Romanii cu credite pentru care bancile au considerat actele aditionale introduse in aplicarea Ordonantei 50/2010 acceptate tacit au termen pana pe 27 februarie sa negocieze sau sa denunte noile prevederi introduse de banci, a anuntat marti Autoritatea nationala pentru protectia consumatorilor (ANPC). Autoritatea sfatuieste consumatorii care inca nu sunt informati cu privire la continutul actului aditional propus de banca odata cu apartitia OUG 50/2010 sa solicite creditorului o copie a respectivul act, iar in conditiile in care nu sunt de acord sa transmita o notificare scrisa de refuz.

  • "Sfatuim consumatorii care inca nu sunt informati cu privire la continutul actului aditional propus de banca odata cu apartitia OUG 50/2010 sa solicite creditorului o copie a respectivul act. Daca prevederile actului aditional emis de creditor nu va convin, transmiteti acestuia o notificare scrisa de refuz (depuneti notificarea la registratura creditorului cu numar de inregistrare sau trimiteti prin posta o scrisoare cu confirmare de primire). Refuzul actului aditional are ca efect revenirea la prevederile anterioare ale contractului de credit, cu exceptia, daca e cazul, a clauzelor privind rambursarea anticipata", se arata in comunicatul ANPC.

In data de 30 decembrie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

Pentru contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, se aplica prevederile din articolele referitoare la comisionul de rambursare anticipata (art. 66 - 69) si prevederile conform carora creditorul poate refinanta creditul in conditiile noilor oferte daca titularul de credit este bun platnic (art. 37). Celelalte prevederi ale legii nu se aplica contractelor in derulare.

Actele aditionale emise de creditori ca urmare a aparitiei OUG 50/2010 care au fost acceptate (semnate) de consumatori raman in vigoare si produc efecte in continuare.

Autoritatea atentioneaza consumatorii care nu au semnat inca actele aditionale si8 care au fost introduse de banci prin acceptare tacita. Potrivit ANPC, acestia au dreptul sa solicite creditorului anularea respectivului act aditional, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010. Consumatorii mai au termen deci pana pe 27 februarie sa consulte si in caz de nemultumire sa denunte aceste acte aditionale.

Reclamatiile primite dupa data intrarii in vigoare a OUG 50/2010 si care fac referire la contracte aflate in derulare vor fi analizate si solutionate de ANPC in baza OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii sau Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.