Mamele care nasc un al doilea copil in timpul concediului de maternitate primesc inca 600 de lei

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 19 ianuarie 2011, 21:04 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Potrivit noii legislatii, parintii care se afla in concediu de crestere a copilului pentru copii nascuti dupa 1 ianuarie 2011, si care in timpul acestui concediu, au un al doilea copil, vor beneficia, pana la finalul concediului de crestere acordat pentru primul copil, de un stimulent de 600 de lei, platit lunar.

 • In baza vechii legislatii, mamele care nasc un alt copil in timpul concediului de crestere a copilului nu primesc indemnizatia de 600 lei, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.

La finalul concediului de maternitate acordat pentru primul copil, se va stabili indemnizatia de crestere pentru cel de-al doilea copil, in functie de varianta pe care o va alege parintele.

De asemenea, noul act normativ garanteaza stabilitatea locului de munca, prin prelungirea cu pana la 6 luni a interdictiei de concediere a persoanei revenite din concediul de 1 an pentru cresterea copilului, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

"Aceasta ordonanta de urgenta propune o abordare de tip activ pentru acele mamici care doresc sa se intoarca la locul de munca" a subliniat ministrul Muncii, Ioan Botis, care a prezentat stimulentele acordate parintilor.

"Un element de noutate adus de acest act normativ il reprezinta acordarea unei sume suplimentare lunare de 600 de lei pentru parintele care se afla in concediu de ingrijire a copilului in conformitate cu prevederile OUG nr.111/2010 (respectiv copil nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011), in situatia in care i se naste un al doilea copil in perioada concediului", se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.

 • De exemplu, in situatia in care al doilea copil se naste cu doua luni inainte de terminarea perioadei de concediu pentru ingrijirea primului copil (indiferent de varianta de concediu aleasa de parinti), parintele va primi pentru aceste doua luni atat indemnizatia de crestere aferenta primului copil, cat si suma alocata suplimentar de 600 de lei lunar, pentru al doilea copil.

In aceasta situatie, dupa finalizarea perioadei de concediu acordat pentru primul copil, parintelui i se acorda, pentru cel de-al doilea copil, concediul si indemnizatia lunara pentru al doilea copil, in functie de optiunea pe care o face in conformitate cu prevederile OUG 111/2010 (optiunea 1: concediu 1 an indemnizatie intre 600-3400 lei, in functie de media veniturilor, optiunea 2:  concediu 2 ani, indemnizatie intre 600-1200 lei, in functie de media veniturilor pe anul anterior).

 • O situatie diferita este pentru parintii care beneficiaza de concediu de crestere a copilului in baza vechii legislatii, respectiv OUG 148/2005.
 • In acest caz, pentru parintii care beneficiaza de indemnizatie si concediu de ingrijire pentru primul copil (respectiv copil nascut pana la data de 31 decembrie 2010), iar ulterior li se naste un al doilea copil inainte de finalizarea perioadei concediului (dar dupa data de 1 ianuarie 2011), indemnizatia acordata ramane cea stabilita pentru primul copil, in conditiile prevazute de OUG nr.148/2005 (act normativ care nu reglementeaza acordarea unei sume suplimentare  parintilor care se afla in aceasta situatie).

La finalul  perioadei de concediu pentru primul copil, parintele beneficiaza, pentru cel de-al doilea copil, de concediul si indemnizatia lunara, in functie de optiunea pe care si-o exprima in conformitate cu prevederile OUG 111/2010.

In plus fata de aceste prevederi, OUG nr.111/2010 stabileste o masura suplimentara de protectie a locului de munca, respectiv prelungirea cu pana la 6 luni a interdictiei de concediere a persoanei revenite din concediul de 1 an pentru cresterea copilului, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

49103 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  cresterea natalitatii! (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 22:03)

  alex [anonim]

  daca guvernul doreste sa creasca natalitatea, si nu ma refer numai la guvernul actual ci si la cele urmatoare, ar trebui acordata indemnizatia de crestere a copilului si mamelor care nasc in perioada studentiei sau de masterat. acesta indemnizatie sa fie acordata daca mama este in anul II de facultate sau la masterat si sa fie acordata doar pt primul copil si intr-un cuantum minim de 500 lei. in felul acesta mamele studente vor putea naste un copil si nu vor mai amana nasterea dupa terminarea facultatii si gasirea unui serviciu. principala problema a natalitatii in Romania este amanarea nasterii unui copil pana la o varsta tarzie, cand mama a terminat facultattea si si/a gasit un job stabil. cu cat nasterea unui copil este amanata cu atat probabilitatea conceperii unui al doilea copil scade.
  • 0 (8 voturi)    
   no stai umpic (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 23:13)

   blec-bierd [utilizator] i-a raspuns lui alex

   tu crezi k statul vrea sa incurajeze mamele inteligente??

   de cand fac romales facultatea sau ... masterul

   tu nu observi care i trendul la noi in tara ?
   guvernul din principiu nu vrea lucruri de calitate si asta se reflecta si in cazul de fata

   cea mai mare rata a natalitatii se gaseste ... la romi
   lor le super ajungea ajutorul social si alocatia

   sau sa fie asta o masura de a-i face sa se mai si angajeze ? ... hmmm

   ce idee :))))
   • +1 (1 vot)    
    Diferente de natalitate la romani si tigani (Joi, 20 ianuarie 2011, 1:21)

    Romania, tara a romanilor [anonim] i-a raspuns lui blec-bierd

    Numarul etnicilor tigani este oficial de circa 500.000 (ei s-au autodeclarat, la recensamantul din 2001-2002), neoficial ONG-urile tiganesti sustin o cifra de 3 ori mai mare, la 1,5 milioane tigani (din 21,5 milioane locuitori ai Romaniei), iar prefecturile si structurile informative ale politiei indica cifra medie de 1 milion de etnici tigani pe teritoriul Romaniei, indiferent de limba vorbita (romanes, romana, maghiara sau turca).

    Media la tigani e de 3 copii/femeie fertila, in timp ce la etnicii romani este de 1,3/femeie, iar la etnicii maghiari de 1,2 copii/femeie.

    La etnicii romani, natalitatea cea mai ridicata e in judetele Moldovei, de 1,6 copii/femeie, in timp ce in judetul Teleorman e cea mai scazuta, de 0,9 copii/femeie.

    Judetul Iasi (unde exista doar 20.000 tigani-cifra ONG- la o populatie de peste 800.000 locuitori) e singurul din Romania ce are spor natural de populatie, acolo e si maternitatea cu cele mai numeroase nasteri din tara, circa 9.000/an.

    Moldova ramane principalul rezervor de populatie pentru etnia romana, in timp ce zone din sudul Romaniei, precum Ilfov, avantajeaza natalitatea tiganilor.

    Actualele prevederi ale legii par sa sustina cresterea natalitatii in randul femeilor salariate, ceea ce ar favoriza in primul rand etniile romana si maghiara.

    Romania continua sa aiba unul dintre cele mai favorabile regimuri de protectie a maternitatii din Europa, cu o lunga perioada de concediu platit si ajutoare sociale.

    Din pacate, infrastructura e insuficienta si nu sunt indeajuns de multe crese si gradinite pt a ajuta mamele ce vor sa se iintoarca mai repede la serviciu.
   • 0 (0 voturi)    
    la un moment dat (Joi, 20 ianuarie 2011, 16:58)

    alex [anonim] i-a raspuns lui blec-bierd

    la un moment dat tot va trebui sa incurajeze mamelie inteligente cum spui tu, eu prefer sa ii spun populatie activa.
    asa cum s-a trece la acordarea ajutorului social doar in urma unui plan de activitati al primarie si aprobat , lucru care permite verificarea acordarii acestui ajutor, pt ca in felul asta multi primeau bani fara sa munceasca asa se va proceda si in continuare. sper sa existe si alte solutii de incurajare a natalitatii dar consider ca aceasta pote fi una dintre ele, pt ca incurajeaza nasterea unui copil inainte de a incepe serviciul
  • +2 (4 voturi)    
   cum la noi toti prostii fac facultate (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 23:18)

   neutrino [utilizator] i-a raspuns lui alex

   si mastere acum sa ii mai incurajam sa se si inmulteasca..desi au venit zero..majoritatea, deci cotizatie zero..Pai si cine sa plateasca pt. ele??
   tata mare?
   Halal natiune...
 • -1 (3 voturi)    
  Vorbarie multa (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 23:04)

  Dann [anonim]

  Ai crede ca la conducerea tarii sunt ceva "creiere" dar te inseli. Ca si scheme de ajutor pot fi nenumarate variante BUNE . Ar putea sa vina si sa spuna ca " uite va dam si va facem si voi tot nu sunteti multumiti " . Problema e ca nu imi dai atunci cand am nevoie bai domnule parlamentar. Ignoranti...
 • -1 (5 voturi)    
  e culmea (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 23:26)

  otilia [anonim]

  sa le fir rusine !!! gunoaiele ! sa cresti doi copii si iti scot ochii cu 6 milioane in plus !!!
  • 0 (0 voturi)    
   hmmm (Joi, 20 ianuarie 2011, 9:55)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui otilia

   Draga Otilia,

   Pentru cine concepi acei copii?
   Daca nu-ti convine ajutorul (gratis) din partea statului, renunta la el!
   • 0 (0 voturi)    
    hmmmm (Joi, 20 ianuarie 2011, 11:23)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

    Draga Mihai,

    Ajutor gratis din partea statului nu exista. Cel putin nu exista ultima oara cand m-am uitat pe fluturas. Asta nefiind totusi un argument pentru ce sustine Otilia.
 • -2 (2 voturi)    
  ... (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 23:29)

  roama [anonim]

  Ce o sa mai puiasca etnia "roama"...si-o sa mai chinuie si-o clasa intreaga obligati fiind sa-i trimita la scoala pt alocatia de sprijin...
  • 0 (0 voturi)    
   hallo..ati citit titlul macar??? (Joi, 20 ianuarie 2011, 0:13)

   neutrino [utilizator] i-a raspuns lui roama

   Mamele care nasc un al doilea copil in timpul concediului de maternitate primesc inca 600 de lei..
   adica, mai pe intelesul tembelitilor...daca ai nascut primul copil si te grabesti repede sa il faci pe al doilea in timpul concediului de la primul..primesti doar 600. Cu alte cuvinte, daca vrei tot aceeasi bani..te intorci frumos la munca, mai muncesti un an si apoi te gandesti sa faci si copilul numarul 2.
   Apropo, nici macar nu e normal si sanatos sa faci copii la interval mai mic de 1, 5 ani (adica un an si 6 luni pt. voi).
   • 0 (0 voturi)    
    pardon (Joi, 20 ianuarie 2011, 13:38)

    Io [anonim] i-a raspuns lui neutrino

    ai inteles tu gresit, primesti 600 de lei pana se termina primul concediu de crestere al primului copil(pe langa banii pe care ii primeai pt primul), dupa care intri in concediu de crestere copil pt al doilea, avand cele 2 optiuni 1 an si respectiv 2 ani... SI apropo, lasa tu mamicile sa aleaga ele ce e mai sanatos pt ele...
 • 0 (0 voturi)    
  Concediu Parental (Joi, 20 ianuarie 2011, 10:03)

  dj_design [utilizator]

  Probabil se refera la CONCEDIUL PARENTAL, nu concediu de maternitate, care are 126 de zile si incepe inaintea nasterii copilului... Ca la romani, habar nu avem despre ce vorbim.
 • 0 (0 voturi)    
  pt neutrino (Joi, 20 ianuarie 2011, 16:44)

  alex [anonim]

  cei care fac un masterat obligatoriu trebuie sa plateasca, ori maREA majoritate a a romilor si nu numai nu au bani sa plateasca un masterat, si nici nu au terminat liceul. e vorba de a da acea indemnizatie pt acele mame care sunt la primul copil, nu si daca au avut unul inainte de facultate asa cum are populatia de care vorbesti tu; totodata am precizat ca mama trebuie sa fie in anul 2 de facultate, asta presupune parcurgerea unui an de studii. pt cele care fac facultatea la id e tot acelasi lucru... si ele trebuie sa isi plateasca facultatea. dar se poate merge pe varianta de a plati aceasta indemnizatiei doar celor care fac facultatea la zi. pana la urma cele care fac facultatea fac parte din populatia activa a tarii ori asta trebuie noi sa o incurajam
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Luni, 29 octombrie 2012, 17:50)

  anda [anonim]

  este revoltator! eu am nascut primul copil in august 2010 si al doilea in mai 2012....dar nu ma incadrez la suma de 600 roni pentru indemnizatia suprapusa....pentru ca ghinion....legea s-a dat dupa aceea. ei s-ai gandit ca eu nu am nevoie de banii aceia....oricum putini. tot mai mult ma scarbeste guvernul Romaniei. sa le fie rusine!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by