Ministrul german de Finante l-a acuzat luni pe Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene ca "ar complica" situatia Fondului European pentru Stabilitate Financiara prin apelurile sale de majorare a fondului, relateaza AFP. "Aceste propuneri izolate nu usureaza situatia, ci o complica", a declarat Wolfgang Schauble la postul de radio Deutschlandfunk, in contextul in care ministrii de Finante din zona euro dezbat luni acest subiect.

Barroso a facut presiuni miercuri, cand a cerut liderilor Uniunii Europene sa decida pana la inceputul lunii februarie sau cel mai tarziu, la summit-ul UE, sa creasca posibilitatile fondului.

Mai mult Barroso a somat Germania intr-un interviu aparut luni "sa accepte rolul Comisiei Europene". Ministrul german de Finante a reiterat pozitia tarii sale si anume ca "nu este nici un motiv pentru a discuta pe termen scurt" despre cresterea ajutorului, argumentand ca pana acum numai Irlanda a utilizat aceste fonduri.

Schauble a repetat totusi ca el nu este impotriva unei analize pe termen mediu. "Nu e vorba de o largire sau de crestere a fondului, ci de a ne asigura ca suma convenita este efectiv disponibila", a spus el.

Un studiu, realizat de firma de consultanta Kienbaum sugereaza ca majoritatea companiilor germane (57%) ar sprijini majorarea Fondul de urgenta din zona euro, chiar daca aceasta inseamna costuri mai ridicate pentru Germania.

Fondul are in prezent 440 miliarde de euro, completate prin imprumuturi de la Fondul Monetar International si UE, dar nu se pot folosi efectiv decat 250 de miliarde de euro deoarece sumele trebuie pastrate in rezerva pentru a obtine rate atractive.

Guvernul german este reticent in a sprijini o crestere drastica a capacitatii Fondului, de teama de a nu-si atrage critici din partea opiniei publice in contextul apropierii unor alegeri regionale cheie.

"Este de neconceput ca numai Franta si Germania sa creasca garantiile: este necesar de asemenea ca tarile vizate sa-si rezolve problema datoriilor", a spus Schauble.