Venitul minim garantat se va acorda numai in baza unor situatii intocmite de primarii privind munca in folosul comunitatii efectuata de beneficiarii ajutorului social, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis. Potrivit acestuia, doar in baza acestor situatii se pot face decontarile pentru venitul minim garantat. "Pot beneficia de ajutor social, dar cu o munca prestata in comunitatea din care provin", a precizat ministrul muncii.

"Banii se vor acorda acelor persoane care muncesc si se vor acorda in masura in care comunitatea se implica in a se dezvolta prin sprijinul, prin munca acelor persoane care primesc venit minim garantat. In acest context, toate primariile sunt obligate sa gandeasca un plan de dezvoltare al comunitatii, plan pe baza caruia se vor intocmi situatii lunare privind lucrarile efectuate de cei care primesc venit minim garantat si aceste situatii lunare se depun la agentiile judetene de prestatii sociale", a mai spus Botis.

Acesta a mai spus ca beneficiarii de ajutoare sociale trebuie sa participe lunar la activitati de formare profesionala initiate de agentiile judetene de ocupare a fortei de munca.

„Prioritatea mandatului meu e sprijinirea inserţiei pe piaţa muncii a celor care sunt în excluziune socială. Stimulăm întoarcerea la locul de muncă”, a declarat ministrul Ioan Botiş.

"Prin normele adoptate astazi (n.red. miercuri), vom aborda un alt tip de ajutor social. Am legat familia de educatie si de munca", a mai spus ministrul. Guvernul a mai adoptat si normele de aplicare a Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei. Potrivit acestora, alocatia pentru sustinerea familiei va fi sistata in cazul familiilor cu copii care lipsesc de la scoala sau care au note la purtare mai mici de 8.