Fluxurile financiare ilicite din Romania catre alte tari (paradisuri fiscale, banci elvetiene samd ) plaseaza tara noastra pe locul 34 in lume, cu o medie anuala de 3,6 miliarde de dolari “scapati” in afara tarii, arata un raport anual pe aceasta tema publicat de think thankul american Global Financial Integrity, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Ieşirile ilegale de bani pe plan global au urcat de la 1260 miliarde dolari la 1440 miliarde dolari în 2008,

GER

GER

Foto: Hotnews

cresterea reală (minus inflatia) a fluxurilor ilegale de- a lungul celor nouă ani cercetati de americani (2000- 2008) fiind urmatoarea: Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA) (24,3 la sută), tarile europene în curs de dezvoltare (23,1 la sută), Africa (21,9 la sută), Asia (7.85) şi emisfera vestică ( 5.18 la sută). Asia a reprezentat 44,4 la sută din totalul fluxurilor ilicite din lumea în curs de dezvoltare, urmată de MENA (17,9 la sută) si de europeni (17,8 la sută).

top 10 state

top 10 state

Foto: Hotnews

Cele mai mari cinci ţări cu ieşiri ilicite, cumulate în perioada 2000-2008 sunt China (2180 miliarde dolari), Rusia (427 miliarde dolari), Mexic (416 mld. dolari), Arabia Saudită (302 miliarde dolari), Malaezia (291 miliarde dolari. Primele zece tari reprezintă 70 la sută din ieşirile ilicite din toate ţările în curs de dezvoltare pe perioada 2000-2008.

China continuă să fie cel mai mare exportator de capital ilicit, dar rolul ei s-a diminuat considerabil

Există variaţii semnificative în modul în care cotele individuale ţară a fluxurilor financiare ilicite s-au schimbat de-a lungul timpului. De exemplu, China continuă să fie cel mai mare exportator de capital ilicit. Cu toate acestea, rolul Chinei s-a diminuat considerabil, « cota » sa scazand de la 46 la sută în 2000 la 27 la sută în anul 2008. În schimb, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Nigeria si toti exportatorii de petrol sunt in crestere ca surse ilicite de capital.

estimarile GFI

estimari GFI

estimari GFI

Foto: Hotnews

Metodologia pentru estimarea fluxurilor financiare ilicite folosite în raport se bazează pe un model al Băncii Mondiale care ia in calcul variaţia diferitilor indicatori (datorie externa, transferuri ilicite, evaziune fiscală etc). Sunt doua metode mari si late CED si GER. Prima masoara banii provenind din coruptie iar a doua cei din afaceri licite dar nefiscalizate- transferul in strainatate al profiturilor unei afaceri legale fara a mai plati taxele la stat- sau cei din afaceri ilicite de-a dreptul. Tehnicile de calcul tin de econometrie si ar fi dificil de detaliat aici. Raportul mai arata care tara, la ce metoda e campioana. De pilda chinezii utilizeaza cel mai frecvent tehnica de inregistrarii eronate a fluxurilor de capital, (GER) în timp ce Malaezia utilizeaza ambele canale, CED şi GER, in proportii egale..

Prin flux ilicit, autorii numesc acele transferuri ilegal câştigate, transferate sau utilizate fara sa fie înregistrate undeva şi care conduc la acumularea de active externe de către rezidenţi. Ele pot implica câştiguri prin mijloace legitime, cum ar fi profiturile unei afaceri legitime, dar banii sunt transferati in

CED

CED

Foto: Hotnews

strainatate fara ca ei sa fie supusi taxarii.

Iesirile ilicite sunt in general generate de lipsa unei guvernari normale, de instabilitate politica si de coruptie.

Acum sa refacem calculele cu privire la banii scursi inafara tarii si care poate ca ar fi bine sa gasim o formula ca sa ii impozitam.

Vezi si Raportul atasat.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa