Puterea efectiva in economia mondiala tinde sa se deplaseze din ce in ce mai mult dinspre tarile occidentale spre Asia, in conditiile in care relansarea cresterii la nivel global se confirma, afirma analistii reuniti miercuri la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, relateaza AFP.

"Ceea ce se produce in acest moment este o incetinire in tarile occidentale si o crestere in tarile emergente. Este o schimbare completa a raporturilor de forte", a declarat Azim Premji, presedintele producatorului indian de soft Wipro, in cadrul unei mese rotunde organizate in prima zi a Forumului, care reuneste decidentii politici si economici globali.

"In doi ani, economiile tarilor emergente vor fi egale sau mai importante decat economia americana", a declarat miliardarul indian.

Cel mai inalt reprezentant chinez la Fondul Monetar International (FMI), Zhu Min, a apreciat, la randul lui, ca relansarea globala continua sa fie alimentata in special de gigantii asiatici India si China.

"In pietele tarilor emergente, cresterea este foarte puternica. China termina cu o crestere de circa 9%, India va atinge circa 8%", a declarat fostul viceguvernator al bancii central chineze.

Nici Nouriel Roubini nu mai e atat de pesimist

Majoritatea expertilor au afirmat, in cursul dezbaterilor, ca economia globala se afla intr-o stare mai buna de sanatate decat anticipasera anul trecut.

Chiar si profesorul universitatii New York, Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom" pentru previziunile sale pesimiste, a judecat ca "paharul este jumatate gol si jumatate plin" cu elemente pozitive si riscuri.

Printre aceste riscuri Roubini a mentionat criza datoriilor din Zona Euro si o crestere a preturilor la materii prime care pot conduce la tulburari sociale in anumite regiuni.

Inegalitatea sociala in societatile dezvoltate si subdezvoltate constituie un risc major, potrivit analistilor, care fac referire la cele mai recente dezvoltari din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu.

"Aceasta crestere a inegalitatilor este provocarea cea mai serioasa pentru intreaga lume (....) Nu cred ca lumea i-a acordat suficienta atentie" pana acum, a spus Zhu.

Martin Sorrell, director general al WPP, al doilea grup de publicitate din lume, a notat ca nu exista "doar o evolutie a vestului spre est, ci si a vestului spre sud".

"Ne aflam in deceniul Americii Latine, cu Brazilia care organizeaza Cupa Mondiala si Jocurile Olimpice. Iar in Asia nu exista doar India si China, ci si tari precum Pakistan, Banglades sau Thaïlanda", a spus el.