CE cere statelor membre cresterea resurselor Fondului European de Stabilitate. Berlinul spune ca nu este necesar
"Comisia a spus clar faptul ca resursele actuale ale fondului trebuie consolidate si domeniul de activitate trebuie extins. Este foarte posibil ca aceste decizii sa se ia nu mai tarziu de urmatorul Consiliu European din februarie", a spus Barroso intr-o conferinta de presa la Bruxelles, cerand o decizie rapida in acest caz.
De asemenea, si comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, s-a declarat favorabil unei cresteri a capacitatilor de imprumut din Fondul european de stabilitate, pentru a inarma mai bine UE in fata riscurilor crizei datoriei.
Autoritatile de la Berlin considera insa ca in prezent nu este "nici sensibila, nici necesara" o discutie despre o crestere a resurselor Fondului de urgenta pentru zona euro, dupa cum doreste Comisia Europeana, a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel.
Totodata, cancelarul german a aratat dupa o intalnire cu omologul sau italian, Silvio Berlusconi ca "suntem departe de a fi epuizat" fondul de rezerva.
Germania, cea mai mare economie europeana, este cel mai mare contributor la acest fond, infiintat in primavara pentru a pune capat crizei datoriilor din Grecia.
Declaratiile lui Barroso vin pe fondul temerilor in crestere cu privire la situatia bugetara a Portugaliei. Aceasta tara este considerata urmatoarea pe lista tarilor din zona euro care ar avea nevoie de un ajutor financiar extern, dupa Grecia si Irlanda.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul