Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) se asteapta la reluarea cresterii economice pe parcursul acestui an, estimand un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,2%. Totodata, acestia estimeaza ca rata inflatiei sa se mentina la un nivel ridicat, desi va inregistra o scadere substantiala fata de finalul anului 2010.

Analistii cred ca rata inflatiei va fi de 4,3% in decembrie 2011, acest nivel fiind peste limita superioara a intervalului avut in vedere de BNR.

Referitor la modificarea ratei de politica monetara, cu o exceptie, toti participantii la sondaj se asteapta la reducerea acesteia in anul 2011. Acestia se asteapta ca banca centrala sa reduca dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale in acest an, la 5,75%.

AAFBR: Romania nu va reusi sa se incadreze in tinta de deficit negociata cu UE si FMI

Incadrarea in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI/UE este privita cu scepticism de majoritatea respondentilor care se asteapta la un deficit bugetar de circa 5% din PIB fata de tinta de 4,4% din PIB. Chiar si in aceste conditii sunt de remarcat asteptarile privind reducerea considerabila a deficitului bugetar pe parcursul anului 2011 comparativ cu anul 2010.

In cazul cursului de schimb EUR/RON opinia generala este una de stabilitate, insa se poate sesiza in opinii si o usoara tendinta de apreciere a leului fata de euro pe parcursul acestui an. Membrii AAFBR vad un curs de schimb mediu de 4,23 lei pentru un euro in acest an, estimarilor acestora variind intre 4,15 si 4,30 lei/euro.

Analistii si-au exprimat opiniile si cu privire la evolutia a doi indicatori ai pietei de capital pe parcursul anului 2011. Astfel, ei se asteapta o crestere de circa 12% a indicelui BET (daca ne raportam la valoarea actuala de circa 5.700 de puncte) si de circa 28% in cazul indicelui BET-FI (fata de valoarea actuala de circa 23.500 de puncte).