Un fost bancher elvetian i-a predat luni fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, doua CD-uri care contin date despre 2.000 de firme si oameni de afaceri, care incearca sa evite plata impozitelor, potrivit AFP. Julian Assange a promis ca datele vor fi prezentate in totalitate, dar ca va dura cateva saptamani pana ce vor fi publicate pe site-ul WikiLeaks.

Julian Assange si Rudolf ElmerFoto: Agerpres

Rudolf Elmer, care a lucrat timp de opt ani in Insulele Cayman - un renumit paradis fiscal, a precizat ca printre datele de pe CD-uri exista informatii despre 40 de politicieni, miliardari, multinationale si institutii financiare din Statele Unite, Europa si Asia, fara a prezenta insa nume.

Potrivit acestuia, datele sunt de la cel putin trei institutii financiare si acopera perioada 1990-2009.

Elmer a aratat ca vrea ca lumea sa stie adevarul despre banii ascunsi in conturi off-shore si despre cum functioneaza acest sistem.

"Speranta mea este de a informa societatea cu privire la ceea ce se intampla. Am fost acolo am vazut zi de zi ceea ce se intampla (...) Eu sunt impotriva acestui sistem. Vreau ca societatea sa stie cum functioneaza, deoarece acest sistem este daunator pentru societate", a declarat fostul bacher, concediat de Julius Baer in 2002.