Delegatia FMI a ajuns in jurul orelor 10.45 la sediul BNR, unde vor avea loc discutii cu Guvernatorul Mugur Isarescu si cu directorii unor directii din BNR. Potrivit agendei discutiilor, oficialii FMI vor aborda subiectul lichiditatii bancare la nivel de sistem dar si evolutia creditelor neperformante. Guvernatorul BNR s-a intors zilele trecute de la Frankfurt, unde s-a desfasurat reuniunea inaugurala a Comitetului european pentru risc sistemic. Problema care suscita cele mai aprinse discutii pe plan european este legata de nivelul optim al lichiditatii, avand in vedere experienta bancilor irlandeze. Potrivit unor surse apropiate discutiilor de la BNR, imprumuturile neperformante (ÎNP) vor continua să crească până la mijlocul acestui an.

Jeffrey Franks, la sediul BNRFoto: HotNews.ro

ÎNP au crescut drastic în al treilea trimestru din 2010, ajungând la 11,7% din totalul împrumuturilor la finele lui septembrie cu o dispersie notabilă în jurul valorii mediane. Autorităţile vor trebui să îşi păstreze vigilenţa faţă de unele bănci mici (ce reprezintă agregat mai puţin de 2% din activele din sistem), care au înregistrat o deteriorare rapidă a calităţii împrumuturilor şi au provizioane mai mici decât media din sistem.

Creditele acordate sectorului privat s-au menţinut constante, scăderea împrumuturilor acordate în monedă naţională fiind compensată de o creştere a creditelor acordate în valută, ce reflectă în principal repatrierea împrumuturilor de peste hotare (rezervele minime obligatorii mari dinaintea crizei au încurajat sucursalele băncilor străine să înregistreze împrumuturile acordate rezidenţilor în străinătate. Pe măsură ce RMO au fost reduse, împrumuturile au fost transferate înapoi în bilanţurile sucursalelor).

Creditele acordate guvernului, pe de altă parte, reprezintă acum 20% din totalul împrumuturilor bancare, spre deosebire de 8% la finele lui 2008, deşi efectele de dislocare (crowding out) par a fi limitate.

Discutiile vor atinge si subiectul legat de viitorul acord care se va referi la situaţia întreprinderilor de stat care înregistrează pierderi si la situaţia arieratelor.