Eugen Dijmarescu, FGDB: Credem ca resursele FGDB sunt suficiente in momentul de fata, pentru ca nu avem motive sa credem ca bancile romanesti au probleme

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 20 ianuarie 2011, 15:22 Economie | Finanţe & Bănci

Valoarea resurselor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) se ridicau la finele anului trecut la 1,7 miliarde de lei, a declarat joi Eugen Dijmarescu, presedintele fondului. El a aratat ca aceasta suma reprezinta circa 1,25% din totalul depozitelor din sistemul bancar romanesc, "substantial mai mult decat in toate statele membre".

Intrebat daca resursele FGDB ar putea face fata in cazul falimentului unei institutii financiare, Dijmarescu a precizat ca "nu avem motive sa consideram ca resursele fondului nu ar putea sa faca fata, pentru ca nu avem motive sa credem ca bancile romanesti au probleme in momentul de fata".

Acesta a mentionat ca FGDB are posibilitatea, potrivit actualei legislatii, sa se poata imprumuta inclusiv la Guvern, precum si la alte scheme de garantare, pe alte piete internationale.

In opinia sa, bancile cu un coeficient de risc mai mare ar trebui sa plateasca o cota de contributie mai mare la Fond, apreciind ca aceasta va da incredere clientilor bancii.

"Ast lucru va da incredere clientilor pentru ca, chiar daca o banca are un coeficient de risc mai mare, prin faptul ca se asigura intr-o masura corespunzatoare, depozitul e protejat", a mai spus Dijmarescu.

In ceea ce priveste plasamentele Fondului de Garantare, Eugen Dijmarescu a aratat ca aceste sume sunt investite in titluri de stat, depozite bancare si instrumente financiare.

"In general am avut o politica destul de echilibrata in ceea ce priveste expunerile. Titlurile de stat reprezinta cam jumatate din portofoliu. Suntem foarte preocupati de riscul mic al fiecarei expuneri", a spus Dijmarescu, care a precizat ca FGDB nu are plasamente externe.

De la inceputul acestui an, plafonul de garantare a depozitelor populatiei si ale firmelor mici la bancile comerciale a fost majorat la inceputul acestui an de la 50.000 de euro la 100.000 de euro.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


381 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă