Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul a aprobat continuarea programului "Prima Casa" in limita unui plafon de 200 de milioane de euro

Guvernul a aprobat continuarea programului "Prima Casa" in limita unui plafon de 200 de milioane de euro. Proiectul aprobat de Guvern elimina conditia de asociere a unui numar de minim 7 beneficiari in vederea construirii de case. Astfel, noile conditii prevad un numar de minim doi beneficiari. Premierul Emil Boc a anuntat ca, in luna iunie, Executivul va decide daca este nevoie de noi modificari in ceea ce priveste "Prima Casa". Pana la finele anului 2010, in cadrul programului au fost emise aproape 35.000 de garantii, in valoare totala de 1.416 milioane de euro. Plafonul cumulat 2009-2010 a fost de 1,7 miliarde euro. Nivelul garantiilor de stat se pastreaza la nivelul din anul trecut, de 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro in cazul in care este vorba despre achizitionarea unei locuinte noi si 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche.

Compania germana RWE a vandut actiunile de la parcul eolian din Valea Dacilor

Compania germana RWE a vandut actiunile de la parcul eolian din Valea Dacilor. Compania sustine ca a renuntat la pachetul de actiuni majoritar din cauza birocratiei excesive. Proiectul, in valoare de 250 de milioane de euro, vizeaza constructia unui parc eolian cu o capacitate de 147 de MW in zona Valea Dacilor din judetul Constanta. Compania germana a vandut 90% din actiuni catre SABLOAL Energie Eoliana, dezvoltatorul proiectului. Firma este implicata, pe piata romaneasca, in proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Germanii detin la EnergoNuclear, compania de proiect, 9,15%.

Banca centrala a Poloniei a majorat dobanda cheie pentru a preveni cresterea inflatiei si deprecierea zlotului

Banca centrala a Poloniei a majorat dobanda de politica monetara, pentru prima data din iunie 2008, pentru a preveni cresterea inflatiei si deprecierea zlotului. Comitetul de politica monetara a decis majorarea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 3,75%, in linie cu estimarile analistilor. "Inasprirea politicii monetare este necesara deoarece dobanzile mai mari ar putea intari zlotul si ar minimiza impactul preturilor in crestere la combustibili si alimente", a declarat economistul sef al Societe Generale in Varsovia. Zlotul polonez, care la sfarsitul lunii noiembrie a atins cel mai scazut nivel din ultimele patru luni fata de euro, s-a apreciat cu 2,9% in ultima luna. In urma cu doua saptamani, guvernatorul Marek Belka a declarat ca banca centrala ar trebui sa creasca preventiv dobanda de politica monetara pentru a controla estimarile inflationiste si a sustine aprecierea zlotului, care ar putea fi un important factor anti-inflationist. In luna decembrie, rata anuala a inflatiei din Polonia a ajuns la 3,1%, depasind punctul mediu al intervalului tinta avut in vedere de banca centrala.

Portugalia a vandut titluri de trezorerie in valoare de 750 milioane euro, la randamente in scadere

Portugalia a vandut miercuri titluri de trezorerie in valoare de 750 de milioane de euro, in conditiile unei cereri ridicate si a unor randamente in scadere. Datele autoritatii de management a datoriei publice arata ca emisiunea cu scadenta la 12 luni a fost suprasubscrisa de 3,1 ori. Obligatiunile cu scadenta in ianuarie 2012 au un randament de 4,029%, in scadere fata de dobanda oferita la emisiunea similara din decembrie 2010. Licitatia arata determinarea guvernului de la Lisabona de a continua sa se finanteze de pe piata, decat sa ceara ajutor financiar international precum Grecia si Irlanda. Multi economisti cred insa ca Portugalia va fi obligata pana la urma sa apeleze la sprijinul Uniunii Europene. Portugalia a estimat ca are nevoie anul acesta de o finantare neta de 20 de miliarde de euro, fara a lua in calcul si datoriile de 26,5 miliarde de euro care ajung la scadenta in acest an.