Board-ul Bancii Mondiale a aprobat, joi, cel de-al doilea imprumut pentru Romania, in valoare de 300 de milioane de euro, in cadrul Programului de Imprumut pentru Dezvoltare (DPL), a declarat pentru Agerpres economistul sef al Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Catalin Pauna.

Programul imprumuturilor pentru dezvoltare (DPL-Development Program Loan) pentru Romania, in valoare de un miliard de euro, face parte din pachetul de sprijin in valoare de 20 de miliarde de euro, acordat Romaniei de FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala in mai 2009.

Primul imprumut (DPL-1) a fost aprobat de BM pe 16 iulie 2009, a fost semnat pe 1 septembrie 2009 si a fost efectiv eliberat pe 20 octombrie 2009. DPL-1 a fost in valoare de 300 de milioane de euro.

"Banii vor merge la Ministerul Finantelor Publice, ca suport bugetar. Conform procedurii, dupa aprobarea de catre Board-ul BM, acordul de imprumut urmeaza sa fie ratificat de catre partea romana, ceea ce se va petrece in cel mai scurt timp", a precizat economistul sef al Biroului de la Bucuresti al BM.

DPL-2 este acordat Romaniei pentru '"consolidarea finantelor publice prin reforma procesului bugetar, pentru adoptarea legislatiei privind reforma salarizarii si a pensiilor, a unor masuri in domeniile asistentei sociale si sanatatii, precum si pentru realizarea reformei sectorului financiar unde, intre altele, a trebuit sa fie adoptata legea independentei reglementatorilor financiari", a afirmat Catalin Pauna, care a subliniat ca reformele "stabilite de Romania cu BM au fost indeplinite, ceea ce a si permis supunerea spre aprobare a DPL-2 de catre Boardul BM".

Directorul de tara pentru Romania a precizat ca este probabil ca urmatorul acord al Romaniei cu BM, FMI si CE sa dureze doi ani, continuarea sa dincolo de anul electoral 2012 fiind de natura sa stimuleze increderea pietelor financiare internationale in reformele din Romania.