"Prima Casa" se intoarce. Vezi cum se modifica programul  de achizitii a locuintelor si pe ce mizeaza Guvernul

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 17 ianuarie 2011, 15:00 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(17 Ian 2011) PDF, 88KB
Până la finele anului 2010, în cadrul programului guvernamental Prima casă au fost emise 34.633 garanţii, în valoare totală de 1.416,6 milioane euro, din plafonul cumulat 2009-2010 de 1,7 miliarde euro, se arata in Nota de Fundamentare a Hotararii care cuprinde modificarile aduse normelor de implementare a programului „Prima casă” postat luni pe pagina Ministerului de Finante.
 • Efect secundar al Primei Case: atenuarea efectelor crizei si stimularea productiei
Principalul obiectiv urmărit constă în obţinerea unui efect antrenant în economie, prin încurajarea construcţiei de locuinţe, cu un accent deosebit pe asigurarea surselor de finanţare necesare construcţiei de locuinţe noi, se mai arata in document.
Atenuarea efectelor crizei economice, prin deblocarea mecanismelor de finanţare, stimularea producţiei, creşterea fondului imobiliar şi impulsionarea pieţei imobiliare, reprezintă efecte adiacente ale programului, care în esenţă presupune sprijinirea persoanelor fizice care doresc să achiziţioneze prima locuinţă dar întimpină dificultăţi în accesarea finanţării necesare din cauza lipsei de garanţii, sau încurajarea construcţiei de locuinţe noi prin asigurarea surselor de finanţare.
 • Se introduce condiţia de desemnare a unui reprezentant dintre asociaţi, in loc de 7 asociati
Pentru impulsionarea construirii de locuinţe noi în sistem asociativ, s-a eliminat condiţia de asociere a unui număr de 7 beneficiari şi se introduce condiţia de desemnare a unui reprezentant dintre asociaţi, în scopul îndeplinirii formalităţilor prealabile obţinerii autorizaţiei de construire pentru ansamblul de locuinţe în care fiecare dintre beneficiarii asociaţi deţine o singură locuinţă şi pentru gestionarea relaţiei cu finanţatorul, şi se precizează necesitatea ca cel puţin unul dintre asociaţi să fie proprietarul terenului pe care urmează să se construiască locuinţele.
 • Se stabileste posibilitatea de preluare în proprietate exclusivă
Pentru întregirea dreptului de proprietate, atât în situaţia în care beneficiarul are în proprietate cote-părţi din locuinţă (indiferent de modul de dobândire) şi intenţionează să achiziţioneze restul de cote-părţi, respectiv dacă imobilul a fost achiziţionat în cadrul programului de 2 beneficiari şi unul renunţă din diferite motive (ex: în urma divorţului creditul şi locuinţa sunt preluate de către unul din soţi, în cazul coplătitorilor unul dintre
aceştia cedează creditul şi locuinţa în favoarea celuilalt coplătitor) se stabileste posibilitatea de preluare în proprietate exclusivă
 • Apar garantiile suplimentare pe conturile curente ale imprumutatilor
Se introduce o garanţie suplimentara prin instituirea în favoarea băncii a unui gaj pe conturile curente ale împrumutatului, de natură să protejeze interesele tuturor părţilor implicate în acordarea şi garantarea creditului, pentru cazurile în care s-ar institui popriri asupra conturilor clienţilor. Aceasta are în vedere preîntâmpinarea cazurilor în care, în urma înfiinţării de popriri pe conturile beneficiarilor de credite Prima casă de către creditorii urmăritori, s-ar ajunge în situaţia executării garanţiilor. Pentru a se evita trecerea la restanţă a creditelor şi executarea garanţiei, se statuează posibilitatea de reeşalonare, rescadenţare sau de modificare a valutei creditelor acordate, în conformitate cu normele interne de creditare ale finanţatorilor, sub rezerva
verificării de către FNGCIMM a menţinerii condiţiilor de eligibilitate a programului, precum şi a menţinerii valorii garanţiei acordată iniţial fiecărui beneficiar în cadrul programului şi obţinerii acordului FNGCIMM.
 
S-a constatat apariţia unor evenimente de daune parţiale la locuinţele achiziţionate (inundaţii, furturi), pentru acoperirea cărora, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să-şi dea acordul privind încasarea lor de către beneficiari. Din experienţa membrilor UNSAR  în cazul daunelor parţiale pentru despăgubirile de pana la 10.000 EURO, societatea de asigurare efectuează plata direct către proprietarul locuinţei.

Nota de Fundamentare


Având în vedere faptul că tot mai mulţi beneficiari ai locuinţelor construite prin programele ANL doresc să achiziţioneze aceste locuinţe prin programul Prima casă, este necesar a se preciza că, în locul antecontractului de vânzare-cumpărare aceştia vor prezenta finanţatorilor documentele specifice programelor ANL.

 • Plafonul garanţiilor care pot fi emise este 200 milioane euro
De asemenea, în cazul cumpărării de locuinţe scoase la licitaţie de către ANAF în cadrul executării silite, pentru recuperarea valorii de executare a garanţiilor, beneficiarii vor prezenta finanţatorilor în locul antecontractului de vânzare-cumpărare, documentele specifice procesului de licitaţie. Pe parcursul derulării programului s-a constatat apariţia unor evenimente de daune parţiale la locuinţele achiziţionate (inundaţii, furturi), pentru acoperirea cărora, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să-şi dea acordul privind încasarea lor de către beneficiari. Din experienţa membrilor UNSAR şi practica curentă a societăţilor de asigurare, în cazul daunelor parţiale produse locuinţelor achiziţionate sau construite în cadrul programului,
pentru despăgubirile a căror valoare este de până la 20% din suma asigurată, fără a depăşi echivalentul în lei al sumei de 10.000 EURO, societatea de asigurare efectuează plata direct către proprietarul locuinţei.
Pentru anul 2011 plafonul garanţiilor care pot fi emise este 200 milioane euro, reprezentând diferenţa neutilizată la finele anului 2010, din plafonul de 1,7 miliarde euro, alocat programului Prima casă, în anii 2009-2010.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5650 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Comisionul de garantare (Luni, 17 ianuarie 2011, 15:40)

  Reader [anonim]

  Poate cineva sa spuna clar cine plateste comisionul de garantare catre fond? in contractul dintre fond si banca se spune ca finantatorul, iar banca cere banii clientului, iar din cate stiu, ordonanta 50 spune ca banca poate cere doar 4 comisioane (respectivul nefiind pentre cele 4).
  • +3 (3 voturi)    
   Tu il platesti (Luni, 17 ianuarie 2011, 16:21)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Reader

   Cind inchei contractul cu banca vei vedea ca ai si obligatia de a plati comisionul catre fondul de garantare. Se plateste anual, 0.375%/an la sold (daca retin bine).
   • 0 (0 voturi)    
    si e normal? (Luni, 17 ianuarie 2011, 17:49)

    Reader [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    sa trecem totusi de faza cu "ai semnat, n-ai ce face".
    Eu nu inteleg, sunt 4 comisioane legale, pe care banca le poate cere unui client, dar banca mai poate cere si altele. pai cum vine asta?
    stau eu prost cu logica si nu-mi dau seama?
    • 0 (0 voturi)    
     Nu le cere banca, le cere comisia (Luni, 17 ianuarie 2011, 18:31)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui Reader

     Costul evaluarii dosarului de credit il suporti tu. Banii astia nu-i percepe banca, ci comisia de garantare (pentru aprobarea creditului trebuie depusa la dosar si o chiatnta care sa ateste plata).. Banca doar ii ia de la tine si ii vireaza mai departe (ca sa nu te duci tu sa-i platesti direct - de fapt cred ca se poate si sa-i platesti tu, daca vrei).
     Acuma de ce il platesti anual la 0.375% / sold, asta nu mai stiu. Ca doar nu evalueaza anual.
     Nu stiu cit de corect/incorect este, dar astea-s conditiile din cite stiu eu.
     • 0 (0 voturi)    
      ;) (Luni, 17 ianuarie 2011, 19:02)

      Reader [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      nu am nicio treaba cu comisionul de evaluare al dosarului de catre fond, e normal ala.
      eu ma refeream fix la comisionul care se plateste anual si care e specificat foarte clar in contractul de garantare (dintre fond si banca) ca este platit de finantator (banca :D ).
      1) banca a bagat acest comision in contractul de credit si cere banii clientului.
      2) ordonanta 50 spune clar care sunt cele 4 comisioane pe care banca le poate percepe unui client, iar cel in discutie nu este printre ele.

      intrebarea fireasca: unde e dreptatea / adevarul ?! pana la urma cine trebuie sa-l plateasca?
      • 0 (0 voturi)    
       pai (Luni, 17 ianuarie 2011, 19:37)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui Reader

       Din cite stiu eu ala e comisionul de evaluare de catre fond.... Ce-i drept nu mai tin minte exact ce si cum. O sa ma interesez mai adinc sa vad exact cum sta treaba. Poate mai scap de-o taxa :D Desi parca ultima varianta a ordonantei 50 nu se aplica creditelor deja contractate.
      • +1 (1 vot)    
       fngcimm (Luni, 17 ianuarie 2011, 22:06)

       AndreeaMate [utilizator] i-a raspuns lui Reader

       nu platesti comisionul catre fond catre banca ci catre fond! Nu e un cost al bancii ci...al STATULUI ROMAN:))
      • +1 (1 vot)    
       lamuriri comision (Luni, 9 aprilie 2012, 14:50)

       T [anonim] i-a raspuns lui Reader

       comisionul catre fngcimm e normal sa fie platit de catre beneficiarul creditului, iar banii nu intra in pusculita bancii, ci merg spre fondul de garantare; e normal pentru ca, daca ai lua un credit ipotecar standard ai plati o rata la banca cu 50% mai mare decat cea platita prin programul Prima Casa, si asta pt ca statul prin intermediul fondului garanteaza pentru tine; cu aceasta garantie insa vin si riscuri, adica, din 100 credite garantate, unul este 'abandonat' de beneficiar, iar statul trebuie sa plateasca bancii contravaloarea creditului; ei, aici merg cei 0.49%/an, de la ceilalti 99 de creditori care reusesc s plateasca creditul; (la Prima Casa 4.0, garantia statului se aplica la jumate din suma -> comisionul de 0.49% o sa fie aplicat la fel, la jumate din suma inca datorata bancii)
   • 0 (0 voturi)    
    comisionul (Luni, 17 ianuarie 2011, 22:02)

    AndreeaMate [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

    Comisionul catre fond era 0.37% la primul program prima casa. La al doilea era 0.49%
  • 0 (0 voturi)    
   Apar garantiile suplimentare pe conturile curente (Marţi, 18 ianuarie 2011, 0:43)

   tito [anonim] i-a raspuns lui Reader

   si pentru cei care lucreaza in strainatate si sunt platiti in contul din strainatate cum o sa procedeze?
   sau o sa iti dea raspuns negativ instantaneu, doar ca lucrul asta nu e stipulat in ordonanta?
   • 0 (0 voturi)    
    Venituri din strainatate (Marţi, 18 ianuarie 2011, 10:10)

    nicoleta serban [anonim] i-a raspuns lui tito

    Buna

    Ptr persoanele care realizeaza venituri in strainatate actele necesare sunt urmatoarele:

    Extrasele de cont pe ultimele 12 luni
    Ctr de munca
    Scrisoare de recomandare din partea angajatorului
  • 0 (0 voturi)    
   comisionul ptr fond (Marţi, 18 ianuarie 2011, 10:05)

   Nicoleta Serban [anonim] i-a raspuns lui Reader

   Buna

   Comisionul catre fondul de garantare este de 0.49% calculat la valoarea soldului si se plateste de catre client. Referitor la ordonanta 50 ,se refera strict la comisioanele percepute de catre banca ,acest comision il percepe banca dar se directioneaza catre fond....
   • 0 (0 voturi)    
    legile astea si interpretarile lor (Marţi, 18 ianuarie 2011, 12:10)

    Reader [anonim] i-a raspuns lui Nicoleta Serban

    Eu din contractul de garantare inteleg foarte clar ca acel comision e platit de banca (punct). Nu se specifica nicaieri in contract cum ca eu, clientul, trebuie sa-l platesc bancii si mai apoi banca il plateste fondului.
 • 0 (2 voturi)    
  poate acum se vor da si pt constructie (Luni, 17 ianuarie 2011, 16:53)

  Flo [anonim]

  Pana acum, programul Prima Casa 2 (cel din 2010) a avut efect ZERO pentru constructiile noi. Treburile s-au intepenit undeva intre banci si BNR, pe motive tehnice de aprobare a normelor interne. Cert este ca nici o banca nu a dat credite Prima Casa pentru constructii noi.
  Presupun ca interesele din spate nu au vrut sa apara case noi (multe ridicate in regie proprie) ci sa se vanda casele si apartamentele de pe stoc.

  Ramane de vazut daca Prima Casa 3 va permite in mod real tinerilor sa-si ridice constructii noi, sau se va intampla la fel ca pana acum -- doar la nivel declarativ.
  • +1 (1 vot)    
   unu (Luni, 17 ianuarie 2011, 17:04)

   unu [anonim] i-a raspuns lui Flo

   nu-i adevarat. te plateste voiculescu. anul trecut s-au facut cinci case noi prin acest program dar nu-i de vina programul ci cei ce l-au facut.
  • +1 (1 vot)    
   Aproximativ corect (Luni, 17 ianuarie 2011, 17:32)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Flo

   1. Au fost 5 credite aprobate pentru constructii noi (cel putin asha am auzit pe la TV
   2. Nu-ti da nici o banca bani sa-ti ridici casa in regie proprie. Poti face asta doar printr-o firma de constructii care primeste direct banii din imprumut esalonat pe fiecare faza a constructiei, cu facturi doveditoare pentru materiale si costurile lucrarii. (asta in cazul in care gajezi cu constructia pe care vrei sa o ridici)
   3. probabil nu vor fi nici la prima casa 3 constructii noi pentru ca e mult mai ieftin sa construiesti in regie proprie sau cu o firma, dar la mica intelegere, "fara acte" (gindeste-te doar la TVA-ul pentru efectuarea lucrarii) sau la materiale procurate fara factura.
 • 0 (0 voturi)    
  Plafon (Luni, 17 ianuarie 2011, 17:49)

  Marius [anonim]

  Din ce vad eu, plafonul este de 200 milioane Euro.

  Deci numai 3300 de locuinte!

  In aceste conditii, Prima Casa 3 se va termina inainte sa inceapa (probabil cu dosarele aflate deja in diferite stadii de analiza).

  Prima Casa 1 a avut un afect puternic asupra pretului apartamentelor. Practic ea a facut ca prabusirea preturilor sa fie oprita, plafonandu-le la 60.000 Euro.

  Prima Casa 2 n-a mai avut aceasi putere, dar a reusit totusi o usoara stabilitate, preturile scazand numai usor si izolat.

  Dar ce se va intampla cu Prima Casa 3? Redresarea economica va reusii oare sa stearga cu buretele efectele spargerii Bulei? Probabil ca nu!

  Rata consumatorilor noi de locuinte din ultimii 3 ani e depasita de rata "investitorilor" care s-au retras din piata, si asta in conditiile Prima Casa 1/2. Daca Prima Casa 3 ramane la 200 milioane, vom vedea noi minime ale preturilor.

  Numai bine,
  M
  • 0 (0 voturi)    
   MMM (Luni, 17 ianuarie 2011, 18:34)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Prima casa a tinut in viata in principal piata apartamentelor SH. Alea noi inca au preturi prohibitive. Piata nu stiu cit se va mai duce in jos, avind in vedere ca cei care vor sa vinda nu-s dispusi sa vinda chiar la orice pret. Dar ce va fi fom vedea...
  • +1 (1 vot)    
   cerere-oferta (Marţi, 18 ianuarie 2011, 2:20)

   Clujeanul [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Prima casa 3 nu o sa dea credite mai mult de 100 milioane de euro.
   La a doua faza le-au ramas o gramada de bani, pentru ca nu e cerere pe cat puteau ei sa garanteze.

   De data asta aproba banii pe bucati, in prima faza 200 milioane, iar daca se va depasi pragul se va suplimenta.

   E logic, ca altfel blocau bani de la buget pentru garantiile astea, bani ce nu ii foloseau.
   • 0 (0 voturi)    
    Conditii PRIMA CASA (Luni, 25 aprilie 2011, 12:12)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui Clujeanul

    -Pana la ce varsta se poate beneficia de acest
    program ? -Este un prag de varsta ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by