nu de orice persoana fizica. Problema e urmatoarea: eu lucrez la o firma de conta. Clientii au pretentia sa le depunem noi declaratiile, ei nu au nici chef si pretind ca nu se descurca. Mie imi ia 5-10 minute sa depun o declaratie, din cauza timpului de primire a confirmatii (oficial 1 minut dar nu prea tine). Prin urmare, ca sa depun 3 declartii pentru fiecare firma (TVA, 101 si 102 - vorbim de ce era pana acum, las la o parte declaratia unica si alte minuni) imi ia 15-30 de minute. Daca am 15 firme faceti singuri calculul. Pai nu mai bine ma duc eu la coada ca pana acum?
  • +3 (3 voturi)    
   _ (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:26)

   v [anonim] i-a raspuns lui eduard

   5-10 minute e doar timpul de asteptare a confirmarii sau include si timpul pt completare? daca a doua, atunci cat iti ia fiecare parte?
   Apropo, presupun ca site-ul si programele alea de contabilitate ar trebui sa iti perminta sa trimiti declaratii bulk, toate odata. Presupun ca folosesti si template-uri pt fiecare firma, deci completarea ar trebui sa ia putin. Sunt curios si eu.
  • +2 (2 voturi)    
   Calcule prostesti (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:04)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui eduard

   Serios, voi nu va mai saturati sa fiti contra pt orice?

   Ai pus la socoteala cat iti ia sa te deplasezi pana la Finante? Apoi poate nu ai loc de parcare prin zona, ce te faci? Ai pus costul cu transportul pana acolo? Si timpul de revenire la birou? Nu e mai bine sa astepti langa o ceasca de cafea?

   Va place inghesuiala? Umblatul in frig/arsita? Riscul de a va imbolnavi stand la cozi interminabile cu zeci/sute de persoane?

   Vai, si mai trebuie sa si platesti 50 de euro. O fi o suma poate mare, dar daca o imparti la N firme la care le tii conta nu cred ca iese mare lucru. Imputa 4-5 euro la fiecare firma, nu cred ca nu o sa primesti.
 • +2 (2 voturi)    
  3 (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 16:27)

  trei shpe [anonim]

  De ce numai trei firme autorizate ?
  • +1 (1 vot)    
   eh, si tu... (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:11)

   ipse [anonim] i-a raspuns lui trei shpe

   fiindca altele nu s-au autorizat. asta e buna, zicea cineva mai sus de paranoia colectiva...
  • +2 (2 voturi)    
   Exista o explicatie (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:33)

   Haiducie [anonim] i-a raspuns lui trei shpe

   Exista o lege a semnaturii electronice, scrie acolo ce si cum.

   Trebuie indeplinite standarde de securitate, platite garantii de 500.000 de euro, etc. Pentru fiecare semnatura firma asta garanteaza.
  • +2 (2 voturi)    
   hai.. (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:42)

   hai [anonim] i-a raspuns lui trei shpe

   ..sa ne facem si noi una, sa fie 4.

   te bagi ?
 • 0 (2 voturi)    
  inutil (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 17:54)

  oarecare [anonim]

  ceva inutil si fara rost...
  e suficient ca pe site-ul unde se depun si se platesc taxele la bugetul de stat ca aiba EL certificat pentru criptare a datelor, de ce sa aiba cel care face plata!? este total pe dos.
  in UK asa functioneaza. sigur ca cel care se inregistreaza pe site trece printr-o verificare, adica i se trimite un cod de activare a contului prin posta la adresa sediului social.
  in italia mai exista un sistem de posta certificata, adica toate e-mail-urile trimise de la acea adresa au valoare juridica.
  nu inteleg de ce in romania cineva trebuie sa aiba un astfel de semnatura pentru a comunica cu autoritatea respectiva!?
  vad ca multi spun ca 50 de euro nu e mult, sunt de acord cu asta, dar miticii nu inteleg ca se cer 50 de euro pe ceva INUTIL.
  puteau cel mult implementa in sistem ca la online banking, la o banca di romania un dispotiziv costa 20 euro, eu il folosesc de vreo 3 ani deja, 20 euro pe trei ani si o sa mai functioneze inca pe atat cred.
  in UK sunt banci care ofera acel dispozitiv gratis.
  • +1 (1 vot)    
   Este foarte util si are rost (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 19:20)

   Bastos [anonim] i-a raspuns lui oarecare

   Pentru ca e vorba de declaratii fiscale cel care le completeaza, lunar, trimestial sau anual, trebuie sa-si asume legal corectitudinea datelor. Nu poti face lucrul asta decat semnand documente.Ca e in format digital cu atat mai bine.
   Semnatura digitala e garantia ca cel care depune actele isi asuma legal si ce scrie in ele. Se face confuzie intre plati de taxe si declaratii fiscale.
   Cat despre suma de 50 de euro nu pot decat sa spun ca e un pret mai mult decat decent.
   Pentru ca : scutesti tonner la imprimanta, scutesti CD-uri sau dischete, nu mai platesti combustibul pana la organele ficale si inapoi de cate ori ai treaba acolo, nu platesti parcarea, nu pierzi ore intregi prin trafic etc.
   Un mare avantaj e arhivarea digitala. Se evita pierderea actelor sau deterioarea documentelor.
   Exista administratii financiare in Buftea sau Bragadiru, adica la 30-50 de km de centru orasului.
   In fapt aproape nimeni nu e afectat de cei 50 de euro pentru ca declaratii fiscale si documente legale depun in 99% contabilii care tin contabilitatea la 1-2-3 sau 100 de firme.
   E o masura extraordinar de buna.Va spune cineva care o foloseste de cca 8 luni.
 • 0 (2 voturi)    
  Interese (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 19:28)

  Mihai [anonim]

  Exagerat pretul ( si complicatia ) pentru un simplu numar.
  Dat fiind ca nu exista nici un pret de productie, tarile civilizate dau ele certificatele digitale, gratuit, oricarui contribuabil.

  Normal ar fi sa poata fi folosite si la noi acelea, conform aquisului comunitar

  Exemplu spaniol:

  You can use the Fábrica Nacional de Moneda y Timbre certificate, that it is free, or electronic DNI certificate.

  The first certificate you can get here, and electronic DNI it is issued in policies station, replacing tradicional DNI.
 • 0 (0 voturi)    
  buna gluma cu contabilu' (Joi, 13 ianuarie 2011, 15:36)

  scamatorul [anonim]

  Pai semnarea declaratiilor o face administratorul , nu contabilu' si asa e si normal, acuma' daca trecem pe digitalizare contabilu' preia semnatura in locul administratorului ? Buna gluma !
 • 0 (0 voturi)    
  de ce obligatoriu? (Joi, 13 ianuarie 2011, 21:21)

  marta [anonim]

  o fi util si comod pentru multi - desi procedura de obtinere a semnaturii electronice mi-a scos peri albi - poate ca pentru majoritatea nici macar asa de costisitior, dar de ce trebuie impus ca obligatie varianta depunerii folosind semnatura electronica? Daca e asa o chestie grozava si ne scuteste de cozi noi suntem atat de batuti in cap incat sa nu ne dam seama ce binefacere e povestea asta si trebuie sa fim obligati sa o folosim?
 • 0 (0 voturi)    
  Doar pentru 112? (Marţi, 1 februarie 2011, 21:40)

  stefana [anonim]

  As vrea sa stiu daca TOATE declaratiile se vor depune on-line cu semnatura digitala. Daca vor ramane declaratii de depus, ca documente semnate, stampilate "clasic", cred ca obligatia de a avea o semnatura digitala certificata - doar pentru D112 - ar fi cam exagerata :D.
 • 0 (0 voturi)    
  Scump domne', scump, pe la alti costa mai ieftin.. (Vineri, 4 februarie 2011, 10:58)

  geko [anonim]

  Ar trebui largita baza pentru furnizorii de certificate digitale. Costul de 50Euro/an este enorm. Daca ne gandim ca un carte de identitate emisa de autoritati costa vreo3-4 euro si e valabila 10 ani, atunci costul unui certificat digital, care are acelasi rol cu al unei CI, poate fi considerat enorm. Poate ca ca ar trebui stimulata competitia pe aceasta zona, vad ca furnizorii existentise multumesc sa aplice formula clasica romaneasca: scump si putin, ...si probabil ca si prost.
 • 0 (0 voturi)    
  Pretul e fabulos (Joi, 10 februarie 2011, 14:04)

  Florentin [anonim]

  Eu sunt un simplu agent de asigurari, care obtin din aceasta activitate suplimentara ca pfa 50 de lei lunar, bani pe care mai platesc si taxe. Nu mi se pare corect sa fiu constrans sa-mi achizitionez anual aceasta semnatura electronica, ori sa platesc cu 200 lei lunar un contabil sa-mi depuna actele. Aceasta semnatura electronica va scoate multi pfa de pe piata, care faceau si ei legal niste activitati in plus. 30 euro lunar cati se fac in 10 ani de activitate pfa ? Pt. mine e prea mult, parerea mea e ca se incurajeaza piata neagra a micilor comercianti si afaceristi, scotandu-i de pe piata legala.
 • 0 (0 voturi)    
  avantajul de a sta la coadã (Miercuri, 6 aprilie 2011, 0:33)

  marius [anonim]

  nu uitati cã a sta la coadã este un act de socializare, cunosti lume, afli ce se întîmplã în tîrg,
  ai timp sã te relaxezi si nu vezi vremea cum trece
 • 0 (0 voturi)    
  la "terminal" (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 17:48)

  TH [anonim]

  Care stiti, ziceti-mi si mie :
  In ce masura/conditii semnatura electronica este ...multiplicabila?
  Eu tot semnez de zor curierilor pe masinutzele lor cu ecran si ma intrebam daca nu cumva un curier istetz n-ar putea sa-si "livreze" siesi, dupa ce a facut o comanda falsa, la o adresa fictiva, niscai bijuterii/bani si sa foloseasca numele, seria CI si semnatura mea electronica (oferite cu mare generozitate de mine) pt o receptie la fel de fictiva si la sfarsitul aventurii politia sa ma caute pe mine :D. Hmm, ce ziceti? :) Cat de "reproductibila", "copy-paste-abila" este aceasta semnatura electronica?
 • 0 (0 voturi)    
  Semnatura electronica - iz de abuz (Vineri, 20 mai 2011, 8:28)

  serban [anonim]

  Legea pare abuziva – prin faptul ca nu e nici necesara si nici nu e unica solutie (admitand ca ar fi necesara!):
  - Obligativitatea trecerii la transmitere electronica + semnatura electronica are iz de... abuz; normal ar fi ca deponentii sa poata opta (le duc fizic la ghiseu / le trimit electronic) – in felul asta, cine vrea sa fie sigur de protectia datelor: le duce personal la ghiseu. Pe de alta parte, semnatura electronica nu aduce un plus de autentificare a documentelor – caci ele oricum erau semnate si stampilate si aveau toate elementele de identificare a firmei à deci, semnatura electronica nu aduce nimic in plus – ci doar e prezentata ca o „solutie”... unica (si obligatorie!) de rezolvare a problemelor astora (protectie & autentificare).
  --> Nici protectia datelor si nici autentificarea lor nu reprezinta o... justificare solida a obligativitatii!

  - Incarcarea costurilor pe firme are iz de... un abuz. Daca cu 1 pachet (soft, dispozitiv stocare...) se pot semna un nr. nelimitat de CUI-uri, firesc ar fi sa cumpere Min. Fin. / ANAF... 1 singur astfel de pachet si sa genereze semnaturi pt toate firmele din Ro!
  --> Admitand ca ar exista... justificari solide, exista si solutia in care sa nu se ia bani de la firme!
  Pare ca smecherii din... ceafa tarii vor doar sa mai mulga niste bani! (daca se poate, de la toate firmele – daca nu, macar de la... toate firmele contabile).
  Ei stiu ca... inghitim orice! Si ne platim anticipat faina, sandalele si mobilele pe care o sa ni le dea in... campanie!
 • 0 (0 voturi)    
  Afacere, nene .... (Marţi, 7 iunie 2011, 9:34)

  RSA [anonim]

  Costul real unui astfel de dongle USB este sub 1 Euro.
  Cum era de asteptat, Romania a ales pentru aceasta solutie i cea mai profitabila metoda pentru firmele clientelare.
  Nu exista justificare tehnica pentru costurile fantasmagorice asociate.
  Sigur, 50 de euro nu vor falimenta pe nimeni, dar "pe partea cealalta" se intrevad profituri de zeci, chiar sute de milioane. Investitia ? lobby, spaga, parandarat, iar rezultatul concret este vanzarea unor dongle-uri cu un algoritm elementar pentru profituri de 5-6000%, precum si aceasta "taxa anuala" care nu implica absolut nici un fel de efort din partea firmei incasatoare de banet.
  Tranzactia electronica este strict intre cele doua parti, in cel mai bun caz firma de trimite cativa biti de validare ai cheii.
  Ca volum de trafic de date, "efortul" firmelor incasatoare de milioane de euro va fi similar unui site web, asta pentru totalul national al tranzactiilor. Atentie, asta la incasari de zeci, poate sute de milioane de euro / an.

  De ce acest serviciu trebuie sa coste la smenarii de servici mai mult decat cer bancile pentru solutii asemanatoare nu e greu de ghicit. Criza, alegeri, BMW-uri, Hawai, si alte elemente ale vietii grele "de criza" ale unor smecheri.

  9 "fani" ( vezi like-urile de pe FB, transformati in votari pentru posturi) sunt suficienti pentru a transforma scepticismul unora intr-un mare entuziasm popular.

  Nu incepeti dragi fani ai spagii de partid si de stat cu texte de genul " eu dau pentru ca m-am saturat sa merg sa depun, e o solutie moderna, minunata , fabulosa...etc", pentru ca nu de necesitatea si confortul masurii ne indoim, ci de metoda gretoasa si tipic romaneasco-pdl-ista prin care se legifereaza.
 • 0 (0 voturi)    
  semnatura electronica (Luni, 20 iunie 2011, 12:54)

  giuroiu.marcela [anonim]

  Semnatura electronica este obligatorie si pt. PFA, csre nu are TVA, si nici angajati?
 • 0 (0 voturi)    
  declaratia 112 (Marţi, 21 iunie 2011, 11:25)

  Nuta [anonim]

  Doresc sa aflu daca semnatura electronica este obligatorie si pentru depunerea declaratiei 112 de catre administratorii Asociatiilor de proprietari
 • +1 (1 vot)    
  Alta afacere a " unora " cu statu. (Vineri, 1 iulie 2011, 1:09)

  TEBULESCU [anonim]

  Pai nu trebuia sa mai " FURE " nitel statu de la firme(sa mai faca unii afaceri cu statu) !!!??? Te obliga sa iti faci semnatura electornica, dar sa platesti tu cheltuielile pentru ea. Doar in Romania se poate asa ceva. Statu e cel mai mare " JEG-manitor ". E ceva de genu. " PROSTILOR, ne facem infrastructura pe banii vostri ". Vai capu' vostru.


  P.S. Plopule...te conformasi mah ? Ai platit ? LRF :))
 • 0 (0 voturi)    
  semnatura electronica - obligatie prosteasca (Luni, 11 iulie 2011, 15:57)

  CEL DIN TURMA [anonim]

  Ne mai prostesc odata IRESPONSABILI cu un asemenea pret, pt. o soc.care nu are activitate si nu-si permite sa plateasca un autorizat care la trimestru pe semnatura lui electronica sa-i depuna declaratia 112. Chiar nu inteleg de ce nu poate un amarat sa-si depuna in format electronic D 112!.....Ba inteleg, in acest fel se mai pot face reduceri de personal la Finante de catre cei ce sunt deja REDUSI.....Este inca o masura luminata a celor ce vor binele agentilor economici si-i ajuta sa supravietuiasca pe cei care au mai ramas dupa impozitul forfetar si celelate masuri aberante ultreioare.
 • 0 (0 voturi)    
  SEMNATURA ELECTRONICA SI MESERIA DE CONTABIL (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 13:51)

  Ec.pavlusenco Ema [anonim]

  problema este clara, firmele de contabilitate inlocuiesc personalul redus de finante, tocmai pentru acest lucru, cei care au calificare, ceccar,trebuie sa beneficieze de data aceasta de toata investitia facuta de alungul anilor in aceasta meserie si sa incaseze legal precum notarii, medicii, un comision de 3 euro pentru fiecare semnatura electronica.vor aduce si venituri la buget, si incet incet, poate vor elimina contabilii cu plasa si 12 clase care le umbresc viata de mult timp, deoarece patronii nu fac diferenta intre serviciile autorizate si cele ascunse in plase., tocmai pentru ca ei nu stiu unde si cun se certifica un bilant adevarat,cat coasta o analiza economica a firmei asteapta totul de gratis cum le-a impus un asa zis contabil jegos cu 12 clase sau eventual cu un curs prin corespondenta la niste facultati de doi bani.
 • 0 (0 voturi)    
  Atentie la SPAGA! (Duminică, 31 iulie 2011, 13:08)

  gtfytf [anonim]

  Sunt administratorul unei asociatii de proprietari si nu ne mai putem permite sa mai cumparam si aceasta semnatura electronica , asa le-am spus si inspectorilor fiscali,nu ne mai ramine decit sa reziliem contractrele de munca la omul de sv si presedinte si sa ne facem grafic cu rindul la curatenie pe apartamente.A..! era sa uit.. mai ne-au praduit si firma EMY MARCON SRL cu citeva sute de milioane prin neplata facturilor si disparitia firmei atit la blocul nostru cit si la celelalte blocuri.. Deci.. cine fura mult nu pateste nimic iar cine fura citiva lei primieste destul..asta este Romania si imi este rusine ca traiesc in aceasta tara...
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Miercuri, 1 februarie 2012, 11:53)

  viorel [anonim]

  nu sunt doar trei furnizori asa cum se scrie in articol, ori nu s-a informat suficient jurnalista ori e altceva la mijloc , nu stiu. eu mi-am luat certificat de la alfatrust in cel mai lejer mod posibil, fara sa ma deplasez nicaieri si am simtit si un aer occidental in tratamentul acestora . sincer sunt foarte multumit si de modul cum au avut rabdare sa imi explice toate detaliile in a fi utilizat
 • 0 (0 voturi)    
  inspaniaestegratis (Miercuri, 27 martie 2013, 10:21)

  Nicolae [anonim]

  In Spania acest serviciu este gratuit pentru toata lumea care vrea sa aiba o semnatura electronica si este acordat de catre ´´La Fábrica Nacional de Moneda y Timbre´´. Ar putea invata ceva de la alte state guvernantii astia corupti, nu doar sa jefuiasca populatia prin astfel de practici.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by