Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Peter Harrold, BM: Viitorul acord al Romaniei cu institutiile internationale va fi incheiat, cel mai probabil, pe o perioada de doi ani

Noul acord pe care Romania il va semna cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana precum si cu Banca Mondiala va avea, cel mai probabil, o durata de doi ani, a declarat marti Peter Harrold, directorul de tara pentru Romania al Bancii. Harrold a precizat ca acordul incheiat cu Banca Mondiala va fi similar celui actual, adica va oferi atat asistenta tehnica, cat si financiara.

El a mai spus ca Romania este bine finantata pe partea valutara si de aceea tara noastra are nevoie doar de un acord preventiv cu FMI, institutie care finanteaza rezerva valutara. Totodata, reprezentantul BM a spus ca ultimul imprumut din actualul acord, in valoare de 400 milioane de euro, va fi inclus in viitorul program semnat cu Banca Mondiala.

Harrold a aratat ca noul program cu Banca Mondiala va viza reforma sistemului de asistenta sociala, a sistemului sanitar si a administratiei fiscale. El a aratat ca domeniul sanitar are probleme, este foarte dispersat, si are un numar ridicat de active care ofera servicii limitate.

In ceea ce priveste administratia fiscala, Harrold a spus ca in Romania exista circa 300 de oficii, comparativ cu circa 10-20 in cazul altor state. De asemenea, el a aratat ca plata taxelor ar trebui facuta o singura data pe an, printr-un sistem electronic. Din experienta bulgara, care si-a reformat administratia fiscala cu sprijinul Bancii Mondiale, aceste modificari ar putea duce la cresterea veniturilor la buget cu pana la 20%.

De asemenea, viitorul acord va aborda si problema companiilor de stat, care vor trebui sa devina eficiente, insa decizia de a le privatiza sau nu apartine autoritatilor de la Bucuresti.

Jeffrey Franks: Tarile cu regim flexibil al cursului de schimb sa nu se grabeasca sa adere la euro

Tarile cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care si Romania, nu trebuie sa se grabeasca cu aderarea la euro, ci sa profite de avantajul unei politici monetare proprii, a declarat la Viena, seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks.

El a precizat ca, in ciuda masurilor importante adoptate de statele din regiune in ultimii ani, este "mult mai mult de facut" in zona reformelor structurale.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, mecanismul european al ratelor de schimb, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

In luna decembrie a anului trecut, presedintele Traian Basescu a declarat pentru Financial Times ca Romania va stabili in prima jumatate din 2011 daca va mentine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea in zona euro.

Ministrul Economiei din Germania propune vanzarea carburantilor in supermarketuri

Cetatenii germani ar putea, in curand, sa alimenteze autoturismele cu carburanti in timp ce fac cumparaturi, potrivit publicatiei Spiegel. Ministrul Economiei, Rainer Bruderle, incurajeaza cele mai mari lanturi de supermarketuri sa vanda carburanti, concurenta sporita fiind o solutie pentru reducerea preturilor. "In contextul cresterii preturilor in mod constant la benzinariile din Germania, Ministrul Economiei, Rainer Bruderle a cerut comerciantilor cu amanuntul din tara, precum Aldi si Lidl, sa ia in considerare deschiderea unor statii de benzina in cadrul supermarketurilor", relateaza Spiegel.

Bruderle considera ca in acest fel ar putea creste concurenta, fapt care ar duce la reducerea preturilor la carburanti.

Potrivit Automobil Club din Germania, pretul mediu national pentru un litru de gaz s-a ridicat, saptamana trecuta, la 1,49 euro (1,97 dolari). Dar in multe locuri, preturile au depasit cu mult 1,5 euro. Preturile la motorina au ajuns la 1,33 euro pe litru, cu 1,5 centi mai mult decat cu o saptamana inainte.

In Austria, lantul Hofer, o filiala a imperiului Aldi, a vandut benzina in supermarketurile sale timp de doi ani. Hofer a reusit sa ofere si promotii speciale de sezon, de cativa centi pe litru.