Moneda nationala s-a depreciat vineri, cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) crescand cu 1,05 bani, la 4,2669 lei pentru un euro.

Economistii sunt de parere ca leul se va aprecia pe piata valutara, asteptandu-se sa reactioneze cu intarziere la intarirea semnificativa a monedei unice europene in fata dolarului SUA, miscare ce in trecut s-a dovedit a fi pozitiva pentru leu.

Previziunea optimista pentru datele privind comportamentul consumatorilor din Statele Unite ale Americii de astazi ar putea reintari rolul dolarului SUA de moneda de finantare, ceea ce s-ar putea dovedi pozitiv pentru moneda nationala, se spune intr-o nota a ING Bank Romania.

Economistii ING mai arata ca pietele de capital europene au deschis in scadere vineri, dar avand in vedere faptul ca pierderile sunt doar marginale, mai reduse decat cele inregistrate de actiunile asiatice, aceasta nu constituie un motiv de ingrijorare.

Moneda nationala a continuat sa castige teren in fata dolarului american, care a fost cotat la 3,1906 lei. Joi, cursul de referinta al BNR era de 3,2350 lei pentru un dolar.

Leul s-a apreciat si in fata francului elvetian, cursul coborand la 3,3046 lei pentru un franc, de la 3,3270 lei pentru un franc, cat era in ziua anterioara. Totodata, 100 de yeni japonezi au foat cotati la 3,8517 lei, cu 4,56 bani mai putin decat joi.