Ministrii de Finante ai UE s-au pus de accord cu privire la includerea tintelor de lichiditate in cadrul noilor teste de stress care vor fi aplicate cel tarziu in mai in cazul a 91 de banci, scrie Reuters, citand surse din apropierea conducerii UE. Testele vor fi mai dure decat cele desfasurate in 2010, cand rezultatele au indicat drept sanatoase institutii care s-au dovedit a fi apoi vulnerabile. BCE a publicat recent si evolutia numarului de banci in 2010.

In plus, criza din Irlanda a modificat substantial noile date ale peisajului bancar european, noile teste impunandu-se cu si mai mare stringenta. "Mesajul pe care il transmitem este acela ca noile teste vor fi mai dure si mai credibile”, mai spun sursele Reuters. Banca Centrala Europeana va juca un rol cheie in alcatuirea criteriilor noilor teste de stress, autoritatea monetara asteptandu-se la o crestere a numarului bancilor in pericol ca urmare a aplicarii criteriilor legate de lichiditate.

In paralel, FMI va conduce teste de stress bancar in Marea Britnie, Suedia si Luxemburg. Testele de stress bancar se fac cu regularitate, fiind parte a efortului BCE de mentinere a increderii in sistemul bancar. Criteriile finale care vor sta la baza acestor teste de stress vor fi cunoscute cel mai tarziu in luna mai, iar rezultatele finale vor aparea in trimestrul al treilea, mai noteaza Reuters.

Testele derulate in vara anului trecut de catre Comitetul Supraveghetorilor Bancare indicau de pilda ca bancile irlandeze Bank of Ireland si Allied Irish Banks erau in regula, insa la scurt timp dupa ce rezultatele au fost date publicitatii, ambele banci s-au confruntat cu serioase probleme de lichiditate. "Supraveghetorii bancari din Irlanda au subestimat riscurile sau testele nu au indicat cu rigoare problemele acestora", au declarat oficiali din cadrul BCE. Problemele sectorului bancar irlandez a lovit prin ricoseu "Landesbanken" -urile germane si "cajas" -urile (casele de economii) spaniole.

Si bancherii romani se asteapta ca BNR sa deruleze noi teste de stress, Banca Centrala demarand o serie de controale in randul unor banci comerciale locale, interesandu-se de cazurile de executare silita si de volumul si numarul creditelor neperformante, au declarat pentru HotNews.ro surse bancare. „Au venit cu mandat foarte clar, pe numarul de cazuri de executare silita si evolutia creditelor neperformante in 2010. Fireste, le-am pus la dispozitie intreaga documentatie, scopul acestor controale fulger fiind legat probabil- asta intuim noi acum- de posibile viitoare teste de stress”, au declarat oficialii unei banci comerciale. Semnalul a fost confirmat si de alti bancheri comerciali, in vreme ce oficiali ai BNR au spus ca asemenea controale sunt normale. In 2006, BCE a simulat o criza venita printr-o bula imobiliara, aratandu-se ca bancile vor rezista cu brio unui asemenea scenariu.