Un raport primit vineri de Nicolas Sarkozy (“Sistemul monetar internaţional in secolul XXI”) sugereaza un rol in crestere al Fondului Monetar Internaţional, atât în termeni de supraveghere, cat şi in cei ai cooperarii dintre bancherii centrali, scrie Dan Popa pe blogul sau. Raportul privind consideră că ar fi “interesant” de examinat rolul potenţial ca monedă de rezervă al DST (drepturi speciale de tragere), unitatea de cont a FMI într-o lume “ce în ce mai multipolară.” Documentul este semnat de nume mari în domeniul finanţelor: Michel Camdessus, Horst Köhler, Paul Volcker si Hu Xiaolian (fost viceguvernator chinez).

Raportul exprima si ingrijorarile privind “dezvoltarea rapidă” a unui sistem bancar din umbra (shadow banking) sau lipsa unui tratament la slăbiciunile structurale ale regimul monetar internaţional.

Volatilitatea ratelor de schimb, este o altă sursă de îngrijorare dintre autorii raportului, care mai propun înfiinţarea de indicatori pe baza datelor macroeconomice pentru ţările mari care sa evalueze gradul de instabilitate sau de inadaptare a monedelor lor şi propun unele politici corective. In plus, operatiunile de control strict a miscarilor de capital din unele state (pentru a-si proteja economiile lor) ca Brazilia sau Chile, ar trebui “limitate la minimum necesar.”

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.