BNR a virat Bancii Centrale Europene suma de 6.870 de euro ca urmare a majorarii capitalului institutiei europene cu 5 miliarde de euro (de la 5,76 miliarde de euro la 10,76 miliarde euro), se arata intr-o informare postata pe pagina de internet a BCE. Banca europeana si-a majorat capitalul pentru a putea actiona mai eficient impotriva volatilitatii sporite a cursurilor de schimb dar si pentru a gestiona optim riscul de credit. În prezent, capitalul subscris de BNR la BCE se ridică la 265,19 milioane de euro. Băncile centrale din zona euro trebuie să verse capitalul suplimentar în trei tranşe, prima fiind varsata in data de 29 decembrie.

Majorarea capitalului BCE ar implica vărsarea de către Bancile Centrale Nationale (BCN) din afara zonei euro a 7% din cota lor din capitalul majorat, deși costurile de funcționare ale BCE nu justifică o contribuție mai mare în termeni absoluți, se mai arata in documentul citat. Pentru evitarea acestei contribuții majorate a Bancilor Centrale Nationale din afara zonei euro la costurile de funcționare ale ECB, este necesară micșorarea procentului pe care BCN din afara zonei euro trebuie să îl verse, astfel încât sumele care trebuie vărsate să rămână la un nivel similar.

Bancile Centrale Nationale din afara zonei euro plătesc BCE sumele prevăzute prin intermediul unui transfer separat prin sistemul transeuropean automat de transfer rapid cu decontare pe bază brută în timp real (TARGET2) la 29 decembrie 2010. Băncile din afara zonei euro nu participă la repartizarea profiturilor BCE, nici nu răspund de acoperirea pierderilor.