China investeste masiv pe toate continentele. Au bani si daca stau cu ei la ciorap li se devalorizeaza. Cum FED prevede o inflatie anuala de 2% in acest an, rezervele valutare denominate in dolari ale Chinei se vor deprecia tot cu 2%. Valoarea reala a lor va scadea si, daca SUA nu inceteaza cu QE-urile, chinezii isi vor recupera pierderile cand voi avea eu ochii lui Liz Taylor si urechea muzicala a lui Chevalier (conditii simultan de indeplinit).

Drept pentru care China se duce prin lume si arunca cu bani. Dar asta nu de azi de ieri. Francezii si acum au o datorie de pe la 1905, nerambursata inca. In Camerun, China s-a dus si a facut lucrari de infrastructura, alimentare cu apa samd. Le-au facturat dar nu le-au mai incasat, ca poporul camerunez frate nu a avut cash disponibil. Asa ca prin 2007, in timpul unei vizite a presedintelui chinez in Camerun, Jintao le-a sters datoriile cu totul.

Ai zice ca asta-i viata, uneori mai pierzi iar alteori castigi, dar in 2011 China a imprumutat iarasi Camerunul. Peste cativa ani, cand imprumuturile o sa creasca in volum, un alt presedinte va veni sa stearga cu pixul..

In total, datoriile a 33 de tari din Africa au fost sterse (write off, pour les connaiseurs) de China anul trecut. Suma totala se ridica la circa 10 miliarde de dolari.

China creste cu viteza lui Fat Frumos, baiatul din basmele romanesti care pare a suferi de gigantism (rata de crestere zilnica egala cu media anualizata a altora), dar aceasta crestere isi are costurile ei pe care doar chinezii micuti de azi le vor cunoaste, atunci cand se vor face mari.

Imi povestea cineva care a fost recent pe la ei ca in localitati de provincie (un fel de Falticeni al lor) gasesti hoteluri locale la fel de luxoase ca Sheratoanele. In tot acest timp, China ramane una din tarile cele mai poluate. Despaduririle si desertificarea au inceput sa ridice probleme. Ponderea comertului in PIB - 60%. Cea a exporturilor - 30%. Anul trecut au produs de pilda 17 milioane de masini. Daca nu isi vor revizui politicile macro, mai ales pe cele din zona pietei muncii, China se va sufoca sub gramada de bani.

Ca sa rezum, pentru a nu-si vedea banii obtinuti din excedente risipindu-se prin depreciere, China se vede nevoita ori sa isi mute rezervele in alte valute ori sa imprumute bani, sa stearga datoriile si pe urma sa imprumute iar.

P.S. In buna traditie a manelizarii unor gazete, ma gandeam sa pun titlul acestui post "Chino, ce-ti mai place sa arunci cu banii!"

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa