Seful Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a acordat revistei germane BILD un interviu. Mesajele optimiste nu au lipsit. Euro este o moneda credibila si stabila, spune seful BCE. Despre crizele din unele tari europene, falimentele de stat, solutii si rambursarea datoriilor, dar si despre ce crede presedintele BCE despre un posibil succesor german la conducerea bancii, cititi in continuare

BILD: D-le Trichet, într-un cuvânt, cum aţi descrie starea de azi a monedei euro?

Trichet: Dacă îmi permiteţi două cuvinte: credibil şi stabil.

BILD: Se va inrautati criza euro în acest an?

Trichet: Permiteţi-mi să fiu foarte clar: aceasta nu este o criză a monedei euro. Mai degrabă, ceea ce avem este o criză a finanţelor publice a unui număr de ţări din zona euro. Toate guvernele trebuie să isi puna în ordine finanţelor lor, şi mai ales acele guverne şi ţări carein trecut au trăit peste posibilitatile lor.

BILD: Cum isi vor reduce ţările din zona euro datoriile, în valoare totală de 7000 miliarde euro?

Trichet: În acest an, deficitul bugetar din zona euro va fi pe jumătate ca în Statele Unite sau Japonia. Practic, toate economiile avansate se confruntă cu acute probleme fiscale. Acest lucru este adesea uitat. Permiteţi-mi să repet: BCE se aşteaptă ca guvernele din zona euro să depună eforturi uriaşe pentru a aduce în jos datoria lor. Unele ţări au reusit sa aiba controlul asupra datoriei.

BILD: Mulţi germani se tem de inflaţie..

Trichet: Germanii au dreptul de a fi înverşunati împotriva inflaţiei. Inflaţia ii doare în special pe cei mai săraci. Stabilitatea preţurilor este o condiţie preliminară pentru creşterea economică. Dar germanilor şi cetăţenilor europeni nu trebuie să le fie frică: Am asigurat si vom asigura in continuare o stabilitate a preţurilor.

BILD: Inflaţia din Europa a crescut la 2,2% în decembrie, cea mai mare rată de doi ani incoace

Trichet: Suntem mereu preocupati de cresterea inflatiei si urmarim indeaproape toate evolutiile. Dar cifrele pentru luna decembrie le putem pune pe seama creşterii preţurilor la energie.

Permiteţi-mi să spun ceva despre cifrele pe termen lung. În ultimii 12 ani rata medie a inflaţiei în zona euro a fost 1,97%, şi în Germania, doar 1,5%. Aceste cifre sunt mai bune decât oricand in 50 de ani de dinaintea introducerii euro. În Germania, inflaţia a fost de 2,2% în 1990, 2,8% în 1980 şi chiar mai mare în anii 1970. Aceste cifre vorbesc de la sine.

BILD: De ce aproape toată lumea are impresia că moneda euro a făcut viaţa mai scumpa?

Trichet: Poate aceasta ipoteza ar fi fost valabila acum zece ani. Nu cred că această percepţie este împărtăşită astăzi de către un număr semnificativ de concetăţeni. BCE a asigurat că moneda euro este credibila şi stabila ca valoare.

BILD: Atunci de ce credeti că unul din doi germani vrea Deutsche Mark înapoi?

Trichet: Încă o dată: Moneda euro a asigurat stabilitatea preţurilor. În ultimii 12 ani nivelul preturilor a fost mai stabil decat decât în ultimii 50 de ani ai Republicii Federale. Germanii, de asemenea, sunt conştienţi de cât de valoros este euro.

BILD: De ce sunteti în favoarea unei "umbrele de salvare" a tarilor europene?

Trichet: Guvernele au nevoie de un mecanism eficient de susţinere pentru a asigura stabilitatea financiară.

BILD: Germania este cel mai mare contribuitor la salvarea de euro. Suntem casierul Europei?

Trichet: Germania este o ţară foarte importanta în Europa. Măsurile de combatere a crizei datoriilor sunt suportate în comun de către statele membre. Germania este o ancoră importantă pentru Europa, nu numai tinand cont de dimensiunea sa economică, ci, de asemenea, şi mai presus de toate, datorită bonitatii proprii, politicii fiscale solide şi a competitivităţii sale.

BILD: De ce nu isi lasa Europa tarile sa dea faliment?

Trichet: În primul rând, aş spune ca datoriile trebuie rambursate. Aceasta este regula de drept. Acum, Fondul Monetar Internaţional a cautat de multi ani sa ajute statele cu probleme să isi recupereze solvabilitatea şi sa isi onoreze angajamentele. Europa este conforma acestei abordari de dragul stabilităţii financiare a zonei euro ca întreg.

BILD: Multi experti cred ca falimentul Greciei este inevitabil.

Trichet: Guvernul grec a luat măsuri în cadrul unui program puternic, negociat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Ne aşteptăm ca Grecia să pună în aplicare măsurile promise. Iar, potrivit acordului, evolutia programului este verificată la fiecare trei luni.

BILD: După Irlanda, alte ţări vor fi luate sub umbrela de salvare al UE?

Trichet: Cerem tuturor ţărilor sa isi aduca fiscalitatea în ordine. Aceasta este cea mai bună cale pentru a-si recâştiga solvabilitatea.

BILD: Care au fost lectiile crizei financiare?

Trichet: Suntem pe drumul unor schimbări profunde în sistemul financiar internaţional şi este important ca aceste schimbări sa fie făcute. Împreună cu comunitatea internaţională lucrăm din greu pentru a se asigura că normele bancare sunt schimbate. Multe lucruri au fost deja făcute, dar o mare parte rămâne de făcut de acum incolo

BILD: Va exista euro in urmatorii 20 de ani?

Trichet: Desigur, fara nicio îndoială.

BILD: Vor adopta moneda mai multe state decat cele 17 actuale?

Trichet: Astăzi, 331 de milioane de oameni în 17 ţări folosesc euro. Regulile pentru aderarea la zona euro trebuie să fie aplicate restrictiv. Acesta este principala conditie: aplicarea strictă a regulilor. Zona euro este deschisa- intrarea Estonia demonstrează asta

BILD: D-le Trichet, mandatul dvs. se termină în octombrie. Ati pus deja ochii pe un succesor potrivit?

Trichet: Asta nu depinde de mine. Mai degrabă, este responsabilitatea şefilor de stat sau de guvern.

BILD: Un german în fruntea al BCE nu ar fi cu siguranţă un lucru rău pentru euro.

Trichet: Această decizie este o responsabilitate foarte importantă a şefilor de stat şi de guvern!

BILD: De ce anume sunteti deosebit de mândru in cei şapte ani în care aţi fost în funcţie ?

Trichet: BCE are un mandat clar, de asigurare a stabilităţii preţurilor în zona euro. Am asigurat acest lucru si il vom asigura in continuare. Toţi membrii Comitetului executiv al BCE, toti colegii din Consiliul guvernatorilor BCE pot fi foarte mândri de asta. Permiteţi-mi să adaug: pacea şi prietenia între naţiunile europene sunt esenţiale pentru stabilitatea şi prosperitatea continentului nostru.