Biroul pentru buget al Congresului Statelor Unite prevede pentru exercitiul 2011 un deficit care va depasi recordul din 2009, potrivit unui raport publicat miercuri si citat de AFP.

Acest organism independent a precizat ca estimeaza, in proiectiile sale, un deficit de 1.480 miliarde dolari "in ipoteza in care politicile de impozitare si de cheltuieli se deruleaza asa cum prevad legile astazi".

Aceasta suma depaseste nivelul record de 1.416 miliarde din 2009 si deficitul de 1.294 miliarde inregistrat in 2010.

Exercitiul bugetar al statului federal american se deruleaza in perioada 1 octombrie - 30 septembrie.

"Statele Unite se confrunta cu provocari economice si bugetare coplesitoare", scrie Biroul pentru buget (COB), in conditiile in care deficitul va reprezenta 9,8% din produsul intern brut.

In 2011, "cresterea veniturilor va fi limitata de ritmul lent si nesigur al relansarii si de legea din 2010 privind impozitul pe venituri", care a prelungit cu doi ani exceptiile acordate gospodariilor in 2001 si 2003.

"Intre altele, cheltuielile a numeroase programe ar trebui, conform proiectiilor, sa continue sa creasca si sa depaseasca reducerile de cheltuieli (prin reducerea indemnizatiilor de somaj, spre exemplu) permise de ameliorarea conjuncturii economice", explica COB.

Marti, in discursul anual privind starea natiunii, presedintele Barack Obama ceruse parlamentarilor sa lupte impotriva deficitului eliminand nisele fiscale care permit, printre altele, marilor intreprinderi sa-si reduca impozitele.

De asemenea, el a propus prelungirea inghetarii cheltuielilor bugetare (cu exceptia securitatii si a prestatiilor sociale) pana in exercitiul 2015.

Opozantii sai republicani au castigat majoritatea in Camera Reprezentantilor in noiembrie, promitand alegatorilor reduceri de cheltuieli. Marti, ei au adoptat in Camera o rezolutie care cere mentinerea cheltuielilor statului pana in 30 septembrie sub nivelul exercitiului 2008.

CBO spune insa ca deficitele acumulate pana in prezent si in anii urmatori (alte 1.100 miliarde in 2012) vor aduce nivelul datoriei publice la sume care complica rambursarea sa.

Datoria statului federal a trecut in decembrie de bariera de 14.000 miliarde dolari, dupa doi ani si doua luni de la momentul in care atinsese 10.000 de miliarde si 13 luni dupa 12.000 miliarde.