Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Romania a atras fonduri europene de 1,1 miliarde euro anul trecut

de Cristian Orgonas     Businessday.ro
Miercuri, 26 ianuarie 2011, 10:11 Economie | Finanţe & Bănci

In luna decembrie, platile efectuate catre beneficiarii de fonduri europene au totalizat 984 milioane lei, aceasta fiind de departe cea mai mare suma lunara platita de la intrarea Romaniei in UE. In 2010 am atras fonduri europene in valoare de 4,6 miliarde lei sau echivalentul a 1,1 miliarde euro, suma fiind dubla fata de cea inregistrata in intreaga perioada 2007-2009, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Desi am inceput sa ne miscam ceva mai bine in ultimele luni, rata de absorbtie ramane extrem de mica – intre 2007 si 2010 UE a pus la dispozitia Romaniei 8,7 miliarde euro, din care au reusit sa atragem efectiv  doar 19,1%, respectiv 1,66 miliarde euro, vezi detalii in grafic.

In perioada 2007-2013 avem la dispozitie 19 miliarde euro, ceea ce inseamna ca in urmatorii 3 ani trebuie sa atragem minim 3-4 miliarde de euro anual pentru a ajunge la un grad de absorbtie acceptabil.

La sfarsitul lunii decembrie existau 6.451 proiecte cu finantare europeana deja aprobate, acestea acoperind in proportie de 107%  suma pusa la dispozitie de UE in perioada 2007-2010, insa marea problema este faptul ca multe dintre aceste proiecte au dificultati in a atrage finantarea bancara necesara.

Cu alte cuvinte, desi UE acopera cea mai mare parte din suma, intreprinzatorii trebuie sa cofinanteze proiectele, iar acest lucru se dovedeste a fi dificil de realizat. Astfel se explica faptul ca, desi exista proiecte aprobate in valoare de peste 9 miliarde de euro, platile efective abia daca ajung la 1,7 miliarde euro.

Situatia pe categorii de programe operationale se prezinta in felul urmator:

  • Programul Operational Transport sta cel mai prost: gradul de absorbtie este de doar 2,32%. Am atras 0,2 miliarde lei din suma de 8,7 miliarde lei pusa la dispozitie de UE intre 2007 si 2010;
  • PO Regional: gradul de absorbtie este de 32,66%, suma atrasa fiind de 2,34 miliarde lei;
  • POS Mediu: gradul de absorbtie este de 16,6%, suma atrasa fiind de 1,36 miliarde lei;
  • POS Cresterea Competitivitatii Economice: gradul de absorbtie este de 20,66%, iar suma atrasa de 1,1 miliarde lei;
  • POS Dezvoltarea Resurselor Umane: gradul de absorbtie este de 30,27%, iar suma atrasa a ajuns la aproape 2 miliarde lei;
  • PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative: gradul de absorbtie este de 7,79%, iar suma atrasa a ajuns la 43 milioane lei;
  • PO Asistenta Tehnica: gradul de absorbtie este de 11,7%, iar suma atrasa de aproape 40 milioane lei.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1682 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri