Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Potrivit noii legislatii, parintii care se afla in concediu de crestere a copilului pentru copii nascuti dupa 1 ianuarie 2011, si care in timpul acestui concediu, au un al doilea copil, vor beneficia, pana la finalul concediului de crestere acordat pentru primul copil, de un stimulent de 600 de lei, platit lunar.

  • In baza vechii legislatii, mamele care nasc un alt copil in timpul concediului de crestere a copilului nu primesc indemnizatia de 600 lei, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.

La finalul concediului de maternitate acordat pentru primul copil, se va stabili indemnizatia de crestere pentru cel de-al doilea copil, in functie de varianta pe care o va alege parintele.

De asemenea, noul act normativ garanteaza stabilitatea locului de munca, prin prelungirea cu pana la 6 luni a interdictiei de concediere a persoanei revenite din concediul de 1 an pentru cresterea copilului, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

"Aceasta ordonanta de urgenta propune o abordare de tip activ pentru acele mamici care doresc sa se intoarca la locul de munca" a subliniat ministrul Muncii, Ioan Botis, care a prezentat stimulentele acordate parintilor.

"Un element de noutate adus de acest act normativ il reprezinta acordarea unei sume suplimentare lunare de 600 de lei pentru parintele care se afla in concediu de ingrijire a copilului in conformitate cu prevederile OUG nr.111/2010 (respectiv copil nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011), in situatia in care i se naste un al doilea copil in perioada concediului", se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.

  • De exemplu, in situatia in care al doilea copil se naste cu doua luni inainte de terminarea perioadei de concediu pentru ingrijirea primului copil (indiferent de varianta de concediu aleasa de parinti), parintele va primi pentru aceste doua luni atat indemnizatia de crestere aferenta primului copil, cat si suma alocata suplimentar de 600 de lei lunar, pentru al doilea copil.

In aceasta situatie, dupa finalizarea perioadei de concediu acordat pentru primul copil, parintelui i se acorda, pentru cel de-al doilea copil, concediul si indemnizatia lunara pentru al doilea copil, in functie de optiunea pe care o face in conformitate cu prevederile OUG 111/2010 (optiunea 1: concediu 1 an indemnizatie intre 600-3400 lei, in functie de media veniturilor, optiunea 2: concediu 2 ani, indemnizatie intre 600-1200 lei, in functie de media veniturilor pe anul anterior).

  • O situatie diferita este pentru parintii care beneficiaza de concediu de crestere a copilului in baza vechii legislatii, respectiv OUG 148/2005.
  • In acest caz, pentru parintii care beneficiaza de indemnizatie si concediu de ingrijire pentru primul copil (respectiv copil nascut pana la data de 31 decembrie 2010), iar ulterior li se naste un al doilea copil inainte de finalizarea perioadei concediului (dar dupa data de 1 ianuarie 2011), indemnizatia acordata ramane cea stabilita pentru primul copil, in conditiile prevazute de OUG nr.148/2005 (act normativ care nu reglementeaza acordarea unei sume suplimentare  parintilor care se afla in aceasta situatie).

La finalul perioadei de concediu pentru primul copil, parintele beneficiaza, pentru cel de-al doilea copil, de concediul si indemnizatia lunara, in functie de optiunea pe care si-o exprima in conformitate cu prevederile OUG 111/2010.

In plus fata de aceste prevederi, OUG nr.111/2010 stabileste o masura suplimentara de protectie a locului de munca, respectiv prelungirea cu pana la 6 luni a interdictiei de concediere a persoanei revenite din concediul de 1 an pentru cresterea copilului, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.